Doorgaan naar hoofdcontent

Een cluster van drugs

Een tijd geleden heb ik het al eens gehad over drugs en rijvaardigheid en drugtesten bij werknemers. Gisteren heb ik een cluster gehad van druggevallen.

Tijdens de periodieke onderzoeken op een bedrijf, diende ik bij een aantal mensen ook hun medische schifting te verlengen. Zo ook bij een jonge werknemer, die niet alleen af en toe collega's dient te vervoeren, maar ook vaak met de heftruck rijdt (en dus een veiligheidsfunctie heeft). Ik zag eigenlijk onmiddellijk dat er iets niet in de haak was met die kerel. Hij leek wat verward, praatte uitzonderlijk langzaam, deed wat lacherig en zijn bewegingen waren wat ongecoördineerd. Zijn adem rook ook wat naar alcohol, maar dronken leek hij me ook weer niet echt te zijn. Zijn evenwichtstest was ook normaal, maar ik vroeg hem toch op de man af of hij gedronken had. Waarom vraag je dat, antwoordde hij. Omdat er toch iets scheelt aan die evenwichtstest, zei ik. En omdat ik zie dat je onder de invloed bent. Waarop hij toegaf dat hij de avond ervoor wat gedronken had, maar hij wilde niet zeggen hoeveel. Hoe langer het gesprek vorderde, hoe meer me het opviel dat hij niet normaal reageerde. Tot het me plots daagde: hij was niet dronken, hij was high! As high as a kite, om de populaire Engelstalige uitdrukking te gebruiken.
Natuurlijk heb ik hem die schifting niet gegeven. Ik heb hem wel verwezen naar zijn huisarts voor een bloedtest en controle op drugs. In afwachting van het resultaat heb ik hem ook ongeschikt verklaard voor een veiligheidsfunctie.
Het is al erg genoeg dat hij zijn hersencellen zit te vergiftigen met een alcohol-cannabis-cocktail, maar om half-comateus op het werk op te dagen, op het medisch onderzoek!, daar moet je echt een kalf voor zijn. Het is niet mijn gewoonte, maar die gast heb ik wel flink de les gelezen. Of het tot hem is doorgedrongen, gezien zijn "hoge" status, is wel nog de vraag.

Alsof ik nog niet voldoende was achterop geraakt met de onderzoeken, kreeg ik een uur later een telefoontje van de personeelsverantwoordelijke van een ander bedrijf. Daar was een van hun schrijnwerkers (opnieuw) geflipt, en in ziekteverlof beland. Blijkbaar is het in het bedrijf algemene kennis dat die man op regelmatige basis speed slikt. Wat kunnen en/of moeten ze doen, was de vraag. Tja, antwoord ik, een veiligheidsfunctie en werken met gevaarlijke machines is natuurlijk uitgesloten, zeker zolang ik geen bevestiging heb van een behandelend arts dat hij clean is en blijft. Dat is een probleem, want zijn functie bestaat bijna uitsluitend op rondrijden met een heftruck en werken met een zaagmachine. Wat dus zal leiden tot tijdelijke overmacht, zolang hij blijft gebruiken. Hierdoor wordt hij misschien nog verder de dieperik ingeduwd, maar ik zie zelf geen andere optie.
Ben ik misschien te streng voor gebruikers van alcohol en andere drugs, omdat ik zelf nooit drugs heb gebruikt en alcohol slechts sporadisch gebruik? Ik denk van niet. Om te beginnen zijn cannabis en speed illegale drugs. Als ik hiertegen vanuit mijn functie als arbeidsgeneesheer niet kordaat optreed voor de evaluatie van geschiktheid voor een veiligheidsfunctie, wat is mijn oordeel dan nog waard? En rondom het gebruik van alcohol zijn er ook richtlijnen die ik dien te volgen. Want ook al is alcohol een sociaal aanvaarde drug, een drug blijft het!

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h