Doorgaan naar hoofdcontent

Vier waarheden over het griepvaccin

Ik had het eind augustus al beloofd: ik let er nu op dat ik niet verkeerde opvattingen ga versterken door mijn wijze van communiceren. 

Dus, in plaats van vier hardnekkige mythes, bij deze vier waarheden over het griepvaccin.


Het vaccin is veilig

Er zijn geen schadelijke stoffen zoals kwik of koelvloeistof in het vaccin. Het bevat fracties van formaldehyde, maar dit is een stof die ons lichaam zelf ook aanmaakt.
Er is totaal geen verband tussen vaccins en autisme. Deze valse informatie is al herhaaldelijk ontkracht.
Er zijn wel tijdelijke bijwerkingen mogelijk zoals roodheid rond de injectieplaats, lichte koorts en pijnlijke spieren. En een allergische reactie is mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent aan kippeneiwit. Daarom blijf je best tot een half uur na de griepprik even rondhangen.
Het vaccin is zo veilig dat het ook geplaatst mag worden bij mensen met een verzwakt afweersysteem en bij zwangere vrouwen. Meer nog, zij hebben zeker baat bij het vaccin gezien ze bij griep een hoger risico op complicaties lopen. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich dus best ieder jaar vaccineren.

Het vaccin is effectief

Het griepvaccin heeft een bewezen efficiëntie van ongeveer 70%; de stammen in het vaccin zijn niet altijd volledig gelijk aan de circulerende seizoensgriep. De doeltreffendheid varieert ook wat volgens leeftijd. Gevaccineerde personen kunnen nog de griep krijgen, maar meestal in een minder zware vorm. 
De doeltreffendheid uit zich voornamelijk in een vermindering van de complicaties: dankzij het vaccin vermindert het aantal hospitalisaties met 70% en het sterftecijfer met 80%.
Het griepvaccin beschermt wel enkel tegen griepvirussen. Niet tegen andere winterkwaaltjes die door totaal andere virussen worden veroorzaakt. Zo kun je bijvoorbeeld toch nog een verkoudheid of een keelontsteking krijgen. Nogal eens wordt dit verward met een griep. 

Het vaccin versterkt je afweer

Het vaccin wordt bereid met geïnactiveerde (=gedode) stammen van het griepvirus. Hierdoor is er geen risico dat je door het vaccin de griep zou krijgen. Maar de gedode virussen veroorzaken wel nog steeds een immuunrespons, waardoor de ingeënte persoon beschermende antistoffen aanmaakt. Het vaccin activeert dus je immuunsysteem.

Het vaccin beschermt ook anderen

Het vaccin wordt niet alleen aangeraden aan risicopersonen, maar ook aan personen die met hen in contact komen en hen kunnen besmetten. Destijds vaccineerde men alle kinderen in Japan tegen het griepvirus. In de jaren ’90 werd dit vaccinatieprogramma onder politieke druk stopgezet. Het gevolg? Een enorme toename in sterfte bij de oudere bevolking; oma en opa werden door hun geliefde kleinkinderen vroegtijdig de dood ingejaagd. How do ya' like them apples?
Zeker in de zorgsector zou best iedereen gevaccineerd worden, om de patiënten en cliënten te beschermen. Een recent initiatief van een zorgbedrijf om vakantiedagen te verloten onder de personeelsleden die een spuitje laten zetten, kan ik enkel toejuichen.


Dit nog ter info: in Australië heeft het griepseizoen al plaatsgevonden; daar is het nu net lente geworden, weet je wel. Niet altijd, maar soms is de ernst van het griepseizoen daar een indicatie voor hoe ernstig het hier zal worden. Dit jaar kende Australië een ongewoon vroeg en vrij ernstig griepseizoen. Bereid je dus maar voor: winter is coming!

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h