Doorgaan naar hoofdcontent

Steeds meer ongelukken op de weg naar het werk: Uitdagingen en preventieve maatregelen

Er is een toenemende trend in het aantal ongevallen dat plaatsvindt op weg van en naar het werk, ondanks een gestage afname van ongevallen op de werkplek zelf. Onderzoek door AG Insurance toont aan dat veel slachtoffers aanzienlijke tijd missen op het werk, gemiddeld 40,5 dagen, en dat het aantal ongelukken met e-steps in drie jaar tijd vervijfvoudigd is. Deze trends benadrukken de noodzaak van doeltreffendere preventiemaatregelen, met name op het gebied van woon-werkverkeer.

 

 

Analyse van de ongelukken

De verzekeringsinstelling AG Insurance analyseerde meer dan 24.000 ongevallen die zich op weg naar het werk voordeden in de afgelopen zeven jaar. Deze analyse leverde verschillende opvallende trends op. Zo steeg het aantal arbeidswegongevallen tussen 2015 en 2019 met 26%. Hoewel de coronapandemie in 2020 zorgde voor een tijdelijke daling, zetten de cijfers hun opwaartse trend voort na deze periode.

 

Afbeelding: Evolutie aantal arbeidswegongevallen. Bron: AG Insurance.

 

Van degenen die betrokken waren bij een arbeidswegongeval tijdens de onderzochte periode, was 76% tijdelijk arbeidsongeschikt. De gemiddelde afwezigheid op het werk - een belangrijke indicatie van de ernst van het ongeval - was ongeveer 40,5 dagen.

 

Invloed van vervoersmiddelen

Het type vervoermiddel speelde ook een belangrijke rol bij de ongevallen. Slachtoffers van motor- en bromfietsongevallen waren het langst afwezig van het werk, gemiddeld 61,5 dagen. Speedpedelecs en elektrische steps volgen, met gemiddeld respectievelijk 41,8 en 36,7 dagen. De duur van de afwezigheid nam toe met de leeftijd van de slachtoffers.

Bovendien resulteerden ongevallen met speedpedelecs, motoren en steps het vaakst in permanente arbeidsongeschiktheid. Ongeveer 15%, 14% en 9% van de ongelukken met deze vervoermiddelen leidden respectievelijk tot blijvend letsel.

 

Evolutie van vervoersmiddelen

Sinds 2019 zijn er meer arbeidswegongevallen met de fiets dan met de auto. Meer dan de helft van deze fietsongevallen werd veroorzaakt door slippen en vallen, en dit percentage neemt jaarlijks toe. In slechts 20% van de gevallen werd de fietser aangereden.

Hoewel het absolute aantal ongevallen met "nieuwe mobiliteit" vervoermiddelen relatief laag blijft, heeft hun groeiende populariteit geleid tot een sterke toename van het aantal ongevallen. Het aantal arbeidswegongevallen met e-steps is de afgelopen drie jaar vervijfvoudigd.

 

Afbeelding: Percentage ongevallen per transportmiddel. Bron: AG Insurance.

 

 

Deze stijging van het aantal arbeidswegongevallen, vooral met alternatieve vervoersmiddelen, betekent dat tal van bedrijven hun preventiestrategieën best herzien. Het integreren van problemen rond woon-werkverkeer in de algemene preventiecultuur van bedrijven is onvermijdelijk geworden.

 

 

Bronnen:

AG Insurance - Aantal ongevallen op weg van en naar het werk stijgt jaar na jaar https://newsroom.aginsurance.be/aantal-ongevallen-op-weg-van-en-naar-het-werk-stijgt-jaar-na-jaar/

 

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d