Doorgaan naar hoofdcontent

Definitieve overmacht - Het heden

Wat is nu de bloedstollende realiteit van de Definitieve Overmacht geworden?

Van het moment dat ik haar dossier inzag wist ik dat ze problemen zou geven. Dertig jaar en definitief ongeschikt? Yeah right. Ik had al meer van dit soort duistere zaakjes meegemaakt, en geen enkele was goed afgelopen. Voor mij toch niet.

Mijn assistente kwam mijn bureau binnen. "Mevrouw Peeters is er," zei ze.
"Laat haar maar binnen," zuchtte ik. Een mens moet nu eenmaal zijn boterham verdienen.
Moeizaam stond ik op. Mijn rug protesteerde, maar men kan een dame nu eenmaal niet zittend begroeten. Daar was ze, een blondine met donkere wortels. Met een rokerige blik keek ze me aan, wachtend.
"Mevrouw Peeters." Ik gaf mijn naam. "Zet u maar." Die lange benen slenterden zelfverzekerd naar de wankele stoel aan mijn bureau.
"En, hoe kan ik u van dienst zijn?" kreunde ik terwijl ik me weer neerzette. "Ik heb uw dossier al even doorgenomen."
"Het gaat niet meer," zei ze met een hese stem. "Ik heb het geprobeerd, maar het gaat niet meer." Haar ogen werden rood en ze depte haar neus met een zakdoek, maar in haar blik zag ik enkel koele berekening.
"Ja, maar dat is me wel niet helemaal duidelijk," antwoordde ik. Ik tikte met mijn wijsvinger op haar gesloten dossier. Zes maand geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht. U werkt er al zeven jaar. Elk jaar: geen probleem. En nu opeens..."
"... Gaat het niet meer!" vulde ze ongeduldig aan. "Maar ik had al jaren last, ik heb het gewoon nooit vermeld. Er zijn al lang problemen bij mijn baas. En mijn collega's..." ze schudde snikkend het hoofd. Daar kwam de zakdoek weer boven.
Om haar niet in de ogen te moeten kijken, deed ik alsof ik haar dossier opnieuw bestudeerde. Ze kende de te bewandelen wegen wel. Ze had voor alles gezorgd. De verklaring van haar huisarts. De vraag voor een overplaatsing. Juist ja. Net alsof ze een overplaatsing wou. Aangetekend verzonden. Ja, geen speld tussen te krijgen.
"Alles is toch in orde?" vroeg ze, met een trilling in haar stem.
Onwillekeurig knikte ik. In een glimp zag ik een triomfantelijke glimlach op haar gezicht verschijnen.
"Heeft u bijkomende informatie?" Dat sloeg in als een bom.
"Euh, w-wat bedoelt u?" stotterde ze.
"Tja, zonder bijkomende medische gegevens..." ik schudde meewarig mijn hoofd. Inwendig voelde ik een glimmertje hoop opflakkeren. Misschien kon ik toch nog de hete kool doorschuiven naar een van mijn zakenpartners.
Mijn hoop vervloog toen ze een pakketje documenten uit haar handtas tevoorschijn toverde. Damn!
"Bedoelt u dit misschien?" vroeg ze fijntjes. Ze duwde de papieren onder mijn neus. Ik griste ze uit haar handen. Valse vingernagels. Natuurlijk.
Vluchtig nam ik de tekst door. Misschien. Misschien was dit voor de verandering een échte zaak. Voor alles is er een eerste keer.

Maar niet deze keer.
Ik heb al alles gezien. Depressief. Chronisch vermoeid. Recidiverende hoofdpijn. O ja. Dat was een goeie. En allemaal blijvend. Onherroepelijk. Definitief.
Maar wat het vaakst terugkomt is ruglast. Artrose, scoliose, bekkenkanteling, hernia... alles wat het maar kan verklaren. En allemaal definitief. Invaliderend.
"Discrete tekens van"... "lichte"... "beginnende"... die termen komen altijd terug. Wat zou ik niet geven voor een "uitgesproken" of "hooggradige". Niet dus. Enkel lichte, vage letsels, zoals ze bij 90% van de bevolking te zien zijn.
Ik kon natuurlijk weigeren. Ik kon haar recht in haar staalblauwe ogen kijken en zeggen: "Nee." Maar ik heb tot mijn scha en schande geleerd dat zoiets alleen maar heibel brengt. Lastige klanten. Kwaaie bazen. Roepen. Tieren.
En daar had ik ook geen tijd voor. Mijn wachtzaal zat al vol met nieuwe klanten. En die wachten niet graag.

Dus gaf ik de documenten terug en bracht het nodige papierwerk in orde. "U begrijpt dat dit definitief is?"
Ze knikte vol enthousiasme. "Ja ja, dat weet ik. Maar het gaat ook niet meer." Even overwoog ze haar zakdoek weer boven te halen. Maar ze begreep dat ze haar slag al had binnengehaald. Verder toneelspel was niet meer nodig.
"Okee dan. Zolang u maar begrijpt dat u dit werk nooit meer mag doen." Wat bullshit is. Als ze wil, kan ze na een jaar hetzelfde truukje opnieuw uithalen. Nieuwe baas. Nieuwe partner. Zelfde routine. Ik heb het al zien gebeuren. Meer dan eens.
Maar dat scenario leek me hier wel niet waarschijnlijk. Daar was ze het type niet voor, dat voelde ik. "Bent u getrouwd?" vroeg ik, terwijl ze de papieren ondertekende.
"Jazeker," antwoordde ze.
"Kinderen?"
"Drie."
"Hoe oud zijn ze?"
"Zestien, zes, en... 6 maanden."
Bingo! Ik wist het! Het draait bij die vrouwen altijd om één ding. De kinderen. En wij kunnen er voor opdraaien. "Dat is een hele handvol," glimlachte ik. "Succes ermee."
Glunderend verliet mevrouw Peeters mijn bureau. Haar hakken klikten vrolijk op het vergeelde linoleum.

Ik liet weten aan mijn assistente dat ze de volgende klant mocht binnenlaten. Een mens moet nu eenmaal zijn boterham verdienen.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...