Doorgaan naar hoofdcontent

Het zit vanbinnen

De BMI is al jarenlang een maat voor overgewicht, en het hieraan gerelateerd cardiovasculair risico. De Body Mass Index, of ook wel de Queteletindex geheten (door een Vlaming ontwikkeld!), is een index die de verhouding tussen de lengte en het gewicht geeft (gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat - kijk bvb. maar op Wikipedia voor uitgebreide informatie).
De ideale BMI is 22, met normale waarden (zowel voor mannen als voor vrouwen) tussen 18 en 25. BMI van 24,9 = yay! BMI van 25,1 = noo! Enfin, misschien niet zo scherp afgelijnd, maar het geeft toch een aardige richtlijn. Er zijn echter ZO VEEL mensen met overgewicht, dat ik zelden refereer naar het ideale gewicht. Als iemand een BMI van 30 heeft (wat al "ernstig overgewicht" is), zeg ik niet - je moet x aantal kg afvallen om je ideale gewicht te bereiken (want dan geven ze het op voorhand al op), maar dan zeg ik wel - je moet y aantal kg afvallen om geen overgewicht meer te hebben, of - je weegt y kg teveel. Ik ga er nooit te diep op in, zeg niet vaak dat ze dan eigenlijk nog steeds op de rand van overgewicht zouden zitten, want dat ideale gewicht halen ze toch nooit meer.
Die x-en en y-en klinken wel nogal droog. Laat ik een concreet voorbeeld geven. Ik heb een lengte van 1m75. Mijn ideale gewicht is dan 67 kg (22x1,75x1,75). Wat ik in een lang verleden ook woog. Maar dan komt het getrouwde leven. Ik denk dat je dan een nieuwe index moet gebruiken, de MMI (de Married Mass Index), zijnde de BMI x 1,2. Dat zou ongeveer kloppen met mijn nieuw gewicht, 81 kg... ,99 - misschien toch eerder 82 kg, ik zal het maar toegeven. Mijn BMI bedraagt momenteel 27 (81/1,75/1,75). Wat zeg ik dan aan zo iemand? Je weegt VIJFTIEN kg teveel? Dat is gewoon om depressief van te worden! Nee, dan zeg ik toch liever: je hebt een overgewicht van 6 kg. Klinkt al een heel stuk milder.
Maar ik moet toegeven dat de BMI niet een feilloze manier is om overgewicht te beoordelen. Volgens de genadeloze BMI zou bvb. Arnold Schwarzenegger overgewicht hebben - er wordt namelijk geen rekening gehouden met de totale spiermassa.

Een alternatieve methode om overgewicht te beoordelen is de waist-hip ratio. Dit is de verhouding tussen de lenden (ter hoogte van de navel, met de buik ontspannen dus niet zitten valsspelen!) en de heupen (op de dikste plek). Die verhouding moet minder zijn dan 0,95 voor mannen en 0,80 voor vrouwen. Want het is vooral abdominaal vet dat cardiovasculair risico inhoudt. Ik zal mezelf weer als voorbeeld nemen. Een lendenomtrek van 92 cm en een heupomtrek van 100 cm. Dit geeft een WHR van 0,92. Waardoor ik plots géén overgewicht meer heb. Mmh, deze index bevalt me toch wat beter...

Maar wat las ik gisteren? "Thin people may be fat inside". Daar staat in dat vet rond de inwendige organen mogelijk nog schadelijker is dan het zichtbare vet. Tsk, dan dénk je dat je safe zit... Uit onderzoek is dus gebleken dat zelfs mensen met een perfect normale BMI inwendig totaal vervet kunnen zijn, en bijgevolg een verhoogd cardiovasculair risico hebben. Dikke, getrainde sumoworstelaars zijn volgens hun redenering gezonder dan magere, sedentaire fotomodellen.
De oplossing? Gezonder eten en vooral meer bewegen.

Staar je dus niet blind op de weegschaal. Leef gewoon gezonder. Ik zal misschien proberen dat advies zelf eens op te volgen.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn