Doorgaan naar hoofdcontent

De grote mysteries van de vrouw - Deel 3: Buitengewone boezems

Waarvoor dienen de borsten? Voor de lactatie natuurlijk. Er worden tijdens de zwangerschap meer melkklieren aangemaakt, waardoor de borsten (nog) groter worden. Melk met een mooie verpakking. Maar waarom hebben vrouwen borsten wanneer ze niet zwanger zijn of borstvoeding geven? Je ziet geen Cocker Spaniëls rondlopen met rondborstige boezems, zelfs niet wanneer ze lacteren. Bij orang-oetans zijn het ook maar twee kleine teutjes op de borstkas - geen heuvels noch dalen te bespeuren. Waarom dus bij mensen wel?

Een verklaring kan liggen in het rechtopstaan bij de mensen. Hierdoor is de wijze van seks ook veranderd. Mensen zijn de enige zoogdieren die vrijen met het gezicht naar elkaar toe. Alle andere beesten, inclusief de primaten, doen het "op zijn hondjes". Het paraderen met een dikke of rood aangelopen kont had hierdoor niet zo veel zin meer, en de borsten kwamen in opmars als visuele stimulans. In zijn boek "De naakte aap" heeft Desmond Morris het hierover. De borsten zijn ersatz billen. En de lippen zijn volgens hem bij de mens ook prominenter geworden, ter imitatie van de vagina. Wat mij wel een beetje vergezocht lijkt - waarom zouden vrouwen dan overtollige haartjes op de bovenlip gaan waxen?... De hele van-achterwerk-naar-voren-theorie is bovendien ook niet onomstreden. Er zijn namelijk vele culturen waar de borsten van vrouwen als helemaal niet erotisch worden gezien. De fixatie van de Hollywood-gerichte Westerse cultuur op de ampele boezems van vrouwelijk schoon als Angelina Jolie en Scarlett Johansson is voor hen simpelweg bizar.

Wat zijn andere mogelijkheden? Volgens een groep onderzoekers zijn de vrouwen gewoonweg overvoed. Vrouwen in Afrika hebben kleinere borsten - de Westerse borsten zijn gewoonweg een overmatige opstapeling van subcutaan vet. Dan vind ik het wel een mooi geproportioneerde opstapeling van vet, maar dat terzijde. De Goudlokje-hypothese zegt dat borsten voor mannen een indicatie zijn voor de vruchtbaarheid van de vrouw: te klein betekent te jong en nog niet vruchtbaar, te groot en hangend betekent te oud en niet meer vruchtbaar. Dat lijkt me eigenlijk ook een nogal simplistische benadering, maar bon, wij mannen zijn wellicht ook simpel. De symmetrie-theorie geeft aan dat het hebben van goede genen gelinkt is aan een symmetrisch lichaam. Bij het zien van een vrouw met asymmetrische borsten zou de man dus in plaats van seks te hebben, onmiddellijk rechtsomkeer maken. Yeah right. Die theorie verklaart ook niet waarom de borsten in vergelijking met andere zoogdieren zo groot zijn.

Nee, dan lijkt de volgende hypothese me nog de meest plausibele: de misleidinghypothese. De mannen werden misleid om te denken dat vrouwen met grote borsten melkkannonnen waren, met twee grote vaten van het witte spul om potentieel nageslacht te voorzien van liters voedende moedermelk. Terwijl het slechts onderhuids vet is. Vrouwen die mannen iets wijsmaken. Ja, het lijkt me nog niet zo vergezocht.


Alles wel beschouwd, zijn vrouwen toch mysterieuze wezens. In plaats van een rechttoe-rechtaan geil-seks-orgasme zoals bij de man, is er een heel amalgaam van voorwaarden en attributen. Misschien zit er toch waarheid in de grap "Waarom schiep God eerst de man en toen de vrouw? Iedere artiest maakt eerst een ruw schetsje."

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h