Doorgaan naar hoofdcontent

Eliminatiediëten

Een vriend van me heeft recent een boek gekocht waarin een huisarts aanraadt om een eliminatiedieet te volgen. "Is dat nuttig?" vraagt hij me. Ik moet toch even zuchten. Als hij eerder bij me was gekomen, had ik hem kunnen aanraden om het boek niet te kopen. 



Zelf heb ik wel al een eliminatiedieet gevolgd. Dat was echter niet om "mijn lichaam te zuiveren" of zo, maar omdat ik een zware allergische reactie had gedaan op een ongekend voedingsmiddel. De huisarts verzekerde mijn ouders ervan dat het niet, absoluut niet de antibiotica kon zijn die hij me de week ervoor had voorgeschreven. Dus moest ik gedurende een tiental weken een "KKT-dieet" volgen, een dieet arm aan kleurstoffen, konserveermiddelen en tyramine (het was nog in de tijd van de progressieve spelling). Hierbij moet je alle voedingsmiddelen vermijden die eventueel een voedingsallergie zouden kunnen veroorzaken, en stelselmatig bouw je het weer op. 
Dit is géén gezond dieet. Er zijn tal van groenten en fruit die je moet vermijden, en aan de andere voedingsmiddelen die geen nutriënten bevatten maar die je wel mag eten omdat ze geen allergie kunnen uitlokken. Tien weken later kon ik weer "alles" eten, en kreeg ik desondanks geen nieuwe anafylactische shock. Bizar. De huisarts raadde verdere tests aan op voedingsmiddelen, maar niet op de antibiotica die volgens hem zeker niet de oorzaak konden zijn. Een bevriende cardioloog van mijn ouders gaf tijdens een partijjtje minigolf aan dat hij vermoedde dat het waarschijnlijk toch de penicilline was, die ik de avond ervoor had genomen. We hebben uiteindelijk het telefoonnummer van die huisarts uit ons adresboekje geëlimineerd, en sindsdien is het beter gegaan.

Enfin, dit alles om aan te geven dat eliminatiediëten nuttig zijn voor specifieke medische indicaties. Het is niet zinvol als algemene aanpak. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, melkproducten en granen geven géén ontstekingsreacties in het lichaam. Integendeel, ze bevatten essentiële nutriënten en maken deel uit van een gezond dieet. Onze lever en nieren zijn heel goed in het verwerken en elimineren van gifstoffen uit ons lichaam. En een zekere mate van dergelijke "giftige" stoffen blijkt zelfs heel gezond te zijn.

Elke week is er wel weer een nieuwe hype uit. Als het niet een dieet is dat vetten bant, dan is het wel een waarbij koolhydraten de boosdoener is. Nog gekkere varianten gaan zweren bij diëten gekoppeld aan een bloedgroep, of eten als een holbewoner (wat op zich nog niet zo vergezocht zou zijn, ware het niet dat het voorgestelde dieet compleet verschilt van wat onze voorouders écht aten). Met al van deze diëten zul je wel tijdelijk afvallen, vaak omdat het een onevenwichtig voedingspatroon inhoudt. Maar na een tijdje kom je dat gewicht weer bij, and then some.

Het is nochtans heel eenvoudig. 

- Eet veel groenten en fruit
- Eet evenwichtig = voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten
- Vermijd ongezonde snacks (zoals chips, snoep en koekjes, en gefrituurd eten)

Wil je meer richtlijnen? Neem dan een kijkje naar de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

En al het andere advies? Dat eliminieer je best uit je leeslijst.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin