Doorgaan naar hoofdcontent

RSI als modeziekte

Onlangs is de Nederlandse gynaecoloog Cees Renckens, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging tegen Kwakzalverij, gepromoveerd op een proefschrift waarin hij ondermeer afrekent met de zogenaamde "modeziekten". Hiermee doelt hij op aandoeningen zoals whiplash, CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), bekkeninstabiliteit, fibromyalgie, RSI (repetitive strain injury) e.d.m. Hij constateerde een toename in het aantal klachten wanneer een tv-programma aandacht aan een bepaalde aandoening geeft; klachten die niet medisch aantoonbaar zijn.
Over een aandoening als bekkeninstabiliteit ga ik me niet uitspreken - ik ben geen gynaecoloog of orthopedist, ik heb er onvoldoende kennis over. En over een aantal van de andere "mode"-aandoeningen heb ik zelf mijn twijfels, daar blijf ik dus ook van af. Maar RSI in hetzelfde rijtje plaatsen, dat vind ik nu echt niet kunnen. En daar ga ik het dus even over hebben.

Bernardino Ramazzini (1633-1714) was een Italiaans arts. Hij wordt beschouwd als de "eerste arbeidsgeneesheer". Zijn belangrijkste bijdrage aan de geneeskunde was zijn werk over beroepsmatige aandoeningen, getiteld "De Morbis Artificum Diatriba". Dit handelde over de gezondheidsrisico's van chemicaliën, stof, metalen en andere agentia gebruikt door arbeiders in 52 beroepen. In zijn werk had hij het bvb. ook over de aandoeningen die monniken konden treffen. "De aanhoudende bewegingen van de hand en steeds in dezelfde richting... veroorzaakt een intense vermoeidheid van de hand en de hele arm, ten gevolge van de continue... overbelasting van de spieren en pezen." Een gelijkaardig voorbeeld gaf hij bij bakkers, die door de constante druk van het kneden van hun deeg gezwollen en pijnlijke handen kregen. Ik zou verder kunnen uitweiden over beschrijvingen van RSI in het verleden, maar ik heb denk ik hiermee al voldoende aangetoond dat RSI geen "moderne ziekte" is.

En waar haalt collega Renckens het vandaan dat RSI-klachten niet medisch aantoonbaar zijn? Laat ik de tenniselleboog als voorbeeld nemen. Dit is een ontsteking van de pezen die aanhechten aan de laterale epicondylus van het opperarmbeen, doorgaans veroorzaakt door een langdurig aanhoudende repetitieve belasting van de handstrekkers. Bij het klinisch onderzoek is deze diagnose relatief eenvoudig te stellen (drukpijn t.h.v. de epicondylus lateralis, pijn bij actief of passief strekken van de handstrekkers - met of zonder weerstand, ...). Ook een echografie kan deze aandoening nogal eens bevestigen. Klachten die dus wel degelijk medisch te objectiveren zijn.

Als arbeidsgeneesheer vind ik het onbegrijpelijk dat RSI door sommigen nog steeds als een nepziekte wordt beschouwd. Arbeiders die door repetitieve handelingen een overbelasting krijgen - ik kom het zo vaak tegen, en meestal is de precieze oorzakelijke activiteit relatief eenvoudig te achterhalen.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni