Doorgaan naar hoofdcontent

Light kanker met een snuifje suiker

Volgens een nieuwe studie zou het roken van light sigaretten even slecht zijn als gewone sigaretten? Wel d'uh! Dat heb ik al tijdens mijn opleiding gehoord, jaren en jaren geleden, toen ik nog jong en vitaal was. Enkel het teergehalte is lager, er zitten voor het overige evenveel kankerverwekkende stoffen in die kankerstokjes. Het is wel een beetje ergerlijk, hoe men in zulk een artikel opeens uit de lucht lijkt te komen vallen, zo van tiens, zijn light sigaretten even slecht? En wij die allemaal dachten dat die even gezond waren als een teug alpenlucht.

Nu ik het toch over sigaretten heb. De meeste mensen weten wel dat het niet zomaar opgerolde tabaksbladeren zijn, zoals sigaren. Aan sigaretten worden allerlei stoffen toegevoegd (minimaal 599 blijkbaar, maar ik ga ze niet allemaal opsommen).
Om te beginnen, suiker. Tien procent van de sigaret bestaat uit suiker! De verbranding van suiker neutraliseert de bittere smaak van tabaksrook, wat zeker bij de glucofiele generatie Y de drempel om te roken verlaagt. Er komt hierbij wel acetaldehyde vrij, wat kankerverwekkend is (o nee! Een kankerverwekkende stof in een sigaret?) en zorgt voor het verslavende effect, naast natuurlijk nicotine. Er zijn ook vele vermoedens dat er extra nicotine aan sigaretten zijn toegevoegd, om de sigaret nog verslavender te maken. Maar voor zover ik weet, is dat (nog) niet bevestigd geworden. Of het doen afnemen van het nicotinegehalte in de sigaretten zo ideaal zou zijn, is bovendien nog maar de vraag. Het is zeker mogelijk dat de nicotinejunkie nog meer gaat roken, om aan zijn dagelijkse dosis te raken. Waardoor hij meer teer zou binnenkrijgen. Wat niet goed is. Om het over teer te hebben, wist je dat in een jointje 3 maal meer teer zit dan in een sigaret? En op dat spul zit niet eens een filter. En dan gaat men nog zo diep mogelijk inademen en de rook nog eens zo lang mogelijk in de longen houden (wat zinloos is, de actieve stof wordt onmiddellijk in de bloedbaan opgenomen, je zit dus alleen maar extra teer op je longen neer te zetten - maar wat verwacht je van potheads?). Door dit alles telt één joint voor vijf sigaretten! Wanneer men over de mogelijke nadelige effecten van marihuana gaat discussiëren, vergeet men doorgaans de kankerverwekkende eigenschappen. "Het is een natuurproduct man!" (de pesticiden die erop gespoten worden tellen natuurlijk niet mee). "Marihuana is onschadelijk!" (ook al hebben tal van wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat het een invloed heeft op het rijgedrag, blijvende veranderingen van de persoonlijkheid en zelfs terugkerende psychotische episodes kan uitlokken). "Het is een complot van de overheid." Ja, waarschijnlijk waren de aliens uit Roswell allergisch voor het spul.
Maar ik wijk af.
Wat alleszins wél aan de sigaret wordt toegevoegd, is ammoniumhydroxyde. Dat product krijg je wanneer je ammoniak oplost in water. Wel, als je dan toch een teerlaag op de binnenkant van je longen gaat zetten, is het wellicht een goed idee om de boel ook eens goed op te kuisen met een scheutje ammoniak! De reden voor deze toevoeging, is dat het zorgt voor een grotere opname van het (ik zeg het nog maar eens, verslavende) nicotine.
En natuurlijk zitten er in sigaretten ook een reeks smaakstoffen, zoals cacao, drop, rozijnensap, propyleenglycol, menthol en extract van valeriaanwortel. Dat maakt de rokersrochels waarschijnlijk ook een ietsje smakelijker om terug door te slikken. Menthol gaat ook de luchtwegen licht verdoven. Dan kun je het teerlaagje tot diep in je longblaasjes plaatsen.
Wel, er zitten uiteraard nog tal van schadelijke stoffen in een sigaret, zoals arsenicum, benzeen, cadmium, cesium, chloroform, cyanide, kwik, lood, methanol, vinylchloride en ga maar door.

Roken slecht voor de gezondheid? Waar hààl je het vandaan!


Enkele referenties

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin