Doorgaan naar hoofdcontent

Definitieve overmacht - De toekomst

Er komt een aanpassing in de wetgeving. Gaat dit dan toch het einde betekenen van onze zorgen?

Een nieuwe naam verscheen in het rood op de laptop van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. De verpleegster had de volgende werknemer ingelogd, en dit was via de wireless verbinding doorgegeven naar het programma op de pc van de dokter. Met een muisklik opende hij het Elektronisch Gezondheidsdossier. Een definitieve overmacht, zag hij. De nodige documenten waren ingescand. Prachtig.
De PA drukte op de knop van de intercom. "De volgende!"

Een verzorgde jongeman met blauwgelakte vingernagels opende de deur.
"De heer Janssen? Zet u maar."
"Dat heeft wel lang genoeg geduurd," mopperde hij terwijl hij zich neerplofte op de comfortabele, ergonomisch verantwoorde stoel. "Ik heb een afspraak bij mijn kapper binnen een half uur."
"Sorry. Er is een zodanig tekort aan preventieadviseurs-arbeidsgeneesheren dat onze agenda overpland wordt,"antwoordde de PA beleefd. "U komt dus voor een definitieve overmacht. De procedure is zoals behoort doorlopen. Heeft u nog enige medische documenten bij?"
De man greep zijn handtas en haalde zijn smartphone boven. "Hier staat alles op."
De PA hield het toestel tegen de lezer, en de medische verslagen werden opgeladen in het Persoonlijk Gezondheidsdossier. "De aanvraag is dus voor een CBS, zie ik." De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer trok zijn wenkbrauwen op.
"Er iets toch niets mis?" vroeg de jonge man, toch wat bezorgd.
"Nee hoor," zei de PA snel. "Maar u bent al de derde deze week."
"De aandoening komt ook steeds vaker voor," antwoordde de werknemer, wat geïrriteerd door de dokter's traagheid van begrip.
"Officieel is het Chronisch Broeikas Syndroom nog niet erkend als aandoening, dat weet u toch?"
Verontwaardigd stond de man op. "Beweer je soms dat ik niets heb? Ik verdraag de hitte niet, ik voel me constant zweterig, en mijn KZB-alfa is veel te hoog. Ik ben helemaal opgebrand. Zonder mijn homeopatische medicatie zou ik de nacht niet halen!"
De PA hief zijn handen in een ontwapenend gebaar. "Ik bedoel er niets mee. De nodige documenten voor uw ontslag om medische redenen zijn op uw SIS-kaart geladen." Hij overhandigde de kaart aan de nog steeds staande man. "Nog een prettige dag."
Zonder een woord verliet de man het onderzoekslokaal.

De PA bekeek nog even de opgeladen informatie in het gezondheidsdossier. Familiale gegevens. Samenwonend. Eén kind. Zes maanden.
De PA glimlachte onwillekeurig. Hij had hem kunnen vertellen dat hij enkel moest beoordelen of hij arbeidsongeschikt was, en of er aangepast werk voorhanden was. De uiteindelijke beslissing of zijn "aandoening" voldoende reden gaf tot definitieve overmacht, was niet aan hem. Die verantwoordelijkheid lag sinds 2008 bij de bevoegde geneesheer-sociaal inspecteur van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. En de PA wist uit ervaring dat een aandoening als CBS nooit aanvaard zou worden als voldoende grond voor overmacht, zeker niet wanneer de échte reden voor de werkstopzetting zo voor de hand lag. Tja, jammer voor de heer Janssen.

De PA zette de airco terug iets harder. "De volgende!"

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...