Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw coronavirus in China - moeten de bedrijven bepaalde acties ondernemen?

Het nieuw coronavirus in China. Is er reden tot ongerustheid en moeten de bedrijven bepaalde acties ondernemen? Al door drie bedrijven gevraagd, zal ik het hier ook even delen.

Update 30/01
Huidige advies van de FOD Buitenlandse Zaken: Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei afgeraden. Reizigers die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer uit China symptomen zoals koorts en moeilijke ademhaling ontwikkelen, worden geadviseerd telefonisch contact op te nemen met een arts en hun reis te vermelden.
Een nieuwe recap:
 • Nieuw coronavirus in december opgedoken in China
 • Verspreidt van mens tot mens
 • Infectie leidt tot een longontsteking (koorts, hoesten, kortademigheid)
 • Ernst ziekte: erger dan gewone verkoudheid, maar minder dan SARS of MERS, ook minder dan griep
 • 7828 bevestigde gevallen in China
 • Ook 106 besmettingen buiten China (5 in Frankrijk, 4 in Duitsland, 1 in Finland), maar hier nog geen epidemische verspreiding
 • 170 patiënten overleden (allemaal in China); voornamelijk ouderen (+65 jaar) zijn vatbaar
 • Besmettingsgraad (mate van verspreiding) vergelijkbaar met griep
Het is nog te vroeg om in te schatten wat de kans is op een epidemische verspreiding buiten China. Mocht dat gebeuren, zou het effect waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met dat van een (milde) griepepidemie. Ter informatie, elk jaar overlijden er in België 500 tot 5000 mensen aan de griep (voornamelijk 65-plussers en mensen met een verzwakte weerstand).

-- • Nieuw coronavirus in december opgedoken in China
 • Verspreidt van mens tot mens
 • Infectie leidt tot een longontsteking (koorts, hoesten, kortademigheid)
 • Bijna 300 bevestigde gevallen, waarvan meer dan 90% in de Chinese stad Wuhan of omringend in de omgeving provincie Hubei (locatie zie afbeelding)
 • Ook 4 gevallen in Zuid-Korea, Japan en Thailand (waren recent in Wuhan)
 • Ernst ziekte: erger dan gewone verkoudheid, maar minder dan SARS of MERS
 • 9 patiënten overleden; maar zij hadden al andere, zware gezondheidsproblemen

Huidig advies WHO (Wereldgezondheidsorganisatie): voorlopig geen speciale voorzorgsmaatregelen voor reizigers, geen afraden van reizen naar China, geen handelsbeperkingen.

De bedrijven moeten dus momenteel geen specifieke maatregelen treffen.

We houden je op de hoogte, mocht er iets wijzigen.


Update 22/01: 441 bevestigde gevallen. 8 gevallen buiten China (waaronder 1 in VA, 1 in Australië). Kaart besmettingen hieronder. Rood = bevestigd, beige = verdacht.Update 24/01:
- 883 bevestigde gevallen in China, 12 erbuiten (10 in Azië, 1 in de VS, 1 in Australië)
- 26 patiënten overleden (meestal ouderen met eerdere gezondheidsproblemen; kinderen blijken weinig vatbaar)
- 10 steden in quarantaine geplaatst
- WHO: Nog geen wijziging reisadvies*; noodtoestand in China, maar geen wereldwijde noodtoestand

Grafische weergave: rood bevestigde gevallen, beige vermoede gevallen, zwart overlijdens en groen genezen (denk ik, mijn Chinees is wat roestig ;-))
* Advies WHO voor reizen naar en van China:

“… It would be prudent to reduce the general risk of acute respiratory infections while travelling in or from affected areas (currently Wuhan City) by:
 • avoiding close contact with people suffering from acute respiratory infections;
 • frequent hand-washing, especially after direct contact with ill people or their environment;
 • avoiding close contact with live or dead farm or wild animals;
 • travellers with symptoms of acute respiratory infection should practice cough etiquette (maintain distance, cover coughs and sneezes with disposable tissues or clothing, and wash hands).”

International traffic: no restrictions recommended

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m