Doorgaan naar hoofdcontent

Alcohol en zwangerschap

Is alcohol slecht voor de zwangerschap? Het antwoord is volmondig ja. Al in de jaren 70 was er een vermoeden over het nadelige effect van alcohol op de zwangerschap. Enkele grootschalige Amerikaanse onderzoeken hebben bevestigd dat alcohol gevaarlijk is voor de zich ontwikkelende foetus en dat het beter is om absoluut geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Vóór de zwangerschap

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van alcohol kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw. Alcohol kan ook het sperma op verschillende manieren beïnvloeden: Het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid nemen af. Ook veranderen zaadcellen van grootte waardoor de versmelting met de eicel gehinderd wordt. Verder kunnen er veranderingen optreden in het genetisch materiaal. Als een vrouw zwanger wil worden, is het dus zowel voor de vrouw als voor de man de veiligste keuze om te stoppen met drinken.

Tijdens de zwangerschap

Zelfs bij een gemiddeld consumptieniveau van minder dan één glas per dag tijdens de zwangerschap zijn er aanwijzingen dat de risico’s van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte zijn verhoogd, dat de spontane schokbewegingen en reacties van de foetus worden beïnvloed, en is er evidentie van een negatieve invloed op de psychomotorische ontwikkeling van het kind na de geboorte.

Alcohol heeft invloed op de vruchtbaarheid en op het ongeboren kind. Daarom wordt aangeraden vanaf het moment dat een zwangerschap wordt gewenst en gedurende de zwangerschap geen alcohol te drinken. Ook toekomstige vaders doen er goed aan alcohol te laten staan totdat hun partner daadwerkelijk zwanger is.

Gaat één glaasje alcohol tijdens de zwangerschap nu leiden tot blijvende hersenschade met een daling van het IQ? Wel, waarschijnlijk niet. Het risico dat een éénmalig ethylgebruik tijdens de zwangerschap net gebeurt tijdens een cruciale ontwikkelingsfase met een meetbare verstoring van de intelligentie is klein. Maar wil je dat risico nemen? Er is volgens de Gezondheidsraad echter geen veilige ondergrens waarvan met zekerheid kan worden gezegd dat er geen negatief effect is op het ongeboren kind. Daarom is de veiligste optie: niet drinken.

Na de zwangerschap

Als de moeder alcohol drinkt, produceert ze minder moedermelk – bij één à twee glazen per dan is de hoeveelheid moedermelk al met een vijfde gedaald. De baby krijgt met de moedermelk ook alcohol binnen. De nog jonge lever van het kind heeft meer moeite om deze stof af te breken. De baby slaapt slechter, en er bestaat een kans op hersenschade. Als de moeder een glas alcohol drinkt, wacht ze best minimaal 3 uur (en na 2 glazen minimaal 6 uur) voordat ze borstvoeding geeft.

Referenties nodig? Via PubMed vind je snel de samenvattingen van een hele hoop wetenschappelijke studies. Een aantal titels van relenvante onderzoeken hieromtrent vind je onderaan deze pagina van de website Alcohol & Zwangerschap.

Uitgebreide informatie vind je ook op onderstaande websites.
www.gr.nl
www.alcoholenzwangerschap.nl
www.e-gezondheid.be
www.jellinek.nl
www.fertiliteit.info
www.zwangerstraks.nl

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h