Doorgaan naar hoofdcontent

Definitieve overmacht - De toekomst

Er komt een aanpassing in de wetgeving. Gaat dit dan toch het einde betekenen van onze zorgen?

Een nieuwe naam verscheen in het rood op de laptop van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. De verpleegster had de volgende werknemer ingelogd, en dit was via de wireless verbinding doorgegeven naar het programma op de pc van de dokter. Met een muisklik opende hij het Elektronisch Gezondheidsdossier. Een definitieve overmacht, zag hij. De nodige documenten waren ingescand. Prachtig.
De PA drukte op de knop van de intercom. "De volgende!"

Een verzorgde jongeman met blauwgelakte vingernagels opende de deur.
"De heer Janssen? Zet u maar."
"Dat heeft wel lang genoeg geduurd," mopperde hij terwijl hij zich neerplofte op de comfortabele, ergonomisch verantwoorde stoel. "Ik heb een afspraak bij mijn kapper binnen een half uur."
"Sorry. Er is een zodanig tekort aan preventieadviseurs-arbeidsgeneesheren dat onze agenda overpland wordt,"antwoordde de PA beleefd. "U komt dus voor een definitieve overmacht. De procedure is zoals behoort doorlopen. Heeft u nog enige medische documenten bij?"
De man greep zijn handtas en haalde zijn smartphone boven. "Hier staat alles op."
De PA hield het toestel tegen de lezer, en de medische verslagen werden opgeladen in het Persoonlijk Gezondheidsdossier. "De aanvraag is dus voor een CBS, zie ik." De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer trok zijn wenkbrauwen op.
"Er iets toch niets mis?" vroeg de jonge man, toch wat bezorgd.
"Nee hoor," zei de PA snel. "Maar u bent al de derde deze week."
"De aandoening komt ook steeds vaker voor," antwoordde de werknemer, wat geïrriteerd door de dokter's traagheid van begrip.
"Officieel is het Chronisch Broeikas Syndroom nog niet erkend als aandoening, dat weet u toch?"
Verontwaardigd stond de man op. "Beweer je soms dat ik niets heb? Ik verdraag de hitte niet, ik voel me constant zweterig, en mijn KZB-alfa is veel te hoog. Ik ben helemaal opgebrand. Zonder mijn homeopatische medicatie zou ik de nacht niet halen!"
De PA hief zijn handen in een ontwapenend gebaar. "Ik bedoel er niets mee. De nodige documenten voor uw ontslag om medische redenen zijn op uw SIS-kaart geladen." Hij overhandigde de kaart aan de nog steeds staande man. "Nog een prettige dag."
Zonder een woord verliet de man het onderzoekslokaal.

De PA bekeek nog even de opgeladen informatie in het gezondheidsdossier. Familiale gegevens. Samenwonend. Eén kind. Zes maanden.
De PA glimlachte onwillekeurig. Hij had hem kunnen vertellen dat hij enkel moest beoordelen of hij arbeidsongeschikt was, en of er aangepast werk voorhanden was. De uiteindelijke beslissing of zijn "aandoening" voldoende reden gaf tot definitieve overmacht, was niet aan hem. Die verantwoordelijkheid lag sinds 2008 bij de bevoegde geneesheer-sociaal inspecteur van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. En de PA wist uit ervaring dat een aandoening als CBS nooit aanvaard zou worden als voldoende grond voor overmacht, zeker niet wanneer de échte reden voor de werkstopzetting zo voor de hand lag. Tja, jammer voor de heer Janssen.

De PA zette de airco terug iets harder. "De volgende!"

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski