Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2018

In 2018 heb ik 131 boeken gelezen of beluisterd; de hele lijst vind je hier. Hieronder de 10 beste, in (voor mij) chronologische volgorde. Niet eenvoudig hoor, eigenlijk heb ik er meer dan 30 die ik als een van mijn favorieten zou kunnen bestempelen. Mijn top-tien van 2017 en 2016 vind je samen in dit artikel.



Prof. West is een Brits theoretisch natuurkundige. In Scale geeft hij enorm boeiende inzichten in de onderliggende schalingswetten bij verandering van grootte in biologische organismen, processen, steden, organisaties en dergelijke meer. Dit boek is eigenlijk een van mijn all-time favorieten geworden.

De onderliggende wetenschap van timing. Start de school een half uur later, en de testresultaten van de leerlingen verbeteren significant. En tal van gelijkaardige inzichten. 

Ok, strikt gezien zijn dit drie boeken. Maar ze horen alle drie in het lijstje van "10 beste" thuis, dus...
Prof. Harari is een Israëlisch historicus en futuroloog. In bovenstaande drie boeken geeft hij weer waar we vandaan komen, waar we nu zijn en waar we naartoe gaan. Super boeiend. Het heeft me vele nieuwe inzichten opgeleverd. Homo deus was mijn favoriet, maar alle drie zijn aanraders.

Uitgaande van de sociale interacties van chimpansees en bonobo's geeft hij ook inzichten in de menselijke cultuur. Zijn "Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are?" was al in mijn top-tien van 2016, en deze dus ook.

Illusies Voor Gevorderden van Maarten Boudry
Het hoeven niet altijd buitenlandse publicaties te zijn. In dit boek vertelt de filosoof Maarten Boudry op meeslepende wijze waarom illusies gevaarlijk zijn, van religieuze waanbeelden tot pseudowetenschap en financiële luchtbellen. 

Op een heel begrijpbare wijze legt hij de mathematische principes uit van kansberekening. Je krijgt een dieper inzicht in alledaagse gebeurtenissen en processen. 

Ik had al gelezen over de meeste voorvallen (zoals de ban op DDT en de hieraan gekoppelde opmars van het nét niet uitgeroeide malaria), maar hij brengt het op een boeiende wijze. Het onderdeel over lobotomieën maakte me fysiek licht onpasselijk.

Het boek is voornamelijk gericht op sportprestaties, maar het is van toepassing op alle vormen van performantie. Wetenschappelijk gefundeerd en heel concreet.

Al een iets "ouder" boek blijkbaar (van 2008), maar het geeft in een kort boek (151 pagina's) concrete adviezen, die elke organisatie nauw aan het hart zou moeten houden. Investeren in je eigen personeel is een belangrijke pijler.

Surfaces and Essences: Analogy as the Fuel and Fire of Thinking van Douglas R. Hofstadter
Over hoe analogieën ons denken en leren doordringen. Zeer leerrijk.

... en potverdorie, was ik toch niet Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams van Matthew Walker vergeten? Een heel boeiend boek over de mechanismen achter en het belang van onze slaap.

Maar zo kan ik dus nog een tijdje doorgaan...

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...