Doorgaan naar hoofdcontent

Risico op eierstokkanker verhoogd in drie specifieke beroepen: studie

Recent onderzoek suggereert dat vrouwen die actief zijn in de kappersindustrie, de bouwsector en de boekhouding een potentieel verhoogd risico hebben op eierstokkanker. Deze studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Montreal, heeft vooral gekeken naar factoren op de werkplek en mogelijke blootstellingen aan schadelijke stoffen. Hoewel deze bevindingen bijdragen aan het groeiende begrip van het verband tussen beroep en gezondheidsrisico's, is aanvullend onderzoek nodig om de conclusies te bekrachtigen.

 

 

Studie richt zich op gezondheidsrisico's in specifieke beroepen

Het Canadese onderzoek richtte zich op gegevens verzameld in het kader van de Prevention of Ovarian Cancer in Quebec Study. De studie omvatte 491 personen, in de leeftijd van 18 tot 79 jaar, bij wie tussen 2010 en 2016 eierstokkanker werd vastgesteld. Deze gegevens werden vergeleken met die van 897 personen die de ziekte niet hadden.

 

Beroepsmatige blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen

Het bleek dat mensen die ten minste een decennium werkten als kapper, schoonheidsspecialist of in een vergelijkbaar beroep, een driemaal zo hoog risico hadden om eierstokkanker te ontwikkelen. Deze beroepen worden vaak blootgesteld aan 13 verschillende stoffen, waaronder ammoniak, waterstofperoxide, organische kleurstoffen en pigmenten, en bleekmiddelen, en bijna even vaak aan talkpoeder. De onderzoekers benadrukken echter dat het onduidelijk is of deze verhoogde risico's het gevolg zijn van één specifieke stof, een combinatie daarvan of andere factoren op de werkplek.

 

Risico's in de bouw en boekhouding

Een vergelijkbaar verhoogd risico werd ook waargenomen bij mensen die in de bouw werken. Daarnaast bleken mensen die langdurig in de boekhouding werkten een tweemaal zo hoog risico op eierstokkanker te lopen. Andere sectoren met een hoger risico waren kleding/borduurwerk (85% hoger risico), detailhandel (59% hoger risico) en verkoop (45%).

 

Eierstokkanker door asbest nu erkend als beroepsziekte in België

In België werd in 2022 eierstokkanker veroorzaakt door asbest toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten van Fedris. Deze beslissing was gebaseerd op meta-analyses van epidemiologische studies uitgevoerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC), ondanks enige twijfel door mogelijke classificatiefouten tussen peritoneaal mesothelioom en ovariumkanker.

Er wordt echter wel een aanzienlijke blootstelling aan asbest vereist voor goedkeuring, zoals een minimale werkervaring van tien jaar in hoog-risicoberoepen of omstandigheden, zoals asbestspinnerijen en -weverijen. In de praktijk geldt dit alleen voor activiteiten uitgevoerd vóór 1985. Andere blootstellingen worden niet standaard goedgekeurd, maar aanvragen zijn mogelijk via het Open Systeem, waarbij dan wel het causale verband moet worden aangetoond. Dit recente onderzoek kan hierbij helpen.

 

 

De recente studie onderstreept dat specifieke beroepen, industrieën en beroepsmatige blootstellingen mogelijk in verband kunnen worden gebracht met het risico op eierstokkanker. Maar aanvullend onderzoek is nodig om deze conclusies verder te ondersteunen en te verfijnen. Het is belangrijk dat we blijven werken aan het verrijken van ons begrip van de relatie tussen beroep en gezondheid, om preventieve maatregelen te kunnen ontwikkelen en risicofactoren te kunnen beheersen.

 

Bronnen:

Leung L et al. Occupational environment and ovarian cancer risk. Occupational and Environmental Medicine Published Online First: 10 July 2023. doi: 10.1136/oemed-2022-108557 https://oem.bmj.com/content/early/2023/06/01/oemed-2022-108557

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski