Doorgaan naar hoofdcontent

Risico op eierstokkanker verhoogd in drie specifieke beroepen: studie

Recent onderzoek suggereert dat vrouwen die actief zijn in de kappersindustrie, de bouwsector en de boekhouding een potentieel verhoogd risico hebben op eierstokkanker. Deze studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Montreal, heeft vooral gekeken naar factoren op de werkplek en mogelijke blootstellingen aan schadelijke stoffen. Hoewel deze bevindingen bijdragen aan het groeiende begrip van het verband tussen beroep en gezondheidsrisico's, is aanvullend onderzoek nodig om de conclusies te bekrachtigen.

 

 

Studie richt zich op gezondheidsrisico's in specifieke beroepen

Het Canadese onderzoek richtte zich op gegevens verzameld in het kader van de Prevention of Ovarian Cancer in Quebec Study. De studie omvatte 491 personen, in de leeftijd van 18 tot 79 jaar, bij wie tussen 2010 en 2016 eierstokkanker werd vastgesteld. Deze gegevens werden vergeleken met die van 897 personen die de ziekte niet hadden.

 

Beroepsmatige blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen

Het bleek dat mensen die ten minste een decennium werkten als kapper, schoonheidsspecialist of in een vergelijkbaar beroep, een driemaal zo hoog risico hadden om eierstokkanker te ontwikkelen. Deze beroepen worden vaak blootgesteld aan 13 verschillende stoffen, waaronder ammoniak, waterstofperoxide, organische kleurstoffen en pigmenten, en bleekmiddelen, en bijna even vaak aan talkpoeder. De onderzoekers benadrukken echter dat het onduidelijk is of deze verhoogde risico's het gevolg zijn van één specifieke stof, een combinatie daarvan of andere factoren op de werkplek.

 

Risico's in de bouw en boekhouding

Een vergelijkbaar verhoogd risico werd ook waargenomen bij mensen die in de bouw werken. Daarnaast bleken mensen die langdurig in de boekhouding werkten een tweemaal zo hoog risico op eierstokkanker te lopen. Andere sectoren met een hoger risico waren kleding/borduurwerk (85% hoger risico), detailhandel (59% hoger risico) en verkoop (45%).

 

Eierstokkanker door asbest nu erkend als beroepsziekte in België

In België werd in 2022 eierstokkanker veroorzaakt door asbest toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten van Fedris. Deze beslissing was gebaseerd op meta-analyses van epidemiologische studies uitgevoerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC), ondanks enige twijfel door mogelijke classificatiefouten tussen peritoneaal mesothelioom en ovariumkanker.

Er wordt echter wel een aanzienlijke blootstelling aan asbest vereist voor goedkeuring, zoals een minimale werkervaring van tien jaar in hoog-risicoberoepen of omstandigheden, zoals asbestspinnerijen en -weverijen. In de praktijk geldt dit alleen voor activiteiten uitgevoerd vóór 1985. Andere blootstellingen worden niet standaard goedgekeurd, maar aanvragen zijn mogelijk via het Open Systeem, waarbij dan wel het causale verband moet worden aangetoond. Dit recente onderzoek kan hierbij helpen.

 

 

De recente studie onderstreept dat specifieke beroepen, industrieën en beroepsmatige blootstellingen mogelijk in verband kunnen worden gebracht met het risico op eierstokkanker. Maar aanvullend onderzoek is nodig om deze conclusies verder te ondersteunen en te verfijnen. Het is belangrijk dat we blijven werken aan het verrijken van ons begrip van de relatie tussen beroep en gezondheid, om preventieve maatregelen te kunnen ontwikkelen en risicofactoren te kunnen beheersen.

 

Bronnen:

Leung L et al. Occupational environment and ovarian cancer risk. Occupational and Environmental Medicine Published Online First: 10 July 2023. doi: 10.1136/oemed-2022-108557 https://oem.bmj.com/content/early/2023/06/01/oemed-2022-108557

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...