Uit een nieuwe studie uit Duitsland, gesubsidieerd door Duitse verzekeringsmaatschappijen, blijkt dat acupunctuur beter helpt bij de behandeling van rugpijn dan de klassieke therapieën. Dat is op zich al bijzonder interessant. Maar wat nóg leuker is: er was niet echt een verschil tussen échte acupunctuur en de fake versie. Men stak de naalden minder diep, vermeed de acupunctuurpunten en draaide de naalden niet rond, zoals normaal wel moest volgens de regels van de kunst, en toch waren er ongeveer evenveel mensen die zich beter voelden (44 percent tegenover 47 percent), een significant verschil met de 27 percent van "klassiek" behandelde patiënten (zijnde behandeling met pijnstillers, infiltraties, kinesitherapie, ...).
Dus wat is het eigenlijk? Placebo effect? Maar dan zou je dat toch ook hebben met de klassieke behandelingsmodaliteiten, zou je denken. Nu is er wel een groeiend wantrouwen tegenover de klassieke geneeskunde en een toenemend vertrouwen tegenover "alternatieve geneeswijzen" (waaronder ook kwakzalverij zoals homeopathie, maar dat terzijde). Enfin, placebo-effect gaat alleszins toch de belangrijkste reden zijn (anders zou er een significant verschil zijn tussen de echte en de fake acupunctuur). Het is natuurlijk ook nog mogelijk dat het steken van kleine naalden in het lichaam ongeacht waar of de manier waarop een lichamelijke respons teweegbrengt, zijnde het vrijzetten van endorfines. Dit is uiteindelijk het genezende effect van acupunctuur. Volgens de Oosterse filosofie komt het door het vrijmaken van onzichtbare blokkades op de (eveneens onzichtbare) vitale lichaamsenergie, de "qi", maar ik denk toch eerder in Westerse termen.
Wat het juiste mechanisme ook moge zijn, ik denk dat ik het vervolg mensen met last in de onderrug ook ga doorverwijzen naar een acupuncturist...
Studie: Haake, M. German Acupuncture Trials (GERAC) for Chronic Low Back Pain: Randomized, Multicenter, Blinded, Parallel-Group Trial With 3 Groups. Archives of Internal Medicine, Sept. 24, 2007; vol 167: pp 1892-1899.