Doorgaan naar hoofdcontent

Alcohol en zwangerschap

Is alcohol slecht voor de zwangerschap? Het antwoord is volmondig ja. Al in de jaren 70 was er een vermoeden over het nadelige effect van alcohol op de zwangerschap. Enkele grootschalige Amerikaanse onderzoeken hebben bevestigd dat alcohol gevaarlijk is voor de zich ontwikkelende foetus en dat het beter is om absoluut geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Vóór de zwangerschap

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van alcohol kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw. Alcohol kan ook het sperma op verschillende manieren beïnvloeden: Het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid nemen af. Ook veranderen zaadcellen van grootte waardoor de versmelting met de eicel gehinderd wordt. Verder kunnen er veranderingen optreden in het genetisch materiaal. Als een vrouw zwanger wil worden, is het dus zowel voor de vrouw als voor de man de veiligste keuze om te stoppen met drinken.

Tijdens de zwangerschap

Zelfs bij een gemiddeld consumptieniveau van minder dan één glas per dag tijdens de zwangerschap zijn er aanwijzingen dat de risico’s van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte zijn verhoogd, dat de spontane schokbewegingen en reacties van de foetus worden beïnvloed, en is er evidentie van een negatieve invloed op de psychomotorische ontwikkeling van het kind na de geboorte.

Alcohol heeft invloed op de vruchtbaarheid en op het ongeboren kind. Daarom wordt aangeraden vanaf het moment dat een zwangerschap wordt gewenst en gedurende de zwangerschap geen alcohol te drinken. Ook toekomstige vaders doen er goed aan alcohol te laten staan totdat hun partner daadwerkelijk zwanger is.

Gaat één glaasje alcohol tijdens de zwangerschap nu leiden tot blijvende hersenschade met een daling van het IQ? Wel, waarschijnlijk niet. Het risico dat een éénmalig ethylgebruik tijdens de zwangerschap net gebeurt tijdens een cruciale ontwikkelingsfase met een meetbare verstoring van de intelligentie is klein. Maar wil je dat risico nemen? Er is volgens de Gezondheidsraad echter geen veilige ondergrens waarvan met zekerheid kan worden gezegd dat er geen negatief effect is op het ongeboren kind. Daarom is de veiligste optie: niet drinken.

Na de zwangerschap

Als de moeder alcohol drinkt, produceert ze minder moedermelk – bij één à twee glazen per dan is de hoeveelheid moedermelk al met een vijfde gedaald. De baby krijgt met de moedermelk ook alcohol binnen. De nog jonge lever van het kind heeft meer moeite om deze stof af te breken. De baby slaapt slechter, en er bestaat een kans op hersenschade. Als de moeder een glas alcohol drinkt, wacht ze best minimaal 3 uur (en na 2 glazen minimaal 6 uur) voordat ze borstvoeding geeft.

Referenties nodig? Via PubMed vind je snel de samenvattingen van een hele hoop wetenschappelijke studies. Een aantal titels van relenvante onderzoeken hieromtrent vind je onderaan deze pagina van de website Alcohol & Zwangerschap.

Uitgebreide informatie vind je ook op onderstaande websites.
www.gr.nl
www.alcoholenzwangerschap.nl
www.e-gezondheid.be
www.jellinek.nl
www.fertiliteit.info
www.zwangerstraks.nl

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd risico, en begin

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels