Doorgaan naar hoofdcontent

Risico op eierstokkanker verhoogd in drie specifieke beroepen: studie

Recent onderzoek suggereert dat vrouwen die actief zijn in de kappersindustrie, de bouwsector en de boekhouding een potentieel verhoogd risico hebben op eierstokkanker. Deze studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Montreal, heeft vooral gekeken naar factoren op de werkplek en mogelijke blootstellingen aan schadelijke stoffen. Hoewel deze bevindingen bijdragen aan het groeiende begrip van het verband tussen beroep en gezondheidsrisico's, is aanvullend onderzoek nodig om de conclusies te bekrachtigen.

 

 

Studie richt zich op gezondheidsrisico's in specifieke beroepen

Het Canadese onderzoek richtte zich op gegevens verzameld in het kader van de Prevention of Ovarian Cancer in Quebec Study. De studie omvatte 491 personen, in de leeftijd van 18 tot 79 jaar, bij wie tussen 2010 en 2016 eierstokkanker werd vastgesteld. Deze gegevens werden vergeleken met die van 897 personen die de ziekte niet hadden.

 

Beroepsmatige blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen

Het bleek dat mensen die ten minste een decennium werkten als kapper, schoonheidsspecialist of in een vergelijkbaar beroep, een driemaal zo hoog risico hadden om eierstokkanker te ontwikkelen. Deze beroepen worden vaak blootgesteld aan 13 verschillende stoffen, waaronder ammoniak, waterstofperoxide, organische kleurstoffen en pigmenten, en bleekmiddelen, en bijna even vaak aan talkpoeder. De onderzoekers benadrukken echter dat het onduidelijk is of deze verhoogde risico's het gevolg zijn van één specifieke stof, een combinatie daarvan of andere factoren op de werkplek.

 

Risico's in de bouw en boekhouding

Een vergelijkbaar verhoogd risico werd ook waargenomen bij mensen die in de bouw werken. Daarnaast bleken mensen die langdurig in de boekhouding werkten een tweemaal zo hoog risico op eierstokkanker te lopen. Andere sectoren met een hoger risico waren kleding/borduurwerk (85% hoger risico), detailhandel (59% hoger risico) en verkoop (45%).

 

Eierstokkanker door asbest nu erkend als beroepsziekte in België

In België werd in 2022 eierstokkanker veroorzaakt door asbest toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten van Fedris. Deze beslissing was gebaseerd op meta-analyses van epidemiologische studies uitgevoerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC), ondanks enige twijfel door mogelijke classificatiefouten tussen peritoneaal mesothelioom en ovariumkanker.

Er wordt echter wel een aanzienlijke blootstelling aan asbest vereist voor goedkeuring, zoals een minimale werkervaring van tien jaar in hoog-risicoberoepen of omstandigheden, zoals asbestspinnerijen en -weverijen. In de praktijk geldt dit alleen voor activiteiten uitgevoerd vóór 1985. Andere blootstellingen worden niet standaard goedgekeurd, maar aanvragen zijn mogelijk via het Open Systeem, waarbij dan wel het causale verband moet worden aangetoond. Dit recente onderzoek kan hierbij helpen.

 

 

De recente studie onderstreept dat specifieke beroepen, industrieën en beroepsmatige blootstellingen mogelijk in verband kunnen worden gebracht met het risico op eierstokkanker. Maar aanvullend onderzoek is nodig om deze conclusies verder te ondersteunen en te verfijnen. Het is belangrijk dat we blijven werken aan het verrijken van ons begrip van de relatie tussen beroep en gezondheid, om preventieve maatregelen te kunnen ontwikkelen en risicofactoren te kunnen beheersen.

 

Bronnen:

Leung L et al. Occupational environment and ovarian cancer risk. Occupational and Environmental Medicine Published Online First: 10 July 2023. doi: 10.1136/oemed-2022-108557 https://oem.bmj.com/content/early/2023/06/01/oemed-2022-108557

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d