Ik weet het, strikt gezien eindigt het huidige decennium pas op 31/12/2020. Maar whatever. Bij deze mijn favoriete tien boeken van het voorbije decennium.
Eerst even een round-up. In de voorbije tien jaar heb ik 1.186 boeken gelezen. 222 ervan heb ik vijf sterren op vijf gegeven. In totaal 698 fictieboeken, 488 non-fictie; ongeveer een 60-40 verhouding dus. De laatste jaren echter is die verhouding omgeslagen: in 2019 waren 57% van mijn boeken non-fictie.
Het zijn ook voornamelijk non-fictieboeken die me echt meerwaarde geven. Ja, ik heb zeker genoten van de sci-fi Remembrance of Earth's Past-trilogie van Cixin Liu en de fantasy Discworld-serie van Terry Pratchett. Van de technotriller Daemon van Daniel Suarez heb ik absoluut genoten (zeker de audioboekversie), en ook van het heerlijk grappig verhaaltje Fortunately, The Milk van Neil Gaiman. Ik heb ook een verdiende vijf sterren gegeven aan klassiekers zoals 1984 van George Orwell, Lord of the Flies van William Golding en Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut. En elk nieuw boek dat verschijnt van Anthony Horowitz, Robert Galbraith, Mo Hayder, Neal Stephenson of Blake Crouch zal ik zeker oppikken. Maar voor mijn top 10 zal ik uitsluitend non-fictie boeken opsommen. En bovendien, via deze paragraaf heb ik toch mijn favoriete fictieboeken mee naar binnen laten glippen…
Okee, hieronder dus mijn top 10 van favoriete boeken van de jaren '10, in chronologische volgorde.
The Man Who Mistook His Wife For A Hat and Other Clinical Tales van Oliver Sacks
Dit boek heb ik in 2011 gelezen, en ik werd een instant fan van deze neuroloog. Misschien is hij nog meer bekend omwille van zijn verfilmde "Awakenings", maar in feite bevatten al zijn boeken een mix van boeiende case-studies, een sprankeltje humor en ook een zekere dosis tragiek.
Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman
Misschien is dit boek, dat ik in 2012 gelezen heb, wel mijn favoriet van het voorbije decennium. Zulk een inzicht in het menselijk gedrag. Het is dan ook op basis van dat onderzoek, dat Kahneman een verdiende Nobelprijs in Economische (!) wetenschappen gewonnen heeft.
The Power of Habit van Charles Duhigg
Ook in 2012: hoe je door het aanleren van goede gewoontes je doelen kunt halen. Deze principes pas ik ook al jaren met succes toe. Wil jij dat ook? Lees dan dit boek.
Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Societies van Jared Diamond
In 2015 kreeg ik dankzij dit boek echt inzicht op welke wijze menselijke samenlevingen ontwikkelen, wat doorslaggevende factoren zijn. Echt heel interessant.
Deze voormalige internationale gijzelaar onderhandelaar voor de FBI leerde me in 2016 hoe je onderhandelingen moet benaderen: doe geen water in de wijn, deins niet terug voor mogelijke conflicten maar hou voet bij stuk. Ik doe dit nog steeds niet vaak genoeg.
Ook in 2016 las ik dit. Eigenlijk zou elke leerkracht dit boek moeten lezen. Ik heb me toen ook voorgenomen dat ik voor de opvoeding van mijn dochters rekening zal houden met de lessen uit deze publicatie.
Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World van Cal Newport
Mijn favoriet van 2017. Dit boek heeft me doen inzien dat ik niet de juiste prioriteiten stel. Geeft het (voor mij althans) revolutionaire voorstel om niet al je mails te beantwoorden, en om moeilijk bereikbaar te zijn. Still working on it...
Scale: The Search for Simplicity and Unity in the Complexity of Life, from Cells to Cities, Companies to Ecosystems, Milliseconds to Millennia van Geoffrey West
Professor West is een Brits theoretisch natuurkundige. In Scale geeft hij enorm boeiende inzichten in de onderliggende schalingswetten bij verandering van grootte in biologische organismen, processen, steden, organisaties en dergelijke meer. Dit boek heb ik in 2018 gelezen is ook een van mijn all-time favorieten geworden.
When: The Scientific Secrets of Perfect Timing van Daniel H. Pink
De onderliggende wetenschap van timing heb ik in 2018 leren kennen. Start de school een half uur later, en de testresultaten van de leerlingen verbeteren significant. En tal van gelijkaardige inzichten.
Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think van Hans Rosling
Deze helaas overleden dokter en statisticus heeft wel nog dit boek kunnen laten afwerken. In 2019 las ik zijn boeiende inzichten in wereldtrends. Als je dit boek niet leest, bekijk dan op zijn minst zijn TED-talks.