Doorgaan naar hoofdcontent

Een cluster van drugs

Een tijd geleden heb ik het al eens gehad over drugs en rijvaardigheid en drugtesten bij werknemers. Gisteren heb ik een cluster gehad van druggevallen.

Tijdens de periodieke onderzoeken op een bedrijf, diende ik bij een aantal mensen ook hun medische schifting te verlengen. Zo ook bij een jonge werknemer, die niet alleen af en toe collega's dient te vervoeren, maar ook vaak met de heftruck rijdt (en dus een veiligheidsfunctie heeft). Ik zag eigenlijk onmiddellijk dat er iets niet in de haak was met die kerel. Hij leek wat verward, praatte uitzonderlijk langzaam, deed wat lacherig en zijn bewegingen waren wat ongecoördineerd. Zijn adem rook ook wat naar alcohol, maar dronken leek hij me ook weer niet echt te zijn. Zijn evenwichtstest was ook normaal, maar ik vroeg hem toch op de man af of hij gedronken had. Waarom vraag je dat, antwoordde hij. Omdat er toch iets scheelt aan die evenwichtstest, zei ik. En omdat ik zie dat je onder de invloed bent. Waarop hij toegaf dat hij de avond ervoor wat gedronken had, maar hij wilde niet zeggen hoeveel. Hoe langer het gesprek vorderde, hoe meer me het opviel dat hij niet normaal reageerde. Tot het me plots daagde: hij was niet dronken, hij was high! As high as a kite, om de populaire Engelstalige uitdrukking te gebruiken.
Natuurlijk heb ik hem die schifting niet gegeven. Ik heb hem wel verwezen naar zijn huisarts voor een bloedtest en controle op drugs. In afwachting van het resultaat heb ik hem ook ongeschikt verklaard voor een veiligheidsfunctie.
Het is al erg genoeg dat hij zijn hersencellen zit te vergiftigen met een alcohol-cannabis-cocktail, maar om half-comateus op het werk op te dagen, op het medisch onderzoek!, daar moet je echt een kalf voor zijn. Het is niet mijn gewoonte, maar die gast heb ik wel flink de les gelezen. Of het tot hem is doorgedrongen, gezien zijn "hoge" status, is wel nog de vraag.

Alsof ik nog niet voldoende was achterop geraakt met de onderzoeken, kreeg ik een uur later een telefoontje van de personeelsverantwoordelijke van een ander bedrijf. Daar was een van hun schrijnwerkers (opnieuw) geflipt, en in ziekteverlof beland. Blijkbaar is het in het bedrijf algemene kennis dat die man op regelmatige basis speed slikt. Wat kunnen en/of moeten ze doen, was de vraag. Tja, antwoord ik, een veiligheidsfunctie en werken met gevaarlijke machines is natuurlijk uitgesloten, zeker zolang ik geen bevestiging heb van een behandelend arts dat hij clean is en blijft. Dat is een probleem, want zijn functie bestaat bijna uitsluitend op rondrijden met een heftruck en werken met een zaagmachine. Wat dus zal leiden tot tijdelijke overmacht, zolang hij blijft gebruiken. Hierdoor wordt hij misschien nog verder de dieperik ingeduwd, maar ik zie zelf geen andere optie.
Ben ik misschien te streng voor gebruikers van alcohol en andere drugs, omdat ik zelf nooit drugs heb gebruikt en alcohol slechts sporadisch gebruik? Ik denk van niet. Om te beginnen zijn cannabis en speed illegale drugs. Als ik hiertegen vanuit mijn functie als arbeidsgeneesheer niet kordaat optreed voor de evaluatie van geschiktheid voor een veiligheidsfunctie, wat is mijn oordeel dan nog waard? En rondom het gebruik van alcohol zijn er ook richtlijnen die ik dien te volgen. Want ook al is alcohol een sociaal aanvaarde drug, een drug blijft het!

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn