Doorgaan naar hoofdcontent

Vier waarheden over het griepvaccin

Ik had het eind augustus al beloofd: ik let er nu op dat ik niet verkeerde opvattingen ga versterken door mijn wijze van communiceren. 

Dus, in plaats van vier hardnekkige mythes, bij deze vier waarheden over het griepvaccin.


Het vaccin is veilig

Er zijn geen schadelijke stoffen zoals kwik of koelvloeistof in het vaccin. Het bevat fracties van formaldehyde, maar dit is een stof die ons lichaam zelf ook aanmaakt.
Er is totaal geen verband tussen vaccins en autisme. Deze valse informatie is al herhaaldelijk ontkracht.
Er zijn wel tijdelijke bijwerkingen mogelijk zoals roodheid rond de injectieplaats, lichte koorts en pijnlijke spieren. En een allergische reactie is mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent aan kippeneiwit. Daarom blijf je best tot een half uur na de griepprik even rondhangen.
Het vaccin is zo veilig dat het ook geplaatst mag worden bij mensen met een verzwakt afweersysteem en bij zwangere vrouwen. Meer nog, zij hebben zeker baat bij het vaccin gezien ze bij griep een hoger risico op complicaties lopen. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich dus best ieder jaar vaccineren.

Het vaccin is effectief

Het griepvaccin heeft een bewezen efficiëntie van ongeveer 70%; de stammen in het vaccin zijn niet altijd volledig gelijk aan de circulerende seizoensgriep. De doeltreffendheid varieert ook wat volgens leeftijd. Gevaccineerde personen kunnen nog de griep krijgen, maar meestal in een minder zware vorm. 
De doeltreffendheid uit zich voornamelijk in een vermindering van de complicaties: dankzij het vaccin vermindert het aantal hospitalisaties met 70% en het sterftecijfer met 80%.
Het griepvaccin beschermt wel enkel tegen griepvirussen. Niet tegen andere winterkwaaltjes die door totaal andere virussen worden veroorzaakt. Zo kun je bijvoorbeeld toch nog een verkoudheid of een keelontsteking krijgen. Nogal eens wordt dit verward met een griep. 

Het vaccin versterkt je afweer

Het vaccin wordt bereid met geïnactiveerde (=gedode) stammen van het griepvirus. Hierdoor is er geen risico dat je door het vaccin de griep zou krijgen. Maar de gedode virussen veroorzaken wel nog steeds een immuunrespons, waardoor de ingeënte persoon beschermende antistoffen aanmaakt. Het vaccin activeert dus je immuunsysteem.

Het vaccin beschermt ook anderen

Het vaccin wordt niet alleen aangeraden aan risicopersonen, maar ook aan personen die met hen in contact komen en hen kunnen besmetten. Destijds vaccineerde men alle kinderen in Japan tegen het griepvirus. In de jaren ’90 werd dit vaccinatieprogramma onder politieke druk stopgezet. Het gevolg? Een enorme toename in sterfte bij de oudere bevolking; oma en opa werden door hun geliefde kleinkinderen vroegtijdig de dood ingejaagd. How do ya' like them apples?
Zeker in de zorgsector zou best iedereen gevaccineerd worden, om de patiënten en cliënten te beschermen. Een recent initiatief van een zorgbedrijf om vakantiedagen te verloten onder de personeelsleden die een spuitje laten zetten, kan ik enkel toejuichen.


Dit nog ter info: in Australië heeft het griepseizoen al plaatsgevonden; daar is het nu net lente geworden, weet je wel. Niet altijd, maar soms is de ernst van het griepseizoen daar een indicatie voor hoe ernstig het hier zal worden. Dit jaar kende Australië een ongewoon vroeg en vrij ernstig griepseizoen. Bereid je dus maar voor: winter is coming!

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn