Doorgaan naar hoofdcontent

Een wereld van wansmaak

Op de Nederlandse zender BNN komt deze vrijdag het programma "De grote Donorshow". Hierin zal een terminaal zieke, 37-jarige vrouw beslissen wie van drie kandidaten een van haar nieren zal krijgen. Het publiek mag ook mee stemmen door middel van een sms. De zender wil hiermee naar eigen zeggen aandacht vragen voor het nijpend tekort aan donoren.

Wat een hoop gelul.

Met een nobel doel als excuus een ongelooflijk smakeloos programma op de buis brengen. Sensatie zoeken met mensenlevens als inzet.

Ik voelde het al aankomen in de tijd van het programma Big Brother. Bij de komst hiervan schreeuwde de pers nog moord en brand. Wat zouden de psychologische gevolgen niet zijn van het afzonderen van een groep mensen? Het doembeeld van 1984 werd geschetst. De teloorgang van de privacy. De sensatiezucht van de media ten koste van de menselijke waardigheid.
Vijf Big Brother-seizoenen verder ligt niemand nog wakker van het format. Zelfs met dwergen, seropositieve homofielen en hoogzwangere bimbo's kunnen de makers het publiek niet meer boeien. De grenzen zijn verlegd. Pussyshots van puffende, persende Marina's. De Johnny die bij het aanschouwen van het vloeiende vruchtwater een appelflauwte krijgt. Magische momenten, vervlakt tot voyeuristische voosheid.
Wie heeft nog nood aan scenario's en scripten wanneer je een groep oversekste mediageile koppels kunt overtuigen om hun huwelijksbeloften met de voeten te treden voor een kans op het winnen van een geldbedrag en een poosje in de schijnwerpers? Smakeloze reality-tv op zijn ergst. Tot weer een nieuw verfoeilijk format het daglicht ziet.

Het is twintig jaar geleden dat ik The Running Man zag, een science-fiction film met Arnold Schwarzenegger, waarin op ironische wijze een toekomstbeeld met een totaal geperverteerde media werd geschetst. Een sadistische show waarin veroordeelde misdadigers hun vrijheid konden bekomen door het op te nemen tegen moordzuchtige jagers. Een film gebaseerd op een verhaal van Stephen King, die waarschijnlijk zijn plotconcept haalde bij de gladiatorgevechten ten tijde van de gedecadenteerde Romeinse cultuur.

Hoever staan we nu nog van dit toekomstbeeld? Hoelang duurt het nog voordat we per sms kunnen stemmen welke misdadiger de vrijheid krijgt, en welke de strop? Dat zou pas reality-tv zijn. Dan moet de brave burger ook niet meer gaan surfen om een massamoordenaar een toontje lager te zien zingen. Met HD-TV kun je de spierspasmen in het allerfijnste detail bestuderen. Dankzij digitale tv kun je die speciale momenten keer op keer bekijken. Wanneer je maar wil.

Dat is dus vooruitgang.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels