Doorgaan naar hoofdcontent

Onderzoek naar Parkinson als beroepsziekte voor landbouwers

In Nederland heeft De Tweede Kamer het kabinet verzocht om een onderzoek te initiëren om te bepalen of de ziekte van Parkinson kan worden geclassificeerd als een beroepsziekte voor landbouwers. Deze oproep komt in het licht van een toenemend aantal onderzoeken die een verband suggereren tussen Parkinson en het gebruik van pesticiden, een koppeling die al erkenning heeft gevonden in Frankrijk.

 

 

Groeiend aantal Parkinsonpatiënten

De ziekte van Parkinson, een ongeneeslijke hersenziekte gekenmerkt door het afsterven van zenuwcellen door eiwitophoping, leidt tot symptomen zoals motorische disfunctie en cognitieve problemen. Het aantal Parkinsonpatiënten in Nederland is momenteel meer dan 52.000 en dit aantal groeit gestaag. In België leven ongeveer 40.000 personen met de ziekte van Parkinson.

 

Parkinson op het platteland: inzichten uit Nederland

Het televisieprogramma Zembla bracht de huidige kwestie in 2019 al onder de aandacht met de uitzending “Parkinson op het platteland”. Deze aflevering belichtte het verhaal van Ted Blom, een boer uit Noord-Holland die op 47-jarige leeftijd werd gediagnosticeerd met Parkinson en in 2017 overleed. Zijn boerderij maakte eerder uitgebreid gebruik van pesticiden. Bovendien werd een opvallend aantal gevallen van Parkinson opgemerkt onder landbouwers in de nabijheid van de boerderij van Blom.

 

 


Reportage “Parkinson op het platteland”. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=BsOXwmtIiEk.

 

Erkenning als beroepsziekte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is momenteel bezig met een uitgebreid, meerjarig onderzoek naar de gezondheidseffecten van bestrijdingsmiddelen, waarbij ook specifiek naar Parkinson wordt gekeken. Dit onderzoek is geïnitieerd op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Carola Schouten. Hoewel het RIVM eerder al suggereerde dat er een plausibele link is tussen Parkinson en pesticiden, geeft het aan dat de huidige Europese regelgeving voor bestrijdingsmiddelen niet adequaat test op dit potentieel verband.

De koppeling tussen Parkinson en het gebruik van pesticiden wordt erkend in sommige landen, maar de mate van erkenning varieert aanzienlijk. In Frankrijk bijvoorbeeld, wordt Parkinson sinds 2012 erkend als een beroepsziekte voor boeren. Dit betekent dat boeren die de ziekte ontwikkelen, recht hebben op bepaalde compensaties en voordelen.

In de Verenigde Staten heeft de Michael J. Fox Foundation de relatie tussen pesticiden en Parkinson uitvoerig onderzocht. Er zijn ook meerdere rechtszaken geweest tegen chemische bedrijven door boeren en andere werknemers die beweren dat blootstelling aan bepaalde pesticiden hun ziekte heeft veroorzaakt.

Ondanks deze erkenning en de groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs die de link ondersteunt, hebben veel landen, waaronder vele EU-landen, nog geen formele stappen ondernomen om Parkinson als beroepsziekte te erkennen in verband met blootstelling aan pesticiden. Ook in België is er uitgaande van Fedris nog geen materie hierrond. Het onderwerp blijft een actief onderzoeksgebied, en het is mogelijk dat meer landen deze erkenning zullen maken naarmate meer bewijs zich opstapelt.

 

 

Het belang van deze discussie is evident. Een officiële erkenning van Parkinson als beroepsziekte voor boeren zou de weg vrijmaken voor meer gerichte preventieve maatregelen en beleid, waaronder verbeterde bescherming tegen blootstelling aan pesticiden en mogelijk meer uitgebreide compensatieregelingen voor getroffen individuen. Het vergroot bovendien het bewustzijn over de potentiële risico's van blootstelling aan bepaalde landbouwchemicaliën, waardoor preventieadviseurs effectiever kunnen adviseren en handelen om de gezondheid en veiligheid van degenen die in de landbouw werken te waarborgen.

  

Bronnen:

BNNVARA - Tweede Kamer wil onderzoek naar Parkinson als beroepsziekte voor boeren https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/tweede-kamer-erken-parkinson-als-beroepsziekte-voor-boeren

Amsterdam UMC - Parkinson een beroepsziekte bij boeren? https://www.beroepsziekten.nl/content/parkinson-een-beroepsziekte-bij-boeren

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...