Doorgaan naar hoofdcontent

Telewerk in België: dringende nood aan heldere afspraken

Ondanks de toename van telewerken in België, blijkt dat slechts de helft van de bedrijven duidelijke afspraken maakt over deze werkpraktijk. Ook de communicatie tussen collega's over telewerken is schaars. Deze bevindingen komen uit een onderzoek geleid door professor Anja van den Broeck (KU Leuven) en HR-dienstverlener Tempo-Team.

 

 

Het nieuwe telewerklandschap

Vóór de coronapandemie werkte ongeveer 30% van de werknemers af en toe thuis, maar vandaag is dit aantal gestegen naar 40%. Desondanks wijst het recente onderzoek uit dat slechts in 50% van de gevallen de werkgevers duidelijke afspraken maken over het flexibel plannen van telewerkdagen.

 

Werknemersbehoefte aan flexibiliteit en ondersteuning

Volgens het onderzoek voelt 40% van de ondervraagde werknemers dat hun management hun behoeften rond telewerken niet voldoende begrijpt. De helft van de respondenten zou graag de mogelijkheid hebben hun thuiswerkdagen flexibeler in te plannen. Daarnaast wil 60% van de werknemers hun thuiswerkdagen beter kunnen coördineren met hun privéleven.

 

Afspraken met de werkgever: de huidige status

Ondanks de behoefte aan duidelijke afspraken, worden deze niet consequent gemaakt. In slechts een op de vier gevallen worden afspraken direct tussen de werknemer en de leidinggevende gemaakt.

 

Gebrek aan coördinatie tussen collega's

De situatie wordt nog complexer wanneer we kijken naar de afspraken tussen collega's. "Slechts een op de vijf thuiswerkers maakt afspraken met collega's over wanneer ze naar kantoor komen," merkt Van den Broeck op. "30% heeft een vaste kantoordag die niet wordt gecoördineerd met de rest van het team, en een vergelijkbaar aantal werknemers kiest zelf de dagen dat ze thuis werken, zonder overleg met het team."

Dit gebrek aan coördinatie kan ervoor zorgen dat werknemers het gevoel krijgen dat ze hun collega's niet zien als ze naar kantoor gaan. "Er is meer flexibiliteit nodig in de organisatie van het werk om te kunnen inspelen op behoeften zoals schoolvakanties of piekmomenten", stelt Van den Broeck.

 

De noodzaak van een gestructureerd thuiswerkbeleid

Het onderzoek benadrukt dat flexibiliteit in beide richtingen moet werken om fysieke samenwerking op kantoor te waarborgen en om te voorkomen dat werknemers van elkaar vervreemden. Hiervoor is een gestructureerd thuiswerkbeleid nodig, wat momenteel ontbreekt in veel bedrijven en organisaties.

Bij 30% van de werkgevers zijn de afspraken over thuis- en telewerken vastgelegd in een arbeidsreglement, terwijl 20% dat deed in een organisatiebreed charter. De resultaten van dit onderzoek benadrukken de noodzaak voor bedrijven om heldere en praktische richtlijnen te ontwikkelen voor telewerken.


Bronnen:

VRT NWS - Slechts helft van bedrijven maakt goede afspraken over telewerk https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/27/telewerk-belga/

 

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin