Doorgaan naar hoofdcontent

De grote mysteries van de vrouw - Deel 1: de overvloedige orgasmes

Waarom hebben vrouwen orgasmes? Waarom hebben ze grote borsten? Waarom weet niemand wanneer ze ovuleren? Geef toe, het zijn interessante vragen. Ze werden ook gesteld in een artikel dat ik recent gelezen heb. Het is boeiend om al de theorieën te lezen. Al blijft het natuurlijk allemaal giswerk.

Bij mannen is het nogal eenvoudig, bij alle mannelijke zoogdieren zelfs. Ze kunnen steeds kindjes maken. Jong of oud, begin van de maand, eind van de dag, het maakt allemaal niet uit. Het is duidelijk wanneer ze zin hebben - de soldaat staat paraat. En bovendien, ze hebben àltijd zin. De daad wordt succesvol afgesloten met een orgasme. Eén orgasme, niet twee, niet meerdere. Eén. Het doel van het orgasme is ook al even recht voor de raap: het brengt de ejaculatie teweeg, waardoor het sperma op de juiste locatie wordt gebracht. Simpel.

Maar bij vrouwen is het allemaal veel, veel complexer. De vruchtbaarheid is niet doorlopend, maar gelimiteerd tot relatief korte tijdspannes. Ze weten doorgaans zelf niet wanneer ze vruchtbaar zijn, wanneer de eisprong plaatsvindt. Bij seks krijgen ze niet maximaal één, maar verschillende orgasmes. En wat is nu eigenlijk het evolutionair nut van grote borsten?


De overvloedige orgasmes

Waarom hebben vrouwen multipele orgasmes? Wat is er de bedoeling van? Lang werd gedacht, dat het de baarmoeder zou aanzetten tot het "opslurpen" van het sperma - ik herinner me zelfs nog een documentaire op National Geographic Channel waar dit in beeld werd gebracht, met bijhorende vochtige slurpgeluidjes. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat de hypothese niet klopt. Dus waarom dan wel?

Ik heb ooit een mop gelezen die een mogelijke verklaring hiervoor geeft. God had de man en de vrouw bijna af, behalve de gevoelszenuwen. En hij begon alles te verdelen. De handen: 15.000 zenuwen voor de mannen, 15.000 voor de vrouwen. Het aangezicht: 50.000 voor de mannen, en 50.000 voor de vrouwen. En zo voort. Tot aan de penis en de clitoris; 20.000 gevoelszenuwen voor de mannen, en 20.000 - bij nader inzien, dacht God, ga ik daar 2.000.000 van maken. Ik wil dat ze bij het klaarkomen mijn naam uitroept!

Maar dat zal wel niet de reden zijn. En de theorie dat het slechts een "echo" is van het mannelijk orgasme, zoals de mannelijke tepels een residu zijn van de vrouwelijke borsten, lijkt me eigenlijk ook niet waarschijnlijk. Het vrouwelijk orgasme is veel complexer en uitgebreider dan dat van de man - nauwelijks een vage afspiegeling te noemen.

Mogelijk krijgen vrouwen orgasmes als lokmiddel voor seks. Waarom zouden vrouwen immers seks hebben? Een vraag die het andere geslacht zich nog steeds veel te vaak stelt. Puur pragmatisch bekeken, heeft een vrouw enkel nadelen bij een zwangerschap. Al de bijhorende ongemakken, de hinder van het extra gewicht (waardoor ze moeilijker uit de kaken van een hongerige sabeltandtijger kan blijven), de significante gezondheidsrisico's van de bevalling, en natuurlijk de ellende van het opvoeden van het jengelende onding na de geboorte. De compensatie voor dit alles? Multipele orgasmes. Het is nog steeds een magere compensatie, als je het op die manier bekijkt. Maar daar moeten ze het mee doen.

Er is nog een mogelijkheid, en die heet de Grizzlybeerhypothese. Wanneer een grizzly vrouwtje seks heeft met een ondergeschikt grizzly mannetje, zal het hele gebeuren snel afgelopen zijn. De kerel zit te seksen met een vrouwtje dat eigenlijk tot de leider van de groep hoort. Hij zal bijgevolg tijdens de daad voortdurend achterom kijken of big papa bear niet aankomt om hem een ferme lodder te geven, en op luttele minuten heeft de verdoken vrijer zijn lading gelost. Wham bam thank you ma'am. Heeft het vrouwtje een orgasme gehad? Who cares, als het eindresultaat er maar is. Het dominante mannetje daarentegen kan op zijn gemak zijn ding doen, en op die manier aanleiding geven tot meerdere orgasmes bij het ontvangende vrouwtje. Wie denk je dat zij de volgende keer gaat verkiezen als potentiële papa?

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski