Doorgaan naar hoofdcontent

De mentale gezondheid van Vlamingen: Nieuwe inzichten van Sciensano's Preventiebarometer

In opdracht van het Departement Zorg voerde Sciensano een uitgebreid onderzoek uit over de gezondheid van volwassen Vlamingen. Dit artikel focust op de bevindingen rond de geestelijke gezondheid. Onderzoek naar levensstevredenheid, mentale welzijn en intenties om de mentale gezondheid te verbeteren, vormden de kern van dit deel van het onderzoek. De resultaten, hieronder beschreven, zullen helpen bij het ontwikkelen van strategieën voor de bevordering van de geestelijke gezondheid.

 

 

Over de Preventiebarometer

De Preventiebarometer is een enquête uitgevoerd door Sciensano, in opdracht van het Departement Zorg. De enquête werd tussen 14 februari en 7 oktober 2022 online of schriftelijk ingevuld door een steekproef van 4.011 inwoners van Vlaanderen van minstens 18 jaar. De focus lag op levensstijl en levensstijl-gerelateerde factoren, zoals intenties om bepaalde gewoontes te veranderen en kennis over de gezondheidsrisico’s van ongezond gedrag. Alle resultaten zijn te vinden in de thematische rapporten over geestelijke gezondheid, seksuele gezondheid en bevolkingsonderzoeken naar kanker. Later dit jaar volgen nog resultaten van de Preventiebarometer over gezondheidsvaardigheden.

 

Hoe volwassenen hun mentale gezondheid waarderen

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de geestelijke gezondheid en levenstevredenheid van de volwassen Vlaamse bevolking, maar ook om te onderzoeken welke intenties zij hebben om hun geestelijke gezondheid te versterken. Volwassenen geven hun levenstevredenheid een matige score van 7,3 op 10. Ongeveer drie op de tien volwassenen melden echter een slechte geestelijke gezondheid.

Bepaalde groepen zoals vrouwen, 18-54-jarigen, lageropgeleiden en personen die aangeven het financieel moeilijk te hebben, meldden vaker een slechte mentale gezondheid.

 

Wat draagt bij aan een goede mentale gezondheid?

Drie factoren worden door de respondenten als belangrijk voor hun geestelijke gezondheid ervaren. Op de eerste plaats staat lichamelijke gezondheid (63,7%), gevolgd door de beschikbaarheid van familie of goede vrienden om problemen mee te bespreken (56,6%) en ten slotte het gevoel van controle over het eigen leven (38,8%).

Voor hulp of informatie over geestelijke gezondheid zoeken mensen het vaakst naar hun naaste omgeving zoals familie, vrienden of partner (26,4%), de huisarts (24,1%) en de psycholoog (22,2%). Drie op de tien personen die een slechte geestelijke gezondheid melden, hebben nog nooit hulp gezocht.

 



Afbeelding: Aspecten die personen belangrijk vinden voor hun geestelijke gezondheid (%). Bron: Preventiebarometer.

 

Intenties om de mentale gezondheid te verbeteren

In het afgelopen jaar heeft net iets minder dan de helft geprobeerd hun geestelijke gezondheid te versterken, en ongeveer de helft heeft de intentie om dit te doen in het komende jaar. De voorkeuren gaan uit naar gezond eten, regelmatig slapen en opstaan, lichaamsbeweging of sport, en het uitvoeren van energiegevende activiteiten.

Toch is meer dan de helft van de personen met de intentie om hun geestelijke gezondheid te versterken, weinig zeker van hun succes. Bij personen die een slechte geestelijke gezondheid melden, is zelfs 65,4% weinig zeker van hun vermogen om hun mentale gezondheid te verbeteren.

 

Actiepunten voor Werkgevers

Werkgevers en preventieadviseurs kunnen op basis van Sciensano's Preventiebarometer het volgende overwegen:

  1. Verhoog het bewustzijn rond geestelijke gezondheid op de werkvloer.
  2. Creëer een omgeving waarin werknemers zich veilig voelen om zorgen te delen.
  3. Ondersteun gezonde levensstijlen, zoals beweging en goede voeding.
  4. Werk samen met professionele zorgverleners om gepaste hulp te bieden.
  5. Benader geestelijke gezondheid proactief en integraal in het welzijnsbeleid.

 

Door deze stappen te volgen, kunnen werkgevers bijdragen aan de geestelijke gezondheid van hun werknemers en de algehele organisatorische productiviteit en succes verbeteren.

 

Bronnen:

Sciensano - Sciensano stelt nieuwste resultaten van Vlaamse Preventiebarometer voor https://www.sciensano.be/nl/pershoek/sciensano-stelt-nieuwste-resultaten-van-vlaamse-preventiebarometer-voor

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d