Doorgaan naar hoofdcontent

De mentale gezondheid van Vlamingen: Nieuwe inzichten van Sciensano's Preventiebarometer

In opdracht van het Departement Zorg voerde Sciensano een uitgebreid onderzoek uit over de gezondheid van volwassen Vlamingen. Dit artikel focust op de bevindingen rond de geestelijke gezondheid. Onderzoek naar levensstevredenheid, mentale welzijn en intenties om de mentale gezondheid te verbeteren, vormden de kern van dit deel van het onderzoek. De resultaten, hieronder beschreven, zullen helpen bij het ontwikkelen van strategieën voor de bevordering van de geestelijke gezondheid.

 

 

Over de Preventiebarometer

De Preventiebarometer is een enquête uitgevoerd door Sciensano, in opdracht van het Departement Zorg. De enquête werd tussen 14 februari en 7 oktober 2022 online of schriftelijk ingevuld door een steekproef van 4.011 inwoners van Vlaanderen van minstens 18 jaar. De focus lag op levensstijl en levensstijl-gerelateerde factoren, zoals intenties om bepaalde gewoontes te veranderen en kennis over de gezondheidsrisico’s van ongezond gedrag. Alle resultaten zijn te vinden in de thematische rapporten over geestelijke gezondheid, seksuele gezondheid en bevolkingsonderzoeken naar kanker. Later dit jaar volgen nog resultaten van de Preventiebarometer over gezondheidsvaardigheden.

 

Hoe volwassenen hun mentale gezondheid waarderen

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de geestelijke gezondheid en levenstevredenheid van de volwassen Vlaamse bevolking, maar ook om te onderzoeken welke intenties zij hebben om hun geestelijke gezondheid te versterken. Volwassenen geven hun levenstevredenheid een matige score van 7,3 op 10. Ongeveer drie op de tien volwassenen melden echter een slechte geestelijke gezondheid.

Bepaalde groepen zoals vrouwen, 18-54-jarigen, lageropgeleiden en personen die aangeven het financieel moeilijk te hebben, meldden vaker een slechte mentale gezondheid.

 

Wat draagt bij aan een goede mentale gezondheid?

Drie factoren worden door de respondenten als belangrijk voor hun geestelijke gezondheid ervaren. Op de eerste plaats staat lichamelijke gezondheid (63,7%), gevolgd door de beschikbaarheid van familie of goede vrienden om problemen mee te bespreken (56,6%) en ten slotte het gevoel van controle over het eigen leven (38,8%).

Voor hulp of informatie over geestelijke gezondheid zoeken mensen het vaakst naar hun naaste omgeving zoals familie, vrienden of partner (26,4%), de huisarts (24,1%) en de psycholoog (22,2%). Drie op de tien personen die een slechte geestelijke gezondheid melden, hebben nog nooit hulp gezocht.

 Afbeelding: Aspecten die personen belangrijk vinden voor hun geestelijke gezondheid (%). Bron: Preventiebarometer.

 

Intenties om de mentale gezondheid te verbeteren

In het afgelopen jaar heeft net iets minder dan de helft geprobeerd hun geestelijke gezondheid te versterken, en ongeveer de helft heeft de intentie om dit te doen in het komende jaar. De voorkeuren gaan uit naar gezond eten, regelmatig slapen en opstaan, lichaamsbeweging of sport, en het uitvoeren van energiegevende activiteiten.

Toch is meer dan de helft van de personen met de intentie om hun geestelijke gezondheid te versterken, weinig zeker van hun succes. Bij personen die een slechte geestelijke gezondheid melden, is zelfs 65,4% weinig zeker van hun vermogen om hun mentale gezondheid te verbeteren.

 

Actiepunten voor Werkgevers

Werkgevers en preventieadviseurs kunnen op basis van Sciensano's Preventiebarometer het volgende overwegen:

  1. Verhoog het bewustzijn rond geestelijke gezondheid op de werkvloer.
  2. Creëer een omgeving waarin werknemers zich veilig voelen om zorgen te delen.
  3. Ondersteun gezonde levensstijlen, zoals beweging en goede voeding.
  4. Werk samen met professionele zorgverleners om gepaste hulp te bieden.
  5. Benader geestelijke gezondheid proactief en integraal in het welzijnsbeleid.

 

Door deze stappen te volgen, kunnen werkgevers bijdragen aan de geestelijke gezondheid van hun werknemers en de algehele organisatorische productiviteit en succes verbeteren.

 

Bronnen:

Sciensano - Sciensano stelt nieuwste resultaten van Vlaamse Preventiebarometer voor https://www.sciensano.be/nl/pershoek/sciensano-stelt-nieuwste-resultaten-van-vlaamse-preventiebarometer-voor

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i