Doorgaan naar hoofdcontent

Heerlijke nieuwe wereld

Wat een heerlijke nieuwe wereld is het toch! Vanmorgen heb ik een artikel gelezen in de New York Times, waarin staat dat steeds meer jongeren gediagnostiseerd worden met een bipolaire stoornis (het vroegere "manisch depressief", zoals Richard Gere in Mr. Jones). Vergeleken met 1994 werd de diagnose in de USA in 2003 maar liefst VEERTIG maal vaker gesteld!
Hoe prachtig is het niet? Al van in de jaren '90 werden we stelselmatig vaker verlost van hyperactieve kinderen die niet gewoon niet konden stilzitten, maar in feite getroffen waren door de aandoening ADHD. Nu hoeven we ook niet meer gebukt te gaan onder de last van jengelende kinderen en irritante pubers. Het was wel te denken dat die woedeuitbarstingen en dat melodramatisch gedrag van al die hormonaal gestoorde jongeren eigenlijk helemaal niet normaal was. Foei foei, Moedertje Natuur, daar heb je toch wel flink de bal misgeslagen. Het is de moderne mens gebleken die uiteindelijk heeft moeten ingrijpen, en in plaats van de kinderen op te voeden en gedragsregels op te leggen, ze gewoon een pilletje moet laten slikken om uiteindelijk te komen tot een braaf leger van zombiemensjes.
Potverdorie, het wordt me warempel wat teveel. Snel een pilletje pakken.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...