Doorgaan naar hoofdcontent

De grote mysteries van de vrouw - Deel 3: Buitengewone boezems

Waarvoor dienen de borsten? Voor de lactatie natuurlijk. Er worden tijdens de zwangerschap meer melkklieren aangemaakt, waardoor de borsten (nog) groter worden. Melk met een mooie verpakking. Maar waarom hebben vrouwen borsten wanneer ze niet zwanger zijn of borstvoeding geven? Je ziet geen Cocker Spaniëls rondlopen met rondborstige boezems, zelfs niet wanneer ze lacteren. Bij orang-oetans zijn het ook maar twee kleine teutjes op de borstkas - geen heuvels noch dalen te bespeuren. Waarom dus bij mensen wel?

Een verklaring kan liggen in het rechtopstaan bij de mensen. Hierdoor is de wijze van seks ook veranderd. Mensen zijn de enige zoogdieren die vrijen met het gezicht naar elkaar toe. Alle andere beesten, inclusief de primaten, doen het "op zijn hondjes". Het paraderen met een dikke of rood aangelopen kont had hierdoor niet zo veel zin meer, en de borsten kwamen in opmars als visuele stimulans. In zijn boek "De naakte aap" heeft Desmond Morris het hierover. De borsten zijn ersatz billen. En de lippen zijn volgens hem bij de mens ook prominenter geworden, ter imitatie van de vagina. Wat mij wel een beetje vergezocht lijkt - waarom zouden vrouwen dan overtollige haartjes op de bovenlip gaan waxen?... De hele van-achterwerk-naar-voren-theorie is bovendien ook niet onomstreden. Er zijn namelijk vele culturen waar de borsten van vrouwen als helemaal niet erotisch worden gezien. De fixatie van de Hollywood-gerichte Westerse cultuur op de ampele boezems van vrouwelijk schoon als Angelina Jolie en Scarlett Johansson is voor hen simpelweg bizar.

Wat zijn andere mogelijkheden? Volgens een groep onderzoekers zijn de vrouwen gewoonweg overvoed. Vrouwen in Afrika hebben kleinere borsten - de Westerse borsten zijn gewoonweg een overmatige opstapeling van subcutaan vet. Dan vind ik het wel een mooi geproportioneerde opstapeling van vet, maar dat terzijde. De Goudlokje-hypothese zegt dat borsten voor mannen een indicatie zijn voor de vruchtbaarheid van de vrouw: te klein betekent te jong en nog niet vruchtbaar, te groot en hangend betekent te oud en niet meer vruchtbaar. Dat lijkt me eigenlijk ook een nogal simplistische benadering, maar bon, wij mannen zijn wellicht ook simpel. De symmetrie-theorie geeft aan dat het hebben van goede genen gelinkt is aan een symmetrisch lichaam. Bij het zien van een vrouw met asymmetrische borsten zou de man dus in plaats van seks te hebben, onmiddellijk rechtsomkeer maken. Yeah right. Die theorie verklaart ook niet waarom de borsten in vergelijking met andere zoogdieren zo groot zijn.

Nee, dan lijkt de volgende hypothese me nog de meest plausibele: de misleidinghypothese. De mannen werden misleid om te denken dat vrouwen met grote borsten melkkannonnen waren, met twee grote vaten van het witte spul om potentieel nageslacht te voorzien van liters voedende moedermelk. Terwijl het slechts onderhuids vet is. Vrouwen die mannen iets wijsmaken. Ja, het lijkt me nog niet zo vergezocht.


Alles wel beschouwd, zijn vrouwen toch mysterieuze wezens. In plaats van een rechttoe-rechtaan geil-seks-orgasme zoals bij de man, is er een heel amalgaam van voorwaarden en attributen. Misschien zit er toch waarheid in de grap "Waarom schiep God eerst de man en toen de vrouw? Iedere artiest maakt eerst een ruw schetsje."

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels