Doorgaan naar hoofdcontent

Werken EnChromabrillen echt?

Recent kom ik in mijn Linkedin timeline regelmatig (opnieuw) video's tegen met kleurenblinde mensen die voor de eerste keer "écht kleuren kunnen zien" wanneer ze een Enchroma bril uitproberen. met zeer uitgesproken reacties, mensen die van emotie gaan huilen.Ik vond het toch maar twijfelachtig. Kleurenblinden hebben een anatomische afwijking van een of meerdere types kegeltjes (lichtgevoelige cellen in het netvlies) waardoor ze bepaalde kleuren minder goed of niet kunnen waarnemen. Dus hoe zou een bril hier een fundamenteel verschil kunnen uitmaken? Misschien dan weer wel, bijzienden bvb. worden wél duidelijk geholpen met een bril.

Ik heb de medische vakliteratuur er dan maar even op nageplozen, en het verhaal blijkt effectief te mooi om waar te zijn: in oktober 2018 is er in het vakblad Opt Express een onderzoek van Gómez-Robledo et al gepubliceerd: Do EnChroma glasses improve color vision for colorblind subjects?

Zij evalueerden de effectiviteit van de EnChroma bril voor het eerst met behulp van twee complementaire strategieën. De eerste testreeks bestond uit het testen van een grote groep testpersonen via drie klassieke soorten tests - herkenning, rangschikking en discriminatie - met en zonder bril. In de tweede gebruikten de onderzoekers de spectrale transmissie van de bril om het verschijnen van stimuli in een reeks scènes voor normale en kleurenblinde waarnemers te simuleren.

Zij kwamen tot de volgende conclusie: The results show that the glasses introduce a variation of the perceived color, but neither improve results in the diagnosis tests nor allow the observers with color vision deficiency to have a more normal color vision.

Het effect van de brilllen is in feite gelijkaardig aan de brillen die bijvoorbeeld jagers gebruiken, waarbij het gebruik van een gekleurde bril helpt om bepaalde stimuli beter waar te nemen dankzij een verhoogd contrast met de omgeving.

Kleurenblinden gaan dus bepaalde kleuren "anders" zien, in meer contrast, maar ze gaan niet méér kleuren zien, en bovendien gaat het extra contrast voor bepaalde kleuren ten nadele van andere kleuren zijn, die minder goed te onderscheiden worden.

Dus: ongetwijfeld een leuk gadget, maar niet echt een levensveranderende ervaring. Goeie marketing, dat wel.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal