Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw coronavirus in China - moeten de bedrijven bepaalde acties ondernemen?

Het nieuw coronavirus in China. Is er reden tot ongerustheid en moeten de bedrijven bepaalde acties ondernemen? Al door drie bedrijven gevraagd, zal ik het hier ook even delen.

Update 30/01
Huidige advies van de FOD Buitenlandse Zaken: Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei afgeraden. Reizigers die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer uit China symptomen zoals koorts en moeilijke ademhaling ontwikkelen, worden geadviseerd telefonisch contact op te nemen met een arts en hun reis te vermelden.
Een nieuwe recap:
  • Nieuw coronavirus in december opgedoken in China
  • Verspreidt van mens tot mens
  • Infectie leidt tot een longontsteking (koorts, hoesten, kortademigheid)
  • Ernst ziekte: erger dan gewone verkoudheid, maar minder dan SARS of MERS, ook minder dan griep
  • 7828 bevestigde gevallen in China
  • Ook 106 besmettingen buiten China (5 in Frankrijk, 4 in Duitsland, 1 in Finland), maar hier nog geen epidemische verspreiding
  • 170 patiënten overleden (allemaal in China); voornamelijk ouderen (+65 jaar) zijn vatbaar
  • Besmettingsgraad (mate van verspreiding) vergelijkbaar met griep
Het is nog te vroeg om in te schatten wat de kans is op een epidemische verspreiding buiten China. Mocht dat gebeuren, zou het effect waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met dat van een (milde) griepepidemie. Ter informatie, elk jaar overlijden er in België 500 tot 5000 mensen aan de griep (voornamelijk 65-plussers en mensen met een verzwakte weerstand).

--



  • Nieuw coronavirus in december opgedoken in China
  • Verspreidt van mens tot mens
  • Infectie leidt tot een longontsteking (koorts, hoesten, kortademigheid)
  • Bijna 300 bevestigde gevallen, waarvan meer dan 90% in de Chinese stad Wuhan of omringend in de omgeving provincie Hubei (locatie zie afbeelding)
  • Ook 4 gevallen in Zuid-Korea, Japan en Thailand (waren recent in Wuhan)
  • Ernst ziekte: erger dan gewone verkoudheid, maar minder dan SARS of MERS
  • 9 patiënten overleden; maar zij hadden al andere, zware gezondheidsproblemen

Huidig advies WHO (Wereldgezondheidsorganisatie): voorlopig geen speciale voorzorgsmaatregelen voor reizigers, geen afraden van reizen naar China, geen handelsbeperkingen.

De bedrijven moeten dus momenteel geen specifieke maatregelen treffen.

We houden je op de hoogte, mocht er iets wijzigen.


Update 22/01: 441 bevestigde gevallen. 8 gevallen buiten China (waaronder 1 in VA, 1 in Australië). Kaart besmettingen hieronder. Rood = bevestigd, beige = verdacht.



Update 24/01:
- 883 bevestigde gevallen in China, 12 erbuiten (10 in Azië, 1 in de VS, 1 in Australië)
- 26 patiënten overleden (meestal ouderen met eerdere gezondheidsproblemen; kinderen blijken weinig vatbaar)
- 10 steden in quarantaine geplaatst
- WHO: Nog geen wijziging reisadvies*; noodtoestand in China, maar geen wereldwijde noodtoestand

Grafische weergave: rood bevestigde gevallen, beige vermoede gevallen, zwart overlijdens en groen genezen (denk ik, mijn Chinees is wat roestig ;-))




* Advies WHO voor reizen naar en van China:

“… It would be prudent to reduce the general risk of acute respiratory infections while travelling in or from affected areas (currently Wuhan City) by:
  • avoiding close contact with people suffering from acute respiratory infections;
  • frequent hand-washing, especially after direct contact with ill people or their environment;
  • avoiding close contact with live or dead farm or wild animals;
  • travellers with symptoms of acute respiratory infection should practice cough etiquette (maintain distance, cover coughs and sneezes with disposable tissues or clothing, and wash hands).”

International traffic: no restrictions recommended

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...