Doorgaan naar hoofdcontent

Abstract advies

Op de website van de FOD WASO staat te lezen dat de arbeidsarts voor het opstellen van een advies bij een re-integratietraject eigenlijk abstractie moet maken van de concrete mogelijkheden binnen de onderneming.


De arts mag zich enkel baseren op de medische restcapaciteiten, en de werkgever moet zelf maar uitmaken of ze op basis van dat advies aangepast of ander werk kunnen voorzien. Want wie weet kan de werkgever een volledig nieuwe werkinhoud of functie creëren op maat van die zieke werknemer. Dit is niet verplicht, maar misschien kan het wel.

De eigenlijke wettekst zegt nochtans anders. De arbeidsarts kan vijf mogelijke adviezen geven:

  • A: tijdelijk ongeschikt, aangepast of ander werk mogelijk in de onderneming
  • B: tijdelijk ongeschikt, geen aangepast of ander werk mogelijk in de onderneming = verder in ziekteverlof of op RVA
  • C: definitief ongeschikt, aangepast of ander werk mogelijk in de onderneming
  • D: definitief ongeschikt, geen aangepast of ander werk mogelijk in de onderneming = medische overmacht
  • E: nog geen opstart traject mogelijk

Dus bij zowel B als D geeft de arbeidsarts zelf al aan: don't bother, een re-integratieplan is sowieso geen optie.

En in het huidig wettelijke kader vind ik dat soms ook de beste aanpak.

Als je op voorhand al weet dat er geen aangepast of ander werk beschikbaar is in de onderneming, dan creëer je met een advies A of C enkel valse verwachtingen bij de werknemer en extra paperassenwerk bij de werkgever. 

Want je geeft de werknemer een document mee waar expliciet op staat dat er volgens jouw mening de werkgever wel degelijk aangepast of ander werk kan voorzien. Wat precies? Tja, dat is aan de werkgever om uit te maken. Zolang het maar werk is zonder tillen van lasten, of werk zonder stressvolle situaties, of met regelmatig de mogelijkheid tot zitten...

Prima! zegt de werknemer. Hier kan ik me wel in vinden. Wat zeg je, ik heb de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen die beslissing? Waarom zou ik? De werkgever gaat een andere functie voor me voorzien zonder stress.

Een jaar later (want bij een advies van definitieve ongeschiktheid heeft de werkgever twaalf maanden om met een re-integratieplan of motivatieverslag op de proppen te komen) zegt de werkgever aan de werknemer: Eh ja, dat aangepast of ander werk? Not gonna happen. Hier is een motivatieverslag waarin we omstandig uitleggen waarom dat niet kan. Teken je even hier? Wat, je bent niet akkoord? Maakt niet uit, je kunt toch niet meer in beroep gaan. 

De enige optie die de werknemer dan nog heeft, is een langdurige gerechtelijke procedure, via de arbeidsrechtbank. Dat alles is toch ook niet de bedoeling. 

Dus ofwel behoudt men het huidige systeem, mét opties B en D, ofwel herwerkt men de procedure helemaal, waarbij de arts een zich helemaal niet uitspreekt over de mogelijkheden, maar uitsluitend een profiel opstelt met de medische restcapaciteiten. En dan kan de werkgever op basis hiervan in gezamenlijk overleg kijken wat ze kunnen doen.

Een dergelijke volledige herwerking is structureel nog de beste oplossing, maar ook de moeilijkste.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...