Doorgaan naar hoofdcontent

De grote mysteries van de vrouw - Deel 1: de overvloedige orgasmes

Waarom hebben vrouwen orgasmes? Waarom hebben ze grote borsten? Waarom weet niemand wanneer ze ovuleren? Geef toe, het zijn interessante vragen. Ze werden ook gesteld in een artikel dat ik recent gelezen heb. Het is boeiend om al de theorieën te lezen. Al blijft het natuurlijk allemaal giswerk.

Bij mannen is het nogal eenvoudig, bij alle mannelijke zoogdieren zelfs. Ze kunnen steeds kindjes maken. Jong of oud, begin van de maand, eind van de dag, het maakt allemaal niet uit. Het is duidelijk wanneer ze zin hebben - de soldaat staat paraat. En bovendien, ze hebben àltijd zin. De daad wordt succesvol afgesloten met een orgasme. Eén orgasme, niet twee, niet meerdere. Eén. Het doel van het orgasme is ook al even recht voor de raap: het brengt de ejaculatie teweeg, waardoor het sperma op de juiste locatie wordt gebracht. Simpel.

Maar bij vrouwen is het allemaal veel, veel complexer. De vruchtbaarheid is niet doorlopend, maar gelimiteerd tot relatief korte tijdspannes. Ze weten doorgaans zelf niet wanneer ze vruchtbaar zijn, wanneer de eisprong plaatsvindt. Bij seks krijgen ze niet maximaal één, maar verschillende orgasmes. En wat is nu eigenlijk het evolutionair nut van grote borsten?


De overvloedige orgasmes

Waarom hebben vrouwen multipele orgasmes? Wat is er de bedoeling van? Lang werd gedacht, dat het de baarmoeder zou aanzetten tot het "opslurpen" van het sperma - ik herinner me zelfs nog een documentaire op National Geographic Channel waar dit in beeld werd gebracht, met bijhorende vochtige slurpgeluidjes. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat de hypothese niet klopt. Dus waarom dan wel?

Ik heb ooit een mop gelezen die een mogelijke verklaring hiervoor geeft. God had de man en de vrouw bijna af, behalve de gevoelszenuwen. En hij begon alles te verdelen. De handen: 15.000 zenuwen voor de mannen, 15.000 voor de vrouwen. Het aangezicht: 50.000 voor de mannen, en 50.000 voor de vrouwen. En zo voort. Tot aan de penis en de clitoris; 20.000 gevoelszenuwen voor de mannen, en 20.000 - bij nader inzien, dacht God, ga ik daar 2.000.000 van maken. Ik wil dat ze bij het klaarkomen mijn naam uitroept!

Maar dat zal wel niet de reden zijn. En de theorie dat het slechts een "echo" is van het mannelijk orgasme, zoals de mannelijke tepels een residu zijn van de vrouwelijke borsten, lijkt me eigenlijk ook niet waarschijnlijk. Het vrouwelijk orgasme is veel complexer en uitgebreider dan dat van de man - nauwelijks een vage afspiegeling te noemen.

Mogelijk krijgen vrouwen orgasmes als lokmiddel voor seks. Waarom zouden vrouwen immers seks hebben? Een vraag die het andere geslacht zich nog steeds veel te vaak stelt. Puur pragmatisch bekeken, heeft een vrouw enkel nadelen bij een zwangerschap. Al de bijhorende ongemakken, de hinder van het extra gewicht (waardoor ze moeilijker uit de kaken van een hongerige sabeltandtijger kan blijven), de significante gezondheidsrisico's van de bevalling, en natuurlijk de ellende van het opvoeden van het jengelende onding na de geboorte. De compensatie voor dit alles? Multipele orgasmes. Het is nog steeds een magere compensatie, als je het op die manier bekijkt. Maar daar moeten ze het mee doen.

Er is nog een mogelijkheid, en die heet de Grizzlybeerhypothese. Wanneer een grizzly vrouwtje seks heeft met een ondergeschikt grizzly mannetje, zal het hele gebeuren snel afgelopen zijn. De kerel zit te seksen met een vrouwtje dat eigenlijk tot de leider van de groep hoort. Hij zal bijgevolg tijdens de daad voortdurend achterom kijken of big papa bear niet aankomt om hem een ferme lodder te geven, en op luttele minuten heeft de verdoken vrijer zijn lading gelost. Wham bam thank you ma'am. Heeft het vrouwtje een orgasme gehad? Who cares, als het eindresultaat er maar is. Het dominante mannetje daarentegen kan op zijn gemak zijn ding doen, en op die manier aanleiding geven tot meerdere orgasmes bij het ontvangende vrouwtje. Wie denk je dat zij de volgende keer gaat verkiezen als potentiële papa?

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels