Doorgaan naar hoofdcontent

Onnodige tantaluskwellingen


Je hebt waarschijnlijk gehoord van de tantaluskwelling?

Tantalus is een zoon van Zeus, en een echte eikel. Zo vertelt hij goddelijke geheimen door, steelt ambrozijn (godenvoedsel dat onsterfelijkheid geeft), en als klap op de vuurpijl schotelt hij de goden zijn eigen in stukken gesneden zoon Pelops voor, enkel om te testen of ze wel alwetend zijn.

Genoeg is genoeg, denkt Zeus, en stuurt hem naar de onderwereld, waar hem een eeuwigdurende kwelling wacht.


Tantalus staat in een vijver. Het water komt hem tot de lippen, maar hoewel hij vreselijke dorst heeft, kan hij geen slok nemen. Telkens wanneer hij dit probeert, zakt het water plotseling weg. Zijn honger kan hij ook niet stillen. Vlak boven zijn hoofd hangen de lekkerste vruchten. Maar elke keer dat Tantalus zijn hand uitstrekt om een vrucht te grijpen, jaagt een stormwind ze buiten zijn bereik.

Erg he? Dat tot in de eeuwigheid. En niets dat Tantalus eraan kan doen. Of toch wel?

De kwelling zit er voor Tantalus in dat het drinken en het eten nét buiten zijn bereik blijven, hoeveel hij ook probeert, dag na dag, jaar na jaar. Maar hij zit in de onderwereld, en is per definitie dood. Hij heeft geen eten en drinken nodig! Dus waarom blijft hij per se proberen? Ja, ik weet het, het is menselijk. En als je zulke honger en dorst hebt, hoe zou je zelf zijn.

Maar er is een bekende psychologische test uitgevoerd in de jaren '70, de marshmallow test. Een kind van vier jaar krijgt een marshmallow aangeboden, maar als het een kwartier kan wachten, dan krijgt het er twee. De conclusies uit die test zijn na een vervolgstudie dan wel ontkracht (zie mijn eerder blogartikel hierover), maar de video's zijn nog altijd heel leuk om naar te kijken. Hierin zie je de verschillende tactieken die de kinderen gebruiken om te weerstaan aan deze opgelegde (maar gelukkig tijdelijke) tantaluskwelling.

De meest succesvolle tactiek, of toch diegene die het minst zielenleed genereert voor de proefpersonen in kwestie, is dat ze zichzelf afleiden. Ze verstoppen de marshmallow voor zichzelf, ze zingen een liedje, ze maken een tekening, whatever, om toch maar niet te focussen op dat heerlijk traktaat dat ze voor het volgende kwartier links moeten laten liggen. En tadaa, een luttele 15 minuutjes later worden deze geduldige kinderen beloond met een tweede snoepje.


Tal van mensen leggen zichzelf vrijwillig gelijkaardige tantaluskwellingen op. De kast van een huis met zwembad en ruimte voor een pony. Of als je dat al hebt, twee pony's. Die job waarbij je dubbel zoveel verdient, met de helft van de workload. Droombeelden waarnaar je tevergeefs hongert in je eeuwig najagen naar "groter", "mooier", "beter". 

Dus mijn advies? Besteed je aandacht aan wat je hebt, en hou ermee op met jezelf te kwellen met wat zou kunnen zijn. Dan word je een stuk gelukkiger.

Oh, en snij je zoon niet in stukken om aan de goden te voeren. Bad karma, dude.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal