Doorgaan naar hoofdcontent

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel.
Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt..."
Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het heeft ook niet de nadelen van koffie, maar zorgt wel voor een psychische en fysieke stimulans.
Wel, ik ben zelf een doosje maté gaan halen in de Delhaize. Ik zit zelf een ietsiepietsie boven mijn ideale gewicht (euh, een 15-tal kg, slik), en ik verving mijn koffie door maté. Het is te drinken. Met twee klontjes suiker tenminste.
Enfin, ik was dus van plan om maté een positieve beoordeling te geven - alle populaire websites bejubelen het, miljoenen mensen drinken het, Wikipedia zegt er niets negatief over, dan kàn het toch alleen maar goed zijn?
Terwijl ik aan mijn maté aan het sippen was, me heel suave en gesofistikeerd voelend, besloot ik toch maar eens te neuzen in de medische artikelen. Als ik ging uitweiden over een onderwerp, wou ik toch refereren naar wetenschappelijke bronnen.
En dat gaf een heel ander beeld.
Een artikel over kankerverwekkende voedselcontaminanten classificeerde Yerba Maté als matig verdacht. Nu, dat ging wel over stoffen die in maté kunnen voorkomen, niet de maté op zich.
Een ander artikel echter gaf aan dat maté een verhoogd risico gaf op blaaskanker (2,2 maal grotere kans) - maar dat was ook het geval voor thee! Live and learn. Het ging echter van kwaad naar erger. Drinken van hete maté gaf een verhoogd risico op slokdarmkanker (slik!), zowel door de maté op zich als door het drinken van een hete vloeistof (dat weten we dan ook alweer). Kankers van het hoofd en de nek zijn ook geassocieerd met het drinken van mate (maar nog meer met het drinken van alcohol en het roken van tabak). En nierkanker komt ook vaker voor (maar nog meer bij het eten van veel vlees). Nog niet genoeg? Ook bepaalde types longkanker komen vaker voor bij matédrinkers (maar natuurlijk bijlange niet zo vaak als bij rokers).
Ik heb mijn kopje maté niet verder opgedronken.

Wat is nu de conclusie?
Op zich is maté niet verschrikkelijk slecht. Je kunt slechter doen (zoals roken, veel alcohol drinken en teveel vlees eten), maar het zou toch wat te ver gaan om te zeggen dat het bevordelijk is voor de gezondheid.
Laat maté dus toch maar links liggen. Een alternatief als hulpmiddel bij het diëten is groene thee. De polyfenolen hierin zouden bovendien een beschermend effect hebben tegen verschillende vormen van kanker. Ik heb even de medische literatuur gescand op negatieve effecten van groene thee, en ik heb er geen gevonden. Misschien ga ik daar in een volgend blogartikel verder op in, maar in tussentijd kan ik dit besluit vormen: Is maté oké? Nee. Dan toch liever groene thee.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m