Doorgaan naar hoofdcontent

Werken blauw licht-filterbrillen echt?

Naar aanleiding van mijn blogartikel over EnChromabrillen, heb ik een aantal keer de vraag gekregen hoe het nu eigenlijk zit met de "blauwe brillen". Deze brillen die blauw licht filteren, zijn steeds populairder aan het worden bij beeldschermwerkers. Ze zouden de ogen tegen vermoeidheid beschermen, en slaapstoornissen beperken. Is dat nu echt zo? Lees verder, en je komt het te weten.


Interne klok

Onze interne biologische klok wordt elke dag juist gezet aan de hand van externe prikkels. Dit kan zijn in de vorm van onze eetgewoontes, wanneer we starten en stoppen met werken, maar de belangrijkste factor is de blootstelling aan licht. Er zijn interessante studies uitgevoerd, waarbij alle externe prikkels werden weggenomen. De proefpersonen behielden een slaap-waakritme, maar dit stabiliseerde zich gemiddeld gezien op ongeveer 25 uur! Elke dag zetten we onze interne klok dus een uur terug.

Hoe werkt de lichtblootstelling op ons in?

De lichtprikkels die de ogen opvangen, worden via het netvlies doorgestuurd naar de suprachiasmatische nucleus in de hypothalamus, en van daar naar de epifyse. Er wordt minder serotonine aangemaakt, en hierdoor ook minder melatonine. Tegen de avond heb je minder blootstelling aan licht, en ga je gaandeweg meer melatonine aanmaken. Hierdoor word je slaperig, en beland je uiteindelijk in dromenland.
We zijn het meest gevoelig voor blauw licht. Evolutionair is dit logisch, want op de middag worden we overspoeld met "blauw" licht, en 's avonds zijn het de langere, "rode" golflengtes die ons netvlies raken. Voor onze natuurlijke klok is het dus ideaal dat we die gelijkzetten op blootstelling aan (voornamelijk) blauw licht.

Het probleem

De moderne mens is nu echter zijn slaap-waakritme om zeep aan het helpen door toenemende blootstelling aan kunstlicht 's avonds, de laatste jaren steeds meer via smartphoneschermen. Ik heb hier in 2008 trouwens al over geblogd; ik heb in dat artikel zelfs een therapie aangeboden met blauw licht, om via de meridianen je chakra terug in evenwicht te brengen :-D.

De oplossing

De oplossing is dus om iedereen te voorzien van brillen die het blauwe licht wegfilteren, en apps te installeren die hetzelfde doen, niet?
Niet.
Ja, we zijn het meest gevoelig aan blauw licht, maar het is voornamelijk de blootstelling aan licht tout court dat telt. Die brillen en apps, dat is rommelen in de marge. Het kan zelfs ongewenste nevenwerkingen hebben, zoals vermoeidere ogen omdat je meer moeite moet doen om de tekst te kunnen lezen; en als je dan de lichtsterkte gaat verhogen, ben je nog verder van huis.
De bedenkelijke meerwaarde wordt ook in meer detail beschreven in bijvoorbeeld artikels van Business Insider of The Guardian.

De echte oplossing

Wat moet je dan doen? Tja, begin al met ’s avonds je blootstelling aan kunstlicht te beperken. Dim het licht, zet je smartphone weg, zit niet meer aan je pc. Zo kan je melatonine beginnen aanmaken, en bereid je je voor op een goede nachtrust.
En, dit is nog de belangrijkste actie: verhoog je blootstelling aan licht overdag! Ga op de middag even naar buiten, als is het maar een kwartiertje, en zorg voor een piekblootstelling wanneer het nodig is. Dit helpt je om je biologische klok juist te zetten, en pas ’s avonds meer melatonine aan te maken.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal