Doorgaan naar hoofdcontent

Arbeidsmarkt in België: uitdagingen en perspectieven

België toont veerkracht na opeenvolgende crises zoals de COVID-19-pandemie, de energiecrisis en de Oekraïense oorlog, met het behoud van werkgelegenheid en bescherming van de koopkracht. De werkgelegenheidsgraad bereikt een historisch hoogtepunt, maar mist de 80%-doelstelling voor 2030. Tegelijkertijd kampt het land met werkloosheid en arbeidstekorten. Bedrijven vinden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden en er is een dringende behoefte aan grondige hervormingen. Dat alles staat in een nieuw verslag van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid.

 

 

Hoge Raad voor de Werkgelegenheid

De Hoge Raad voor de Werkgelegenheid heeft de follow-up van maatregelen en voorstellen ter bevordering van de werkgelegenheid als taak. De Raad wordt voorgezeten door de minister van Werk en bestaat uit arbeidsmarktdeskundigen uit de academische wereld, de overheidssector en de private sector, maar ook van de gewesten en gemeenschappen. De Raad formuleert beleidsaanbevelingen over maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid waarin rekening wordt gehouden met het algemeen belang en met de specifieke kenmerken van de regionale arbeidsmarkten. Dit verslag geeft zowel een conjuncturele als een structurele stand van zaken van de arbeidsmarkt in België.

 

Veerkracht en herstel van de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt heeft zich in 2022 opmerkelijk hersteld met een recordaantal nieuwe banen. De werkloosheidsgraad is bijna terug op het niveau van vóór de crisis, met een herstel dat zich in alle regio's heeft voorgedaan. De werkgelegenheidsgraad in Brussel is nu even hoog als in Wallonië, hoewel het nog steeds aanzienlijk lager is dan in Vlaanderen.

Sectoren zoals horeca, handel en industrie, die zwaar getroffen waren door de pandemie, hebben zich volledig hersteld. Ondanks de crisis bleef de groei van het aantal banen stabiel en in de industrie werden zelfs nieuwe netto banen gecreëerd. Hoewel de banengroei eind 2022 enigszins vertraagde, wordt verwacht dat deze in de komende jaren zal aanhouden. De werkgelegenheidsgraad bereikt een historisch hoogtepunt, maar de demografische evoluties zullen niet volstaan om de 80 % doelstelling in 2030 te behalen.

 

 


Afbeelding: Werkgelegenheids-, participatie- en werkloosheidsgraad per groep (in % van de 20-64 jarigen voor de werkgelegenheids- en participatiegraad, in % van de 15-64 jarige beroepsbevolking voor de werkloosheidsgraad, 2022). Bron: verslag HRW, p. 45.

 

De uitdagingen: arbeidstekorten

België is een van de Europese landen die het meest door het tekort aan arbeidskrachten wordt getroffen. Deze tekorten zijn voornamelijk merkbaar in de bouw, gezondheidszorg en IT-sector. Dit probleem heeft zich met de tijd uitgebreid naar verschillende regio's van het land, met name Vlaanderen.

Ondanks de stijgende aantallen afgestudeerden blijft het tekort bestaan, gedeeltelijk vanwege de onaantrekkelijkheid van bepaalde studierichtingen. Er is een grotere behoefte aan technische en beroepsgraden en hoger onderwijs in wetenschappen en engineering. Voortdurende opleiding tijdens de loopbaan is essentieel, maar wordt momenteel onvoldoende benut. Bovendien ontmoedigen de arbeidsvoorwaarden en financiële aantrekkelijkheid van bepaalde beroepen potentiële kandidaten, vooral in de gezondheidssector. Nochtans namen onder impuls van de automatische indexering de loonkosten van de Belgische ondernemingen sneller toe dan in de buurlanden.

 

 


Afbeelding: De loonkosten namen in 2022 en 2023 toe onder impuls van de indexering (uurloonkosten in de private sector, groei op jaarbasis in procenten; bijdragen in procentpunt). Bron: verslag HRW, p. 26.

 

Naar oplossingen

Om deze uitdagingen aan te pakken, is een hogere arbeidsmarktparticipatie en aanpak van de arbeidstekorten noodzakelijk. Maatregelen om werk aantrekkelijker te maken, een betere combinatie van werk en privéleven en een vermindering van het aantal personen in arbeidsongeschiktheid kunnen de participatie verhogen.

Tegelijkertijd kan het arbeidstekort worden verminderd door het beschikbare arbeidspotentieel te vergroten via migratie en economische mobiliteit. Bovendien is het cruciaal om de vaardigheden van werknemers te verbeteren door middel van voortgezette opleiding en het bevorderen van een levenslange leerhouding.

Het doorvoeren van deze hervormingen kan niet langer wachten, volgens de Hoge Raad. Meer arbeidskrachten zijn essentieel voor duurzame groei, een inclusieve samenleving en de financiering van de sociale zekerheid. Het vraagt om mobilisatie en samenwerking van alle betrokken partijen.

 

 

Ook werkgevers hebben een rol te spelen in deze transitie. Werkgevers kunnen actief bijdragen aan het oplossen van arbeidstekorten door aantrekkelijke werkomgevingen te creëren, loopbaanontwikkeling te ondersteunen en in te zetten op continue vorming en opleiding van hun werknemers. Ze kunnen eveneens bijdragen aan een hogere arbeidsmarktparticipatie door flexibele werkarrangementen aan te bieden die het evenwicht tussen werk en privéleven verbeteren. Bovendien kunnen zij helpen bij het bevorderen van economische mobiliteit en migratie door een inclusieve en diverse werkcultuur te bevorderen. Samen met beleidsmakers, werknemers en andere belanghebbenden kunnen werkgevers een wezenlijke rol spelen in het vormgeven van een veerkrachtige en inclusieve arbeidsmarkt.


Bronnen:

Hoge raad voor de Werkgelegenheid - Stand van zaken op de arbeidsmarkt in België en in de gewesten - Juli 2023 https://hrw.belgie.be/nl/home/verslagen-adviezen/verslagen-2023/stand-van-zaken-op-de-arbeidsmarkt-belgie-en-de-gewesten-juli-2023

FOD Werkgelegenheid - Verslag Hoge Raad voor de Werkgelegenheid: Stand van zaken op de arbeidsmarkt in België en in de drie gewesten https://werk.belgie.be/nl/nieuws/verslag-hoge-raad-voor-de-werkgelegenheid-stand-van-zaken-op-de-arbeidsmarkt-belgie-en-de-0

 

 

Verslag https://hrw.belgie.be/sites/default/files/content/download/files/202307_hrw_stand_van_zaken_op_de_arbeidsmarkt.pdf

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d