Doorgaan naar hoofdcontent

Onnodige tantaluskwellingen


Je hebt waarschijnlijk gehoord van de tantaluskwelling?

Tantalus is een zoon van Zeus, en een echte eikel. Zo vertelt hij goddelijke geheimen door, steelt ambrozijn (godenvoedsel dat onsterfelijkheid geeft), en als klap op de vuurpijl schotelt hij de goden zijn eigen in stukken gesneden zoon Pelops voor, enkel om te testen of ze wel alwetend zijn.

Genoeg is genoeg, denkt Zeus, en stuurt hem naar de onderwereld, waar hem een eeuwigdurende kwelling wacht.


Tantalus staat in een vijver. Het water komt hem tot de lippen, maar hoewel hij vreselijke dorst heeft, kan hij geen slok nemen. Telkens wanneer hij dit probeert, zakt het water plotseling weg. Zijn honger kan hij ook niet stillen. Vlak boven zijn hoofd hangen de lekkerste vruchten. Maar elke keer dat Tantalus zijn hand uitstrekt om een vrucht te grijpen, jaagt een stormwind ze buiten zijn bereik.

Erg he? Dat tot in de eeuwigheid. En niets dat Tantalus eraan kan doen. Of toch wel?

De kwelling zit er voor Tantalus in dat het drinken en het eten nét buiten zijn bereik blijven, hoeveel hij ook probeert, dag na dag, jaar na jaar. Maar hij zit in de onderwereld, en is per definitie dood. Hij heeft geen eten en drinken nodig! Dus waarom blijft hij per se proberen? Ja, ik weet het, het is menselijk. En als je zulke honger en dorst hebt, hoe zou je zelf zijn.

Maar er is een bekende psychologische test uitgevoerd in de jaren '70, de marshmallow test. Een kind van vier jaar krijgt een marshmallow aangeboden, maar als het een kwartier kan wachten, dan krijgt het er twee. De conclusies uit die test zijn na een vervolgstudie dan wel ontkracht (zie mijn eerder blogartikel hierover), maar de video's zijn nog altijd heel leuk om naar te kijken. Hierin zie je de verschillende tactieken die de kinderen gebruiken om te weerstaan aan deze opgelegde (maar gelukkig tijdelijke) tantaluskwelling.

De meest succesvolle tactiek, of toch diegene die het minst zielenleed genereert voor de proefpersonen in kwestie, is dat ze zichzelf afleiden. Ze verstoppen de marshmallow voor zichzelf, ze zingen een liedje, ze maken een tekening, whatever, om toch maar niet te focussen op dat heerlijk traktaat dat ze voor het volgende kwartier links moeten laten liggen. En tadaa, een luttele 15 minuutjes later worden deze geduldige kinderen beloond met een tweede snoepje.


Tal van mensen leggen zichzelf vrijwillig gelijkaardige tantaluskwellingen op. De kast van een huis met zwembad en ruimte voor een pony. Of als je dat al hebt, twee pony's. Die job waarbij je dubbel zoveel verdient, met de helft van de workload. Droombeelden waarnaar je tevergeefs hongert in je eeuwig najagen naar "groter", "mooier", "beter". 

Dus mijn advies? Besteed je aandacht aan wat je hebt, en hou ermee op met jezelf te kwellen met wat zou kunnen zijn. Dan word je een stuk gelukkiger.

Oh, en snij je zoon niet in stukken om aan de goden te voeren. Bad karma, dude.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn