Doorgaan naar hoofdcontent

Het is niet mooi

I've said it before and I'll say it again... het leven is niet eerlijk!

Ik heb het er al eerder over gehad, dat mensen die niet dezelfde kansen krijgen - of dat tenminste toch denken - meer kans blijken te hebben op hart- en vaatziekten. En dat teruggetrokken mensen ook de pineut zijn.

Maar wat blijkt nu weer uit een onderzoek? De heel aantrekkelijke mensen verdienen gemiddeld 12 percent meer dan hun uiterlijke tegenpolen. En vergeleken met de average-joe verdienen ze nog steeds zo'n 7 percent meer.

En hoe komt dat? Blijkbaar worden aantrekkelijke mensen hoger ingeschat. Zij worden ook automatisch als zijnde behulpzamer beschouwd - maar liefst 39 percent van hen, tegenover 16 percent van de gemiddeld aantrekkelijke proefpersonen en slechts 6 percent van de onaantrekkelijke sukkelaars.

Dit gegeven is op zich niet zo verwonderlijk. Al in een heel ver verleden had mijn vader me bij het schrijven van een opstel gewaarschuwd voor het "halo-effect". Geef twee identieke opstellen af aan eenzelfde leraar, maar maak het ene opstel in een mooi en verzorgd handschrift en vul de bladen van het andere opstel met hanenpoten, en het eerste opstel krijgt automatisch meer punten. Dat advies was waarschijnlijk ook een subtiele suggestie dat ik mijn handschrift wat mocht opsmukken, maar het heeft niet mogen baten - doktersgeschrift, weet je wel.

Maar om terug te komen op het onderzoek: er is nog een troost voor de uiterlijk minder bedeelden: wanneer de aantrekkelijke gelukzakken de hoge verwachtingen niet inlossen, worden ze er des te zwaarder voor afgestraft.


Euhm, dit is misschien het goede moment om te vermelden dat ik recent teamverantwoordelijke ben geworden... gepaard gaande met een loonsverhoging :-) wat zou dat willen zeggen? (hehe)

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i