Doorgaan naar hoofdcontent

Heb ik mijn doelen van 2019 behaald?

Belofte maakt schuld. Op 4 januari 2019 heb ik mijn doelstellingen van 2019 publiek gemaakt. De stelling die ik volgde, was dat je hierdoor je er beter aan houdt (en omdat ik er behoorlijk vertrouwen in had dat ik ze zou halen, en alvast wou stoefen). Nu had ik wel mijn negen targets hoger gesteld dan de voorgaande jaren, dus misschien had ik niet zo zelfverzekerd moeten zijn? In februari gaf ik al een update, ik stond er goed voor. Vertrouw op het systeem, orakelde ik nog in maart. In juli stond ik wel voor één van mijn negen doelen iets achter op schema. Maar ik maakte me nog geen zorgen. Bereid je voor, zei ik nog in de drukke maand september. Maar wat is nu het finale verdict?


Doelen 1 en 2 (schrijven)

In 2018 heb ik 124 uur geschreven, en heb ik 77 artikels gepend. Voor 2019 heb ik als doel gesteld om minstens 130 uur te schrijven (blog, vakbladen, gezinsdagboek), met een resultaat van minstens 85 artikels (blog, vakbladen). Stiekem mikte ik op 140 uur schrijven en 90 artikels.
Het verdict: 145 uur geschreven, 101 artikels.

Doelen 3 en 4 (lezen)

In 2018 heb ik 131 boeken gelezen (of beluisterd), in totaal 46.289 pagina's. Voor 2019 was mijn publiek doel 120 boeken en 40.000 pagina's. Stiekem mikte ik op 140 boeken en 46.500 pagina's.
Het verdict: 154 boeken, 48.593 pagina's.

Doelen 5 en 6 (bewegen)

In 2018 haalde ik 4.294.912 stappen, en 257 dagen met meer dan 10.000 stappen. In 2019 had ik 4.380.000 stappen (12.000 stappen per dag) als doelstelling, en 261 dagen met meer dan 10.000 stappen. Wederom mikte ik stiekem hoger: 12.500 stappen per dag, 280 dagen meer dan 10.000.
Het verdict: 4.596.792 stappen (12.594 stappen per dag), 287 dagen meer dan 10.000.

Doelen 7 en 8 (eten)

In 2018 bleef ik met 8747 onder de 9000 punten, en kon ik 197 dagen onder de 25 punten blijven. Voor 2019 wilde ik weer onder de 9000 blijven (stiekem 8760 = 24 punten per dag) en 183 dagen oftewel 1 op de 2 dagen onder de 25 (maar eigenlijk liefst meer dan 200 dagen).
Het verdict: 8552 punten, 215 dagen onder de 25 punten. 

Doel 9 (dankbaarheid)

In 2018 was ik voor 1003 dingen dankbaar. Dat wou ik in 2019 evenaren: 1000 als doelstelling, ik mikte eigenlijk niet hoger.
Het verdict: 1050 dankbaarheden.


Conclusie

Dus ja, ik heb al mijn jaardoelen opnieuw behaald, door het structureel aan te pakken met een continue opvolging en bijsturing. Ik hoop dat het me vergeven wordt dat ik hier nu zo over zit op te scheppen (ik heb nog even getwijfeld of ik het wel zou publiceren, maar ik had het beloofd, so...).

En misschien vinden sommige lezers het ook niet zo veel soeps, halen ze bijvoorbeeld met de vingers in de neus 15.000 stappen per dag. Maar het heeft weinig zin om je te gaan vergelijken met anderen. Er is altijd wel iemand die meer leest, of meer sport, of wat dan ook.

Belangrijkste is dat je weet wat je wilt bereiken, en je je daar dan ook op richt. En door die aanpak verbeter je ook gestaag. Zo raakte ik zeven jaar geleden gemiddeld niet aan 9.000 stappen per dag.

Stap voor stap, met continue opvolging en bijsturing, ga je erop vooruit. Iedereen kan dat. Dus waar wacht je nog op?

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn