Doorgaan naar hoofdcontent

Onnodige tantaluskwellingen


Je hebt waarschijnlijk gehoord van de tantaluskwelling?

Tantalus is een zoon van Zeus, en een echte eikel. Zo vertelt hij goddelijke geheimen door, steelt ambrozijn (godenvoedsel dat onsterfelijkheid geeft), en als klap op de vuurpijl schotelt hij de goden zijn eigen in stukken gesneden zoon Pelops voor, enkel om te testen of ze wel alwetend zijn.

Genoeg is genoeg, denkt Zeus, en stuurt hem naar de onderwereld, waar hem een eeuwigdurende kwelling wacht.


Tantalus staat in een vijver. Het water komt hem tot de lippen, maar hoewel hij vreselijke dorst heeft, kan hij geen slok nemen. Telkens wanneer hij dit probeert, zakt het water plotseling weg. Zijn honger kan hij ook niet stillen. Vlak boven zijn hoofd hangen de lekkerste vruchten. Maar elke keer dat Tantalus zijn hand uitstrekt om een vrucht te grijpen, jaagt een stormwind ze buiten zijn bereik.

Erg he? Dat tot in de eeuwigheid. En niets dat Tantalus eraan kan doen. Of toch wel?

De kwelling zit er voor Tantalus in dat het drinken en het eten nét buiten zijn bereik blijven, hoeveel hij ook probeert, dag na dag, jaar na jaar. Maar hij zit in de onderwereld, en is per definitie dood. Hij heeft geen eten en drinken nodig! Dus waarom blijft hij per se proberen? Ja, ik weet het, het is menselijk. En als je zulke honger en dorst hebt, hoe zou je zelf zijn.

Maar er is een bekende psychologische test uitgevoerd in de jaren '70, de marshmallow test. Een kind van vier jaar krijgt een marshmallow aangeboden, maar als het een kwartier kan wachten, dan krijgt het er twee. De conclusies uit die test zijn na een vervolgstudie dan wel ontkracht (zie mijn eerder blogartikel hierover), maar de video's zijn nog altijd heel leuk om naar te kijken. Hierin zie je de verschillende tactieken die de kinderen gebruiken om te weerstaan aan deze opgelegde (maar gelukkig tijdelijke) tantaluskwelling.

De meest succesvolle tactiek, of toch diegene die het minst zielenleed genereert voor de proefpersonen in kwestie, is dat ze zichzelf afleiden. Ze verstoppen de marshmallow voor zichzelf, ze zingen een liedje, ze maken een tekening, whatever, om toch maar niet te focussen op dat heerlijk traktaat dat ze voor het volgende kwartier links moeten laten liggen. En tadaa, een luttele 15 minuutjes later worden deze geduldige kinderen beloond met een tweede snoepje.


Tal van mensen leggen zichzelf vrijwillig gelijkaardige tantaluskwellingen op. De kast van een huis met zwembad en ruimte voor een pony. Of als je dat al hebt, twee pony's. Die job waarbij je dubbel zoveel verdient, met de helft van de workload. Droombeelden waarnaar je tevergeefs hongert in je eeuwig najagen naar "groter", "mooier", "beter". 

Dus mijn advies? Besteed je aandacht aan wat je hebt, en hou ermee op met jezelf te kwellen met wat zou kunnen zijn. Dan word je een stuk gelukkiger.

Oh, en snij je zoon niet in stukken om aan de goden te voeren. Bad karma, dude.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h