Doorgaan naar hoofdcontent

Een wereld van wansmaak

Op de Nederlandse zender BNN komt deze vrijdag het programma "De grote Donorshow". Hierin zal een terminaal zieke, 37-jarige vrouw beslissen wie van drie kandidaten een van haar nieren zal krijgen. Het publiek mag ook mee stemmen door middel van een sms. De zender wil hiermee naar eigen zeggen aandacht vragen voor het nijpend tekort aan donoren.

Wat een hoop gelul.

Met een nobel doel als excuus een ongelooflijk smakeloos programma op de buis brengen. Sensatie zoeken met mensenlevens als inzet.

Ik voelde het al aankomen in de tijd van het programma Big Brother. Bij de komst hiervan schreeuwde de pers nog moord en brand. Wat zouden de psychologische gevolgen niet zijn van het afzonderen van een groep mensen? Het doembeeld van 1984 werd geschetst. De teloorgang van de privacy. De sensatiezucht van de media ten koste van de menselijke waardigheid.
Vijf Big Brother-seizoenen verder ligt niemand nog wakker van het format. Zelfs met dwergen, seropositieve homofielen en hoogzwangere bimbo's kunnen de makers het publiek niet meer boeien. De grenzen zijn verlegd. Pussyshots van puffende, persende Marina's. De Johnny die bij het aanschouwen van het vloeiende vruchtwater een appelflauwte krijgt. Magische momenten, vervlakt tot voyeuristische voosheid.
Wie heeft nog nood aan scenario's en scripten wanneer je een groep oversekste mediageile koppels kunt overtuigen om hun huwelijksbeloften met de voeten te treden voor een kans op het winnen van een geldbedrag en een poosje in de schijnwerpers? Smakeloze reality-tv op zijn ergst. Tot weer een nieuw verfoeilijk format het daglicht ziet.

Het is twintig jaar geleden dat ik The Running Man zag, een science-fiction film met Arnold Schwarzenegger, waarin op ironische wijze een toekomstbeeld met een totaal geperverteerde media werd geschetst. Een sadistische show waarin veroordeelde misdadigers hun vrijheid konden bekomen door het op te nemen tegen moordzuchtige jagers. Een film gebaseerd op een verhaal van Stephen King, die waarschijnlijk zijn plotconcept haalde bij de gladiatorgevechten ten tijde van de gedecadenteerde Romeinse cultuur.

Hoever staan we nu nog van dit toekomstbeeld? Hoelang duurt het nog voordat we per sms kunnen stemmen welke misdadiger de vrijheid krijgt, en welke de strop? Dat zou pas reality-tv zijn. Dan moet de brave burger ook niet meer gaan surfen om een massamoordenaar een toontje lager te zien zingen. Met HD-TV kun je de spierspasmen in het allerfijnste detail bestuderen. Dankzij digitale tv kun je die speciale momenten keer op keer bekijken. Wanneer je maar wil.

Dat is dus vooruitgang.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...