Doorgaan naar hoofdcontent

Onnodige tantaluskwellingen


Je hebt waarschijnlijk gehoord van de tantaluskwelling?

Tantalus is een zoon van Zeus, en een echte eikel. Zo vertelt hij goddelijke geheimen door, steelt ambrozijn (godenvoedsel dat onsterfelijkheid geeft), en als klap op de vuurpijl schotelt hij de goden zijn eigen in stukken gesneden zoon Pelops voor, enkel om te testen of ze wel alwetend zijn.

Genoeg is genoeg, denkt Zeus, en stuurt hem naar de onderwereld, waar hem een eeuwigdurende kwelling wacht.


Tantalus staat in een vijver. Het water komt hem tot de lippen, maar hoewel hij vreselijke dorst heeft, kan hij geen slok nemen. Telkens wanneer hij dit probeert, zakt het water plotseling weg. Zijn honger kan hij ook niet stillen. Vlak boven zijn hoofd hangen de lekkerste vruchten. Maar elke keer dat Tantalus zijn hand uitstrekt om een vrucht te grijpen, jaagt een stormwind ze buiten zijn bereik.

Erg he? Dat tot in de eeuwigheid. En niets dat Tantalus eraan kan doen. Of toch wel?

De kwelling zit er voor Tantalus in dat het drinken en het eten nét buiten zijn bereik blijven, hoeveel hij ook probeert, dag na dag, jaar na jaar. Maar hij zit in de onderwereld, en is per definitie dood. Hij heeft geen eten en drinken nodig! Dus waarom blijft hij per se proberen? Ja, ik weet het, het is menselijk. En als je zulke honger en dorst hebt, hoe zou je zelf zijn.

Maar er is een bekende psychologische test uitgevoerd in de jaren '70, de marshmallow test. Een kind van vier jaar krijgt een marshmallow aangeboden, maar als het een kwartier kan wachten, dan krijgt het er twee. De conclusies uit die test zijn na een vervolgstudie dan wel ontkracht (zie mijn eerder blogartikel hierover), maar de video's zijn nog altijd heel leuk om naar te kijken. Hierin zie je de verschillende tactieken die de kinderen gebruiken om te weerstaan aan deze opgelegde (maar gelukkig tijdelijke) tantaluskwelling.

De meest succesvolle tactiek, of toch diegene die het minst zielenleed genereert voor de proefpersonen in kwestie, is dat ze zichzelf afleiden. Ze verstoppen de marshmallow voor zichzelf, ze zingen een liedje, ze maken een tekening, whatever, om toch maar niet te focussen op dat heerlijk traktaat dat ze voor het volgende kwartier links moeten laten liggen. En tadaa, een luttele 15 minuutjes later worden deze geduldige kinderen beloond met een tweede snoepje.


Tal van mensen leggen zichzelf vrijwillig gelijkaardige tantaluskwellingen op. De kast van een huis met zwembad en ruimte voor een pony. Of als je dat al hebt, twee pony's. Die job waarbij je dubbel zoveel verdient, met de helft van de workload. Droombeelden waarnaar je tevergeefs hongert in je eeuwig najagen naar "groter", "mooier", "beter". 

Dus mijn advies? Besteed je aandacht aan wat je hebt, en hou ermee op met jezelf te kwellen met wat zou kunnen zijn. Dan word je een stuk gelukkiger.

Oh, en snij je zoon niet in stukken om aan de goden te voeren. Bad karma, dude.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Beroepsrisico's voor kappers zwaar onderschat, blijkt uit nieuw Europees onderzoek

Onderzoeksproject richtte zich op implementatie van Europese kaderovereenkomst over gezondheid en veiligheid in kapperssector. Meer dan een op de drie kappers in Europa heeft eczeem en kappers worden dagelijks blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën die kunnen leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten. Een onderzoeksproject gericht op de gezondheid en veiligheid van kappers is afgerond. Het project richtte zich op de implementatie van de Europese kaderovereenkomst over beroepsgezondheid en veiligheid in de kapperssector. Kappers hebben veelvuldig contact met gevaarlijke chemicaliën, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt zoals huidschade, ademhalingsproblemen en kanker. Het onderzoek toonde aan dat meer dan een op de drie kappers in Europa eczeem heeft. Daarnaast worden kappers dagelijks blootgesteld aan een breed scala aan haarcosmetische producten en gevaarlijke kapselchemicaliën, wat kan leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en ander...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...