Doorgaan naar hoofdcontent

Definitieve overmacht - De toekomst

Er komt een aanpassing in de wetgeving. Gaat dit dan toch het einde betekenen van onze zorgen?

Een nieuwe naam verscheen in het rood op de laptop van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. De verpleegster had de volgende werknemer ingelogd, en dit was via de wireless verbinding doorgegeven naar het programma op de pc van de dokter. Met een muisklik opende hij het Elektronisch Gezondheidsdossier. Een definitieve overmacht, zag hij. De nodige documenten waren ingescand. Prachtig.
De PA drukte op de knop van de intercom. "De volgende!"

Een verzorgde jongeman met blauwgelakte vingernagels opende de deur.
"De heer Janssen? Zet u maar."
"Dat heeft wel lang genoeg geduurd," mopperde hij terwijl hij zich neerplofte op de comfortabele, ergonomisch verantwoorde stoel. "Ik heb een afspraak bij mijn kapper binnen een half uur."
"Sorry. Er is een zodanig tekort aan preventieadviseurs-arbeidsgeneesheren dat onze agenda overpland wordt,"antwoordde de PA beleefd. "U komt dus voor een definitieve overmacht. De procedure is zoals behoort doorlopen. Heeft u nog enige medische documenten bij?"
De man greep zijn handtas en haalde zijn smartphone boven. "Hier staat alles op."
De PA hield het toestel tegen de lezer, en de medische verslagen werden opgeladen in het Persoonlijk Gezondheidsdossier. "De aanvraag is dus voor een CBS, zie ik." De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer trok zijn wenkbrauwen op.
"Er iets toch niets mis?" vroeg de jonge man, toch wat bezorgd.
"Nee hoor," zei de PA snel. "Maar u bent al de derde deze week."
"De aandoening komt ook steeds vaker voor," antwoordde de werknemer, wat geïrriteerd door de dokter's traagheid van begrip.
"Officieel is het Chronisch Broeikas Syndroom nog niet erkend als aandoening, dat weet u toch?"
Verontwaardigd stond de man op. "Beweer je soms dat ik niets heb? Ik verdraag de hitte niet, ik voel me constant zweterig, en mijn KZB-alfa is veel te hoog. Ik ben helemaal opgebrand. Zonder mijn homeopatische medicatie zou ik de nacht niet halen!"
De PA hief zijn handen in een ontwapenend gebaar. "Ik bedoel er niets mee. De nodige documenten voor uw ontslag om medische redenen zijn op uw SIS-kaart geladen." Hij overhandigde de kaart aan de nog steeds staande man. "Nog een prettige dag."
Zonder een woord verliet de man het onderzoekslokaal.

De PA bekeek nog even de opgeladen informatie in het gezondheidsdossier. Familiale gegevens. Samenwonend. Eén kind. Zes maanden.
De PA glimlachte onwillekeurig. Hij had hem kunnen vertellen dat hij enkel moest beoordelen of hij arbeidsongeschikt was, en of er aangepast werk voorhanden was. De uiteindelijke beslissing of zijn "aandoening" voldoende reden gaf tot definitieve overmacht, was niet aan hem. Die verantwoordelijkheid lag sinds 2008 bij de bevoegde geneesheer-sociaal inspecteur van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. En de PA wist uit ervaring dat een aandoening als CBS nooit aanvaard zou worden als voldoende grond voor overmacht, zeker niet wanneer de échte reden voor de werkstopzetting zo voor de hand lag. Tja, jammer voor de heer Janssen.

De PA zette de airco terug iets harder. "De volgende!"

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i