Doorgaan naar hoofdcontent

Hoeveel calorieën bevat een pilsje?

Een eenvoudige vraag, en een eenvoudig antwoord: 110 kcal voor 25 cl, of 145 kcal voor 33 cl. Maar met cijfers kun je alles en niets zeggen. Dus zal ik hier toch even over uitweiden.

Een man heeft gemiddeld 3000 kcal per dag nodig, een vrouw 2300 (of respectievelijk 12500 en 9700 kJ). Het verschil tussen kilocalorieën en kilojoules? Andere schalen. Zoals het verschil tussen mijlen en kilometers. Kilojoules is eigenlijk een betere maateenheid, maar de kilocalorieën zijn nog steeds zo ingeburgerd, dat ik die hier maar zal gebruiken. Het aantal benodigde kcal is niet alleen afhankelijk van het geslacht, maar ook van de leeftijd. Zo zal een jonge gast van 18 jaar gemiddeld 3300 kcal per dag verbranden, en een man van boven de 70 slechts 2200 kcal per dag. En ook de levensstijl gaat een significante invloed hebben. Bovendien is niet iedereen hetzelfde. De ene heeft een wat snellere stofwisseling dan de andere. Bovenstaande getallen zijn dan ook maar algemene richtlijnen.

Sommige voedingsmiddelen bevatten enkel "lege calorieën". Wat zijn dit nu? De term groepeert alle voedingsmiddelen die niet bijdragen tot een gezonde voeding. Ze leveren alleen maar energie of calorieën in de vorm van vet, suiker of alcohol, en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Aha, hoor ik al zeggen, maar bier bevat toch vitamine B1, B2 en B6? Ja inderdaad, maar ik moet je toch teleurstellen. De aanbreng van vitamines in bier is laag tot zeer laag en te verwaarlozen in een evenwichtige voeding. De aanbreng van vitamine B1 is overroepen. Je lichaam heeft immers vitamine B1 nodig om alcohol te verwerken. Wie alcohol drinkt, heeft dus ook meer vitamine B1 nodig. Voor de opname van vitamine B1 is het een nuloperatie of zelfs een negatieve operatie.

Vet heeft negen calorieën per gram, koolhydraten en proteïne vier. Alcohol bevat zeven calorieën per gram. Dit zijn echter niet de enige factoren van belang. Alcohol wordt direct in de bloedbaan opgenomen. Hierdoor blijft het hongergevoel onverminderd aanwezig. Alcohol is ook nog eens een drug (als we strikt gaan kijken volgens de criteria van drugs, behoort het tot de hard drugs!). Hier kun je een onderscheid maken tussen "uppers" (zoals Speed) en "downers" - zoals alcohol. De stofwisseling zal afnemen, waardoor minder calorieën verbrand worden.

Er is een verschil tussen de verschillende biersoorten. Een blikje Maes bevat, zoals ik eerder al had geschreven, circa 145 kcal. Eenzelfde hoeveelheid Duvel bevat maar liefst 175 kcal. En bij abdijbieren ligt dat getal nog hoger.
Hoe hoger het alcohol- (en suiker)gehalte, hoe hoger het aantal calorieën. Rode wijn bevat 70 kcal per 10 cl, witte wijn 120! Porto bevat 160 kcal per 10 cl, en wodka 157 kcal - per 5 cl! Het calorierijkste spul dat ik heb teruggevonden is whisky - een shot van 5 cl levert 172 kcal. Begrijp je nu dat dronkaards dit verkiezen? Een liter van deze vloeistof, en ze hebben genoeg calorieën binnen om de dag door te komen. Maar dat terzijde.

Om te besluiten: een pilsje bevat wel wat calorieën - al valt dat op zich nogal mee. Alcohol gaat echter de stofwisseling vertragen, waardoor de invloed van dat pintje veel zwaarder gaat doorwegen. Een hoge stofwisseling is ideaal voor vetverbranding en op gewicht blijven. Wanneer je wilt afvallen, ga je dus best alle alcohol vermijden.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn