Doorgaan naar hoofdcontent

Zon, zee, verbrand

Hoe standaarden toch veranderen. Destijds was een zongebruinde huid enkel weggelegd voor het "gepeupel". De lijfeigenen die in het zweet hunner aanschijn moesten zwoegen onder de meedogenloze zon. Waar denk je dat de term "blauw bloed" vandaan is gekomen? De mensen van adel moesten geen handenarbeid verrichten, en indien zij zich in de barbaarse buitenlucht dienden te begeven, deden zij dit met de nodige bescherming. De kasteelvrouwe had een elegant parapluutje met zijden franjes, om de gemene zonnestralen tegen te houden. Zij kregen zulk een bleke huid, dat de blauwe aders zichtbaar werden.

Maar nu zijn de rollen omgekeerd. Een bruine huid is een teken van status geworden. Want zij hebben voldoende geld om op reis te gaan naar het zonnige Zuiden, of om de klantenkaart te betalen bij het lokale zonnebankcentrum. En dankzij de globalisering worden de zonvakanties steeds goedkoper, waardoor steeds meer mensen het zich kunnen veroorloven er glamoureus uit te zien.

Die goedkope zonvakanties kunnen op de lange termijn nog behoorlijk duur uitvallen.

Elk jaar is er namelijk een stijging van 5 à 10% van het aantal huidkankers. En dit zou volgens Britse huidspecialisten te wijten zijn aan bleekscheten die op een weekje tijd hun vampierenlook willen inruilen voor een mediterraan uiterlijk. Dat is namelijk dé uitgelezen manier om melanoompjes te kweken. Een melanoom is de kwaadaardigste vorm van huidkanker, die tussen de acht en de dertig jaar na de blootstelling ontwikkelt. Het meest gevoelig hiervoor zijn kinderen. Tot daar aan toe dat domme mensen voor dat "gezonde" kleurtje in de blakende middagzon halfnaakt rondparaderen. Maar ik vind het werkelijk schandalig dat ze hun peuters in diezelfde omstandigheden hun zandkasteeltjes laten maken. Een kind zou nooit, NOOIT mogen verbranden.

Diegenen die regelmatig gaan zonnebanken, hebben wel wat minder kans op een melanoom (wat je dus krijgt bij een korte, intensieve zonblootstelling op een bleke huid). Zij kunnen echter nog kiezen uit een reeks andere huidkankers. En onafhankelijk daar van, op een vroegtijdig verouderde huid.

Om maar te zeggen: zonnen is wel goed - het zorgt voor de productie van vitamine D - maar doe het met mate. Vermijd de middagzon. En gebruik zonnecrème.

En voor diegenen die het die-hard zonnekloppen absoluut niet kunnen laten, kan het volgende misschien een troost wezen: je mag dan wel voortijdig in een kist belanden, maar je hebt bij die laatste groet tenminste toch een mooi, gezond kleurtje.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h