Doorgaan naar hoofdcontent

De grote mysteries van de vrouw - Deel 1: de overvloedige orgasmes

Waarom hebben vrouwen orgasmes? Waarom hebben ze grote borsten? Waarom weet niemand wanneer ze ovuleren? Geef toe, het zijn interessante vragen. Ze werden ook gesteld in een artikel dat ik recent gelezen heb. Het is boeiend om al de theorieën te lezen. Al blijft het natuurlijk allemaal giswerk.

Bij mannen is het nogal eenvoudig, bij alle mannelijke zoogdieren zelfs. Ze kunnen steeds kindjes maken. Jong of oud, begin van de maand, eind van de dag, het maakt allemaal niet uit. Het is duidelijk wanneer ze zin hebben - de soldaat staat paraat. En bovendien, ze hebben àltijd zin. De daad wordt succesvol afgesloten met een orgasme. Eén orgasme, niet twee, niet meerdere. Eén. Het doel van het orgasme is ook al even recht voor de raap: het brengt de ejaculatie teweeg, waardoor het sperma op de juiste locatie wordt gebracht. Simpel.

Maar bij vrouwen is het allemaal veel, veel complexer. De vruchtbaarheid is niet doorlopend, maar gelimiteerd tot relatief korte tijdspannes. Ze weten doorgaans zelf niet wanneer ze vruchtbaar zijn, wanneer de eisprong plaatsvindt. Bij seks krijgen ze niet maximaal één, maar verschillende orgasmes. En wat is nu eigenlijk het evolutionair nut van grote borsten?


De overvloedige orgasmes

Waarom hebben vrouwen multipele orgasmes? Wat is er de bedoeling van? Lang werd gedacht, dat het de baarmoeder zou aanzetten tot het "opslurpen" van het sperma - ik herinner me zelfs nog een documentaire op National Geographic Channel waar dit in beeld werd gebracht, met bijhorende vochtige slurpgeluidjes. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat de hypothese niet klopt. Dus waarom dan wel?

Ik heb ooit een mop gelezen die een mogelijke verklaring hiervoor geeft. God had de man en de vrouw bijna af, behalve de gevoelszenuwen. En hij begon alles te verdelen. De handen: 15.000 zenuwen voor de mannen, 15.000 voor de vrouwen. Het aangezicht: 50.000 voor de mannen, en 50.000 voor de vrouwen. En zo voort. Tot aan de penis en de clitoris; 20.000 gevoelszenuwen voor de mannen, en 20.000 - bij nader inzien, dacht God, ga ik daar 2.000.000 van maken. Ik wil dat ze bij het klaarkomen mijn naam uitroept!

Maar dat zal wel niet de reden zijn. En de theorie dat het slechts een "echo" is van het mannelijk orgasme, zoals de mannelijke tepels een residu zijn van de vrouwelijke borsten, lijkt me eigenlijk ook niet waarschijnlijk. Het vrouwelijk orgasme is veel complexer en uitgebreider dan dat van de man - nauwelijks een vage afspiegeling te noemen.

Mogelijk krijgen vrouwen orgasmes als lokmiddel voor seks. Waarom zouden vrouwen immers seks hebben? Een vraag die het andere geslacht zich nog steeds veel te vaak stelt. Puur pragmatisch bekeken, heeft een vrouw enkel nadelen bij een zwangerschap. Al de bijhorende ongemakken, de hinder van het extra gewicht (waardoor ze moeilijker uit de kaken van een hongerige sabeltandtijger kan blijven), de significante gezondheidsrisico's van de bevalling, en natuurlijk de ellende van het opvoeden van het jengelende onding na de geboorte. De compensatie voor dit alles? Multipele orgasmes. Het is nog steeds een magere compensatie, als je het op die manier bekijkt. Maar daar moeten ze het mee doen.

Er is nog een mogelijkheid, en die heet de Grizzlybeerhypothese. Wanneer een grizzly vrouwtje seks heeft met een ondergeschikt grizzly mannetje, zal het hele gebeuren snel afgelopen zijn. De kerel zit te seksen met een vrouwtje dat eigenlijk tot de leider van de groep hoort. Hij zal bijgevolg tijdens de daad voortdurend achterom kijken of big papa bear niet aankomt om hem een ferme lodder te geven, en op luttele minuten heeft de verdoken vrijer zijn lading gelost. Wham bam thank you ma'am. Heeft het vrouwtje een orgasme gehad? Who cares, als het eindresultaat er maar is. Het dominante mannetje daarentegen kan op zijn gemak zijn ding doen, en op die manier aanleiding geven tot meerdere orgasmes bij het ontvangende vrouwtje. Wie denk je dat zij de volgende keer gaat verkiezen als potentiële papa?

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h