Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken '10 top 10

Ik weet het, strikt gezien eindigt het huidige decennium pas op 31/12/2020. Maar whatever. Bij deze mijn favoriete tien boeken van het voorbije decennium.

Eerst even een round-up. In de voorbije tien jaar heb ik 1.186 boeken gelezen. 222 ervan heb ik vijf sterren op vijf gegeven. In totaal 698 fictieboeken, 488 non-fictie; ongeveer een 60-40 verhouding dus. De laatste jaren echter is die verhouding omgeslagen: in 2019 waren 57% van mijn boeken non-fictie. 


Het zijn ook voornamelijk non-fictieboeken die me echt meerwaarde geven. Ja, ik heb zeker genoten van de sci-fi Remembrance of Earth's Past-trilogie van Cixin Liu en de fantasy Discworld-serie van Terry Pratchett. Van de technotriller Daemon van Daniel Suarez heb ik absoluut genoten (zeker de audioboekversie), en ook van het heerlijk grappig verhaaltje Fortunately, The Milk van Neil Gaiman. Ik heb ook een verdiende vijf sterren gegeven aan klassiekers zoals 1984 van George Orwell, Lord of the Flies van William Golding en Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut. En elk nieuw boek dat verschijnt van Anthony Horowitz, Robert Galbraith, Mo Hayder, Neal Stephenson of Blake Crouch zal ik zeker oppikken. Maar voor mijn top 10 zal ik uitsluitend non-fictie boeken opsommen. En bovendien, via deze paragraaf heb ik toch mijn favoriete fictieboeken mee naar binnen laten glippen…

Okee, hieronder dus mijn top 10 van favoriete boeken van de jaren '10, in chronologische volgorde.


Dit boek heb ik in 2011 gelezen, en ik werd een instant fan van deze neuroloog. Misschien is hij nog meer bekend omwille van zijn verfilmde "Awakenings", maar in feite bevatten al zijn boeken een mix van boeiende case-studies, een sprankeltje humor en ook een zekere dosis tragiek.


Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman
Misschien is dit boek, dat ik in 2012 gelezen heb, wel mijn favoriet van het voorbije decennium. Zulk een inzicht in het menselijk gedrag. Het is dan ook op basis van dat onderzoek, dat Kahneman een verdiende Nobelprijs in Economische (!) wetenschappen gewonnen heeft.


The Power of Habit van Charles Duhigg
Ook in 2012: hoe je door het aanleren van goede gewoontes je doelen kunt halen. Deze principes pas ik ook al jaren met succes toe. Wil jij dat ook? Lees dan dit boek.


In 2015 kreeg ik dankzij dit boek echt inzicht op welke wijze menselijke samenlevingen ontwikkelen, wat doorslaggevende factoren zijn. Echt heel interessant.


Deze voormalige internationale gijzelaar onderhandelaar voor de FBI leerde me in 2016 hoe je onderhandelingen moet benaderen: doe geen water in de wijn, deins niet terug voor mogelijke conflicten maar hou voet bij stuk. Ik doe dit nog steeds niet vaak genoeg.


Ook in 2016 las ik dit. Eigenlijk zou elke leerkracht dit boek moeten lezen. Ik heb me toen ook voorgenomen dat ik voor de opvoeding van mijn dochters rekening zal houden met de lessen uit deze publicatie.


Mijn favoriet van 2017. Dit boek heeft me doen inzien dat ik niet de juiste prioriteiten stel. Geeft het (voor mij althans) revolutionaire voorstel om niet al je mails te beantwoorden, en om moeilijk bereikbaar te zijn. Still working on it...


Professor West is een Brits theoretisch natuurkundige. In Scale geeft hij enorm boeiende inzichten in de onderliggende schalingswetten bij verandering van grootte in biologische organismen, processen, steden, organisaties en dergelijke meer. Dit boek heb ik in 2018 gelezen is ook een van mijn all-time favorieten geworden.


De onderliggende wetenschap van timing heb ik in 2018 leren kennen. Start de school een half uur later, en de testresultaten van de leerlingen verbeteren significant. En tal van gelijkaardige inzichten. 


Deze helaas overleden dokter en statisticus heeft wel nog dit boek kunnen laten afwerken. In 2019 las ik zijn boeiende inzichten in wereldtrends. Als je dit boek niet leest, bekijk dan op zijn minst zijn  TED-talks.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels