Doorgaan naar hoofdcontent

Een verhaal met een staart

In het boek "Radical Candor" vertelt de auteur Kim Malone Scott de parabel van een Russische boer en zijn geliefde hond. De hond krijgt een wonde aan zijn staart, en het kwispelding moet geamputeerd worden. Maar de boer houdt zoveel van zijn beest dat hij dit niet over zijn hart krijgt. Dus snijdt hij over een periode van meerdere weken elke dag slechts een klein stukje van de staart af.


De moraal van het verhaal? Dat verhalen over Russische boeren behoorlijk gruwelijk zijn.
... En dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Door niet direct kordate maatregelen te treffen, vererger je het lijden enkel.

In een vorig blogartikel heb ik het er al over gehad dat je slecht nieuws (of corrigerende feedback) best gewoon direct meegeeft, en dit gaat verder op dat thema: als er iets gebeurt wat je niet ok vindt, dan ga je dit als leidinggevende best direct en open terugkoppelen. Doe je dat niet, dan erger je je er enkel over, en weet de werknemer niet dat er een probleem is. 

Scott beschrijft een voorbeeld van een werknemer die een kwalitatief ondermaatse presentatie gaf, maar aan wie ze dit niet durfde terugkoppelen. Omdat het zo'n sympathieke man was, en misschien had hij wel privé-issues of zo. Door het gebrek aan feedback echter escaleerden de problemen, en toen ze de man zes maanden later moest ontslaan, vroeg hij haar vertwijfeld waarom ze hem niet eerder iets had gezegd. Want dan had hij kunnen bijsturen.

Het is ook een van mijn werkpunten; ik geef snel positieve terugkoppeling, maar corrigerende feedback valt me veel moeilijker. Maar gezien het niet fair is naar de desbetreffende collega’s toe, ga ik hier wel steeds open en direct in trachten te zijn. En ik verwacht hetzelfde naar mij toe.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h