Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw coronavirus in China - moeten de bedrijven bepaalde acties ondernemen?

Het nieuw coronavirus in China. Is er reden tot ongerustheid en moeten de bedrijven bepaalde acties ondernemen? Al door drie bedrijven gevraagd, zal ik het hier ook even delen.

Update 30/01
Huidige advies van de FOD Buitenlandse Zaken: Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei afgeraden. Reizigers die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer uit China symptomen zoals koorts en moeilijke ademhaling ontwikkelen, worden geadviseerd telefonisch contact op te nemen met een arts en hun reis te vermelden.
Een nieuwe recap:
 • Nieuw coronavirus in december opgedoken in China
 • Verspreidt van mens tot mens
 • Infectie leidt tot een longontsteking (koorts, hoesten, kortademigheid)
 • Ernst ziekte: erger dan gewone verkoudheid, maar minder dan SARS of MERS, ook minder dan griep
 • 7828 bevestigde gevallen in China
 • Ook 106 besmettingen buiten China (5 in Frankrijk, 4 in Duitsland, 1 in Finland), maar hier nog geen epidemische verspreiding
 • 170 patiënten overleden (allemaal in China); voornamelijk ouderen (+65 jaar) zijn vatbaar
 • Besmettingsgraad (mate van verspreiding) vergelijkbaar met griep
Het is nog te vroeg om in te schatten wat de kans is op een epidemische verspreiding buiten China. Mocht dat gebeuren, zou het effect waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met dat van een (milde) griepepidemie. Ter informatie, elk jaar overlijden er in België 500 tot 5000 mensen aan de griep (voornamelijk 65-plussers en mensen met een verzwakte weerstand).

-- • Nieuw coronavirus in december opgedoken in China
 • Verspreidt van mens tot mens
 • Infectie leidt tot een longontsteking (koorts, hoesten, kortademigheid)
 • Bijna 300 bevestigde gevallen, waarvan meer dan 90% in de Chinese stad Wuhan of omringend in de omgeving provincie Hubei (locatie zie afbeelding)
 • Ook 4 gevallen in Zuid-Korea, Japan en Thailand (waren recent in Wuhan)
 • Ernst ziekte: erger dan gewone verkoudheid, maar minder dan SARS of MERS
 • 9 patiënten overleden; maar zij hadden al andere, zware gezondheidsproblemen

Huidig advies WHO (Wereldgezondheidsorganisatie): voorlopig geen speciale voorzorgsmaatregelen voor reizigers, geen afraden van reizen naar China, geen handelsbeperkingen.

De bedrijven moeten dus momenteel geen specifieke maatregelen treffen.

We houden je op de hoogte, mocht er iets wijzigen.


Update 22/01: 441 bevestigde gevallen. 8 gevallen buiten China (waaronder 1 in VA, 1 in Australië). Kaart besmettingen hieronder. Rood = bevestigd, beige = verdacht.Update 24/01:
- 883 bevestigde gevallen in China, 12 erbuiten (10 in Azië, 1 in de VS, 1 in Australië)
- 26 patiënten overleden (meestal ouderen met eerdere gezondheidsproblemen; kinderen blijken weinig vatbaar)
- 10 steden in quarantaine geplaatst
- WHO: Nog geen wijziging reisadvies*; noodtoestand in China, maar geen wereldwijde noodtoestand

Grafische weergave: rood bevestigde gevallen, beige vermoede gevallen, zwart overlijdens en groen genezen (denk ik, mijn Chinees is wat roestig ;-))
* Advies WHO voor reizen naar en van China:

“… It would be prudent to reduce the general risk of acute respiratory infections while travelling in or from affected areas (currently Wuhan City) by:
 • avoiding close contact with people suffering from acute respiratory infections;
 • frequent hand-washing, especially after direct contact with ill people or their environment;
 • avoiding close contact with live or dead farm or wild animals;
 • travellers with symptoms of acute respiratory infection should practice cough etiquette (maintain distance, cover coughs and sneezes with disposable tissues or clothing, and wash hands).”

International traffic: no restrictions recommended

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni