Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2020

Dit jaar heb ik wat minder keuze gehad voor mijn top 10, want ik ben aan amper 100 boeken geraakt. Tja, corona he. Veel thuiswerk = (veel) minder audioboeken, die ik normaal beluister tijdens mijn 2-3 uur pendelen per dag. Toch nog 24 boeken die ik vijf sterren heb gegeven. Hieruit dus de tien beste, in chronologische volgorde.

The Radium Girls: The Dark Story of America's Shining Women van Kate Moore

Een beklijvend relaas van honderden 14- en 16-jarige meisjes die met penseelstreken radioactief radium op de wijzers van klokken aanbrachten, en zichzelf hiermee zonder het te beseffen vergiftigden. De eigenaars wisten al snel dat er een gezondheidsrisico was, maar verdoezelden de kennis uit winstbejag. Hallucinant. En ook het verhaal van een aantal moedige vrouwen die dit tot voor de rechtbank trokken, zelfs al gingen ze er zelf aan ten onder. 

Energy and Civilization: A History van Vaclav Smil

Hoe energie de samenleving door de geschiedenis heen heeft gevormd, van pre-agrarische foeragerende samenlevingen tot de huidige door fossiele brandstoffen aangedreven beschaving. Ook wat beangstigend, want we zijn bijzonder afhankelijk van deze fossiele brandstoffen (ook al vernietigen ze ons klimaat), en in niet zo afzienbare tijd is dit op. We moeten dus zo snel mogelijk overschakelen naar nieuwe energiebronnen.

The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power van Shoshana Zuboff

Een heel interessant én belangrijk boek. Heb er meer appreciatie door opgedaan voor de GDPR-wetgeving. Google, Facebook, Amazon en consoorten: ze zijn niet je vriend. Je bent het product, en je wordt gemanipuleerd. Een gevaarlijke evolutie.

The Innovator's Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail van Clayton M. Christensen

Een aanrader voor grote(re), succesvolle ondernemingen, om te leren hoe ze kunnen vermijden om voorbijgestoken te worden door start-ups. Het is gemakkelijker om te blijven teren op je bestaande producten en je marge te vergroten, maar dat is geen duurzame beslissing.

Hitler van Ian Kershaw

Eigenlijk opgedeeld in twee boeken: Hubris 1889-1936 en Nemesis 1936-1945. Boeiend gebracht, verveelt echt geen moment. Het geeft inzicht in de omstandigheden waardoor dit alles is gebeurd, én opnieuw zou kunnen gebeuren (of zelfs al bezig is).

The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths van Mariana Mazzucato

Een eye-opener. Dit boek ontkracht de mythe van de staat als een grote bureaucratische organisatie die op zijn best de creatieve innovatie kan faciliteren die plaatsvindt in de dynamische privésector. Door verschillende casestudies van door innovatie gestuurde groei te analyseren, beschrijft de auteur de tegenovergestelde situatie, waarbij de particuliere sector pas durft te investeren nadat de moedige staat de risicovolle investeringen heeft gedaan. Het boek eindigt ook met een fundamentele vraag: als de staat zo belangrijk is voor investeringen in risicovolle innovatie, waarom behaalt die dan zo weinig direct rendement?

Requiem for the American Dream: The 10 Principles of Concentration of Wealth & Power van Noam Chomsky

Dit boek beantwoordt eigenlijk de slotvraag van het voorgaande boek: neoliberalisme. Wat zijn volgens Chomsky de tien principes van concentratie van rijkdom en macht die tegenwoordig aan het werk zijn? Verminder de democratie, geef vorm aan ideologie, herontwerp de economie, verschuif de last naar de armen en middenklasse, val de solidariteit van de mensen aan, laat speciale belangen de toezichthouders besturen, bewerk verkiezingsresultaten, gebruik angst en de kracht van de staat om het gepeupel in het gareel te houden, toestemming te produceren, de bevolking te marginaliseren. Verontrustend.

Less is More: How Degrowth Will Save the World van Jason Hickel

Er zijn zo boeken die je doen beseffen dat je de wereld bekijkt vanuit een bepaald paradigma. "The God Delusion" van Richard Dawkins was er zo eentje. Deze ook. Ons economisch systeem is gebaseerd op voortdurende expansie, met als gevolg de huidige klimaatcrisis. Dit vult eigenlijk mooi het boek van Vaclav Smil aan, en ook dat van Noam Chomsky. De auteur argumenteert dat als we een kans willen maken om het Antropoceen te overleven, we het evenwicht moeten herstellen. We moeten de manier waarop we de wereld en onze plaats daarin zien veranderen, door te verschuiven van een filosofie van overheersing en extractie naar een filosofie die geworteld is in wederkerigheid met de ecologie van onze planeet. Dit klinkt misschien een beetje woo-woo, maar dat is het absoluut niet.

Emotional Agility: Get Unstuck, Embrace Change, and Thrive in Work and Life van Susan David

Een goed boek met concrete adviezen. Samengevat: 1 Doe aan introspectie. 2 Benoem je gedachten en emoties. 3 Accepteer die. 4 Handel naar je waarden. Als je dit alles toepast, ga je ook minder stress hebben. Want je gaat je minder zorgen maken of je wel het juiste gedaan hebt. 

Epigenetics: The Ultimate Mystery of Inheritance van Richard C. Francis

Epigenetica is een vakgebied dat onderzoekt hoe dezelfde genen bij twee verschillende mensen verschillend tot uitdrukking kunnen worden gebracht met een speciale nadruk op de rol van de omgeving. De bekendste voorbeelden komen in dit boek aan de orde, zoals de hongersnood in Nederland tijdens WOII en de epigenetische resonanties ervan in de volgende generaties.  Heel interessant. Epigenetica kan nog veel aandoeningen verklaren - en verhelpen.


Bij deze ook nog even mijn links naar mijn Top 10 van 2019, 2018, 2017 en 2016. En ook mijn Top 10 van het vorige decennium.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal