Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top tien 2018

In 2018 heb ik 131 boeken gelezen of beluisterd; de hele lijst vind je hier. Hieronder de 10 beste, in (voor mij) chronologische volgorde. Niet eenvoudig hoor, eigenlijk heb ik er meer dan 30 die ik als een van mijn favorieten zou kunnen bestempelen. Mijn top-tien van 2017 en 2016 vind je samen in dit artikel.Prof. West is een Brits theoretisch natuurkundige. In Scale geeft hij enorm boeiende inzichten in de onderliggende schalingswetten bij verandering van grootte in biologische organismen, processen, steden, organisaties en dergelijke meer. Dit boek is eigenlijk een van mijn all-time favorieten geworden.

De onderliggende wetenschap van timing. Start de school een half uur later, en de testresultaten van de leerlingen verbeteren significant. En tal van gelijkaardige inzichten. 

Ok, strikt gezien zijn dit drie boeken. Maar ze horen alle drie in het lijstje van "10 beste" thuis, dus...
Prof. Harari is een Israëlisch historicus en futuroloog. In bovenstaande drie boeken geeft hij weer waar we vandaan komen, waar we nu zijn en waar we naartoe gaan. Super boeiend. Het heeft me vele nieuwe inzichten opgeleverd. Homo deus was mijn favoriet, maar alle drie zijn aanraders.

Uitgaande van de sociale interacties van chimpansees en bonobo's geeft hij ook inzichten in de menselijke cultuur. Zijn "Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are?" was al in mijn top-tien van 2016, en deze dus ook.

Illusies Voor Gevorderden van Maarten Boudry
Het hoeven niet altijd buitenlandse publicaties te zijn. In dit boek vertelt de filosoof Maarten Boudry op meeslepende wijze waarom illusies gevaarlijk zijn, van religieuze waanbeelden tot pseudowetenschap en financiële luchtbellen. 

Op een heel begrijpbare wijze legt hij de mathematische principes uit van kansberekening. Je krijgt een dieper inzicht in alledaagse gebeurtenissen en processen. 

Ik had al gelezen over de meeste voorvallen (zoals de ban op DDT en de hieraan gekoppelde opmars van het nét niet uitgeroeide malaria), maar hij brengt het op een boeiende wijze. Het onderdeel over lobotomieën maakte me fysiek licht onpasselijk.

Het boek is voornamelijk gericht op sportprestaties, maar het is van toepassing op alle vormen van performantie. Wetenschappelijk gefundeerd en heel concreet.

Al een iets "ouder" boek blijkbaar (van 2008), maar het geeft in een kort boek (151 pagina's) concrete adviezen, die elke organisatie nauw aan het hart zou moeten houden. Investeren in je eigen personeel is een belangrijke pijler.

Surfaces and Essences: Analogy as the Fuel and Fire of Thinking van Douglas R. Hofstadter
Over hoe analogieën ons denken en leren doordringen. Zeer leerrijk.

... en potverdorie, was ik toch niet Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams van Matthew Walker vergeten? Een heel boeiend boek over de mechanismen achter en het belang van onze slaap.

Maar zo kan ik dus nog een tijdje doorgaan...

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee