Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken '10 top 10

Ik weet het, strikt gezien eindigt het huidige decennium pas op 31/12/2020. Maar whatever. Bij deze mijn favoriete tien boeken van het voorbije decennium.

Eerst even een round-up. In de voorbije tien jaar heb ik 1.186 boeken gelezen. 222 ervan heb ik vijf sterren op vijf gegeven. In totaal 698 fictieboeken, 488 non-fictie; ongeveer een 60-40 verhouding dus. De laatste jaren echter is die verhouding omgeslagen: in 2019 waren 57% van mijn boeken non-fictie. 


Het zijn ook voornamelijk non-fictieboeken die me echt meerwaarde geven. Ja, ik heb zeker genoten van de sci-fi Remembrance of Earth's Past-trilogie van Cixin Liu en de fantasy Discworld-serie van Terry Pratchett. Van de technotriller Daemon van Daniel Suarez heb ik absoluut genoten (zeker de audioboekversie), en ook van het heerlijk grappig verhaaltje Fortunately, The Milk van Neil Gaiman. Ik heb ook een verdiende vijf sterren gegeven aan klassiekers zoals 1984 van George Orwell, Lord of the Flies van William Golding en Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut. En elk nieuw boek dat verschijnt van Anthony Horowitz, Robert Galbraith, Mo Hayder, Neal Stephenson of Blake Crouch zal ik zeker oppikken. Maar voor mijn top 10 zal ik uitsluitend non-fictie boeken opsommen. En bovendien, via deze paragraaf heb ik toch mijn favoriete fictieboeken mee naar binnen laten glippen…

Okee, hieronder dus mijn top 10 van favoriete boeken van de jaren '10, in chronologische volgorde.


Dit boek heb ik in 2011 gelezen, en ik werd een instant fan van deze neuroloog. Misschien is hij nog meer bekend omwille van zijn verfilmde "Awakenings", maar in feite bevatten al zijn boeken een mix van boeiende case-studies, een sprankeltje humor en ook een zekere dosis tragiek.


Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman
Misschien is dit boek, dat ik in 2012 gelezen heb, wel mijn favoriet van het voorbije decennium. Zulk een inzicht in het menselijk gedrag. Het is dan ook op basis van dat onderzoek, dat Kahneman een verdiende Nobelprijs in Economische (!) wetenschappen gewonnen heeft.


The Power of Habit van Charles Duhigg
Ook in 2012: hoe je door het aanleren van goede gewoontes je doelen kunt halen. Deze principes pas ik ook al jaren met succes toe. Wil jij dat ook? Lees dan dit boek.


In 2015 kreeg ik dankzij dit boek echt inzicht op welke wijze menselijke samenlevingen ontwikkelen, wat doorslaggevende factoren zijn. Echt heel interessant.


Deze voormalige internationale gijzelaar onderhandelaar voor de FBI leerde me in 2016 hoe je onderhandelingen moet benaderen: doe geen water in de wijn, deins niet terug voor mogelijke conflicten maar hou voet bij stuk. Ik doe dit nog steeds niet vaak genoeg.


Ook in 2016 las ik dit. Eigenlijk zou elke leerkracht dit boek moeten lezen. Ik heb me toen ook voorgenomen dat ik voor de opvoeding van mijn dochters rekening zal houden met de lessen uit deze publicatie.


Mijn favoriet van 2017. Dit boek heeft me doen inzien dat ik niet de juiste prioriteiten stel. Geeft het (voor mij althans) revolutionaire voorstel om niet al je mails te beantwoorden, en om moeilijk bereikbaar te zijn. Still working on it...


Professor West is een Brits theoretisch natuurkundige. In Scale geeft hij enorm boeiende inzichten in de onderliggende schalingswetten bij verandering van grootte in biologische organismen, processen, steden, organisaties en dergelijke meer. Dit boek heb ik in 2018 gelezen is ook een van mijn all-time favorieten geworden.


De onderliggende wetenschap van timing heb ik in 2018 leren kennen. Start de school een half uur later, en de testresultaten van de leerlingen verbeteren significant. En tal van gelijkaardige inzichten. 


Deze helaas overleden dokter en statisticus heeft wel nog dit boek kunnen laten afwerken. In 2019 las ik zijn boeiende inzichten in wereldtrends. Als je dit boek niet leest, bekijk dan op zijn minst zijn  TED-talks.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h