Op 9 oktober is de OiRA-tool voor autobussen en autocars verschenen. Het is ondertussen al de tiende online risicoanalyse voor België. Ik geef hieronder wat meer duiding.
OiRA staat voor Online interactive Risk Assessment. Het is een gratis online werkmiddel om risicoanalyses op het gebied van gezondheid en veiligheid op de werkplek uit te voeren. EU-OSHA (het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk) heeft de software ontwikkeld.
In elk land geldt andere wetgeving. Deze is wel gelijklopend in de verschillende Europese landen, maar je kunt ze niet één-op-één omzetten. Daarom zijn er dus verschillende OiRA's per land.
Het is zeker nuttig voor kleine ondernemingen, die minder middelen hebben om een grondige risicoanalyse uit te voeren. In de tool wordt stap voor stap het risicoanalyseproces doorlopen, zodat de risico’s op de werkvloer kunnen worden geïdentificeerd en daarnaast preventieve acties worden opgesteld in een concreet actieplan.
Zulk een document telt gemakkelijk meer dan 70 pagina's wanneer afgedrukt, en bij het doorlopen van alle stappen staat er vaak nog een hoop bijkomende duiding. Je bent hier dus wel even zoet mee om alle stappen te doorlopen. Maar het is dus wel gratis, en heel compleet.
De eerste OiRA-tool in België werd in 2013 ontwikkeld, de OiRA Kappers. Vervolgens werd in 2014 de OiRA Hout gelanceerd, met een update in 2018, en in 2015 de OiRA Bouw. In 2016 kwam er de OiRA Horeca en in 2017 de OiRA Schoonmaak en de OiRA Bakkers. In 2018 kwamen er nog twee OiRA's voor de podiumkunsten, de OiRA Locaties en de OiRA Productiegezelschappen; en ook de OiRA Parken en tuinen. En in 2019 dus de Tiende, de OiRA Autocar en autobus.
Zie ook op Kluwer SenTRAL.