Doorgaan naar hoofdcontent

Inzichten uit enquête EU-OSHA en SLIC onthullen hoge risico's in bepaalde sectoren

Een recente enquête uitgevoerd door EU-OSHA en het Senior Labour Inspectors Committee (SLIC) heeft voorlopige resultaten opgeleverd die waardevolle inzichten bieden in sectoren en beroepen met een waargenomen hoog risico in Europa. De enquête, gericht op arbeidsinspecteurs, onderzocht werkomstandigheden, risicoprofielen en veiligheidspraktijken in diverse sectoren en beroepen, en identificeerde prioriteiten en uitdagingen voor de toekomst.

 

 

Een onderzoek naar risicoberoepen en -sectoren

In deze studie, gepubliceerd op 25 juli 2023, werden de meningen en ervaringen van arbeidsinspecteurs in heel Europa verzameld om inzicht te krijgen in risicovolle werkomgevingen. Het onderzoek, dat antwoorden kreeg van 2.096 respondenten uit bijna alle EU-lidstaten, stelde arbeidsinspecteurs in staat hun ervaringen en inzichten te delen. De verzamelde gegevens vormen een unieke bron van informatie over de arbeidsomstandigheden in Europa en belichten gebieden die anders mogelijk over het hoofd worden gezien.

 

Bevindingen van de enquête

Uit de enquête bleek dat sectoren zoals de bouw, industrie, landbouw, bosbouw en visserij als hoog risico werden beschouwd. Beroepen in deze sectoren, waaronder bouwvakkers, machinebedieners en geschoolde arbeiders in de landbouw, werden ook als bijzonder risicovol genoemd. Volgens Eurostat-statistieken uit 2018 waren deze sectoren inderdaad verantwoordelijk voor een significant deel van de arbeidsongevallen in de EU.

 


Afbeelding: Beroep met de hoogste risico's voor werknemers volgens arbeidsinspecteurs; ISCO-08 niveau 1. Bron: Rapport EU-OSHA, p. 7.

 

Afbeelding: Beroep met de hoogste risico's voor werknemers volgens arbeidsinspecteurs; groep 8, ISCO-08 niveau 2. Bron: Rapport EU-OSHA, p. 8.

 

In tegenstelling hiermee werd de gezondheids- en maatschappelijke dienstverlening, ondanks het relatief hoge percentage niet-dodelijke ongevallen, niet als een risicosector beschouwd. Deze bevinding, die naar voren kwam ondanks de uitvoering van het onderzoek tijdens de pandemie, wijst op mogelijke discrepanties in de perceptie van risico's.

 

Risicogroepen en onderschatte risico's

Naast het identificeren van risicovolle beroepen en sectoren, gaf de enquête ook inzicht in bepaalde groepen werknemers die meer risico lopen. Dit omvatte tijdelijke werknemers en zelfstandigen, vooral in de bouwsector, evenals migrerende werknemers. Bovendien identificeerden respondenten traditionele veiligheidsrisico's als de grootste bedreigingen in de hoog-risico sectoren.

Anderzijds werden psychosociale en biologische risico's, evenals beroepsziekten veroorzaakt door repetitief werk of langdurige blootstelling aan gevaren op de werkplek, niet prominent erkend. Dit suggereert dat er nog werk aan de winkel is om het bewustzijn van deze gevaren te vergroten.

 

Afbeelding: Verdeling van de geïdentificeerde risico's voor de sector met de hoogste risico's (Bouwnijverheid). Bron: Rapport EU-OSHA, p. 15.

 

 

De resultaten van de enquête belichten de expertise van arbeidsinspecteurs over de werkelijke arbeidsomstandigheden en risico's. Op een aantal vlakken was er wel een verschil in de risicoperceptie van de arbeidsinspecteurs en de ongevallencijfers. Ook is er minder bewustzijn voor niet-veiligheidsrisico’s.

Het onderzoek onthult niet alleen de bestaande uitdagingen in traditionele risicosectoren, maar benadrukt ook het belang van het anticiperen op nieuwe en opkomende risico's in een snel veranderende arbeidswereld. De resultaten benadrukken de noodzaak van voortdurende training en ontwikkeling van nieuwe inspectiemethoden.

 

 

Bronnen:

EU-OSHA - Inzichten van arbeidsinspecteurs in beroepen en sectoren met een waargenomen hoog risico in Europa: een enquête van EU-OSHA en het SLIC https://osha.europa.eu/nl/publications/labour-inspectors-insights-perceived-high-risk-occupations-and-sectors-europe-eu-osha-slic-survey

 

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski