Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2018

In 2018 heb ik 131 boeken gelezen of beluisterd; de hele lijst vind je hier. Hieronder de 10 beste, in (voor mij) chronologische volgorde. Niet eenvoudig hoor, eigenlijk heb ik er meer dan 30 die ik als een van mijn favorieten zou kunnen bestempelen. Mijn top-tien van 2017 en 2016 vind je samen in dit artikel.Prof. West is een Brits theoretisch natuurkundige. In Scale geeft hij enorm boeiende inzichten in de onderliggende schalingswetten bij verandering van grootte in biologische organismen, processen, steden, organisaties en dergelijke meer. Dit boek is eigenlijk een van mijn all-time favorieten geworden.

De onderliggende wetenschap van timing. Start de school een half uur later, en de testresultaten van de leerlingen verbeteren significant. En tal van gelijkaardige inzichten. 

Ok, strikt gezien zijn dit drie boeken. Maar ze horen alle drie in het lijstje van "10 beste" thuis, dus...
Prof. Harari is een Israëlisch historicus en futuroloog. In bovenstaande drie boeken geeft hij weer waar we vandaan komen, waar we nu zijn en waar we naartoe gaan. Super boeiend. Het heeft me vele nieuwe inzichten opgeleverd. Homo deus was mijn favoriet, maar alle drie zijn aanraders.

Uitgaande van de sociale interacties van chimpansees en bonobo's geeft hij ook inzichten in de menselijke cultuur. Zijn "Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are?" was al in mijn top-tien van 2016, en deze dus ook.

Illusies Voor Gevorderden van Maarten Boudry
Het hoeven niet altijd buitenlandse publicaties te zijn. In dit boek vertelt de filosoof Maarten Boudry op meeslepende wijze waarom illusies gevaarlijk zijn, van religieuze waanbeelden tot pseudowetenschap en financiële luchtbellen. 

Op een heel begrijpbare wijze legt hij de mathematische principes uit van kansberekening. Je krijgt een dieper inzicht in alledaagse gebeurtenissen en processen. 

Ik had al gelezen over de meeste voorvallen (zoals de ban op DDT en de hieraan gekoppelde opmars van het nét niet uitgeroeide malaria), maar hij brengt het op een boeiende wijze. Het onderdeel over lobotomieën maakte me fysiek licht onpasselijk.

Het boek is voornamelijk gericht op sportprestaties, maar het is van toepassing op alle vormen van performantie. Wetenschappelijk gefundeerd en heel concreet.

Al een iets "ouder" boek blijkbaar (van 2008), maar het geeft in een kort boek (151 pagina's) concrete adviezen, die elke organisatie nauw aan het hart zou moeten houden. Investeren in je eigen personeel is een belangrijke pijler.

Surfaces and Essences: Analogy as the Fuel and Fire of Thinking van Douglas R. Hofstadter
Over hoe analogieën ons denken en leren doordringen. Zeer leerrijk.

... en potverdorie, was ik toch niet Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams van Matthew Walker vergeten? Een heel boeiend boek over de mechanismen achter en het belang van onze slaap.

Maar zo kan ik dus nog een tijdje doorgaan...

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal