Doorgaan naar hoofdcontent

Kritische analyse van leefstijlinterventies op de werkplek

Een nieuw onderzoek uit Australië onderzoekt en vat systematisch samen hoe werknemers aangespoord worden om hun leefstijl te verbeteren, met name op vijf risicofactoren voor chronische ziekten: roken, voeding, alcoholgebruik, lichaamsbeweging en overgewicht/obesitas, die bekend staan als SNAPO. De bevindingen onthullen hiaten en kansen voor verbetering van deze interventies, die kunnen variëren van een enkele maatregel tot veelomvattende gezondheidsprogramma's. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen bij het vormgeven van toekomstige gezondheidsbevorderende interventies op de werkplek.

 

 

Het belang van een gezonde levensstijl op de werkplek

Chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes zijn verantwoordelijk voor 74% van alle sterfgevallen wereldwijd. Roken, voeding, alcoholgebruik, lichamelijke activiteit en overgewicht/obesitas (SNAPO) zijn geïdentificeerd als de vijf hoofdfactoren die bijdragen aan het risico op chronische ziekten. Zo'n 96% van de werkende volwassenen heeft ten minste één van deze risicofactoren. Het is van vitaal belang om deze aan te pakken, niet alleen voor de algehele volksgezondheid, maar ook voor het economische succes van organisaties.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft werkplekken aangewezen als prioritaire omgevingen voor gezondheidsbevordering. Zo zijn er bijvoorbeeld interventies die de beschikbaarheid van gezonde voeding en dranken op kantoor vergroten, printers op afstand van bureaus plaatsen om sedentair gedrag te verminderen en lichaamsbeweging te stimuleren, en het gebruik van zit-sta werkplekken aanmoedigen.

 

Analyse van interventies

In totaal zijn 56 artikelen over dit onderwerp geanalyseerd. De onderzoeksresultaten tonen aan dat de meeste interventies gericht waren op lichaamsbeweging, terwijl minder aandacht werd besteed aan de andere vier SNAPO-risicofactoren. Wat roken betreft, was slechts een klein percentage van de artikelen daarop gericht. Dit kan erop wijzen dat werkplekken roken niet als hun verantwoordelijkheid zien, ondanks het feit dat roken de grootste oorzaak is van vermijdbare ziekten en sterfgevallen. Alcoholgebruik werd eveneens in minder dan 10% van de artikelen behandeld.

De studie identificeerde verder dat de interventies vaak waren gericht op werknemers in de gezondheidszorg en de witteboordensector, terwijl werknemers in andere sectoren minder aandacht kregen. Bovendien bleek dat veel van de interventies een duur van drie maanden of minder hadden.

In dit onderzoek is specifiek gekeken naar interventies in de Australische context, die mogelijk verschillend zijn van interventies die zijn ontwikkeld in andere landen. Desalniettemin komen de bevindingen zeer herkenbaar voor op basis van ervaringen met werkplekinterventies in België.

 

Aanbevelingen en conclusies

Uit deze studie is gebleken dat de aandacht voor verschillende risicofactoren voor chronische ziekten onevenwichtig is, waarbij de focus vooral ligt op lichaamsbeweging. Daarnaast is er een gebrek aan studies die zich richten op werknemers in beroepsgroepen met een groter risico op chronische ziekten. Verder bleken veel van de onderzochte interventies te kort te zijn om langdurige gedragsveranderingen te bewerkstelligen.

 

 

Gezondheidsbevorderende interventies op de werkplek moeten zich niet alleen richten op het individu, maar ook de organisatie en werkomgeving betrekken. Bovendien is het van belang om alle risicofactoren voor chronische ziekten gelijkmatig aan te pakken en meer aandacht te besteden aan groepen werknemers met een verhoogd risico op dergelijke aandoeningen.

 

Bronnen:

Arnold L et al. A scoping review of workplace health promotion interventions for chronic diseases in Australia. J Occup Health. 2023; 65:e12417. doi:10.1002/1348-9585.12417 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1348-9585.12417

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal