Doorgaan naar hoofdcontent

Ben je belaserd!

We raden bij bedrijfsbezoeken al aan om de printers, kopieermachines en faxapparaten in een aparte ruimte te plaatsen, omdat ze warmte produceren en lawaai maken. Maar daar is nu een reden bijgekomen.

Bepaalde soorten laserprinters (afhankelijk van het merk, het model, de gebruikte hoeveelheid poeder per blad en de leeftijd van de cartridge) verspreiden namelijk grote hoeveelheden fijn stof, zo heeft een studie door onderzoekers uit Australië aangetoond (hier is de studie in pdf).
Eén van de printers produceerde zelfs zoveel fijne partikels als een brandende sigaret (wat, zijn sigaretten dan misschien ook ongezond?).
Fijn stof zou gevaarlijk zijn omdat het diep tot in de longen kan doordringen. Er is al uit een aantal hoeken kritiek gekomen op dit onderzoek (bijvoorbeeld door de producenten van de laserprinters), waarin ze zeggen dat dit fijn stof helemaal niet zo schadelijk is.

Ik weet het fijne er niet van (no pun intended), maar ik weet wel dat het labo van prof. Nemery (toxicoloog in het UZ Leuven) uitgebreid proefdieronderzoek heeft uitgevoerd naar ultrafijn stof door dieseluitlaten. Abderrahim Nemmar et al hebben bewezen dat dit stof zeer snel tot in de bloedbaan geraakt, en hierbij een effect heeft op de bloedstolling (het zou bloedklonters kunnen veroorzaken).

Zet die printer dus toch maar in een aparte ruimte.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h