Doorgaan naar hoofdcontent

Het zit vanbinnen

De BMI is al jarenlang een maat voor overgewicht, en het hieraan gerelateerd cardiovasculair risico. De Body Mass Index, of ook wel de Queteletindex geheten (door een Vlaming ontwikkeld!), is een index die de verhouding tussen de lengte en het gewicht geeft (gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat - kijk bvb. maar op Wikipedia voor uitgebreide informatie).
De ideale BMI is 22, met normale waarden (zowel voor mannen als voor vrouwen) tussen 18 en 25. BMI van 24,9 = yay! BMI van 25,1 = noo! Enfin, misschien niet zo scherp afgelijnd, maar het geeft toch een aardige richtlijn. Er zijn echter ZO VEEL mensen met overgewicht, dat ik zelden refereer naar het ideale gewicht. Als iemand een BMI van 30 heeft (wat al "ernstig overgewicht" is), zeg ik niet - je moet x aantal kg afvallen om je ideale gewicht te bereiken (want dan geven ze het op voorhand al op), maar dan zeg ik wel - je moet y aantal kg afvallen om geen overgewicht meer te hebben, of - je weegt y kg teveel. Ik ga er nooit te diep op in, zeg niet vaak dat ze dan eigenlijk nog steeds op de rand van overgewicht zouden zitten, want dat ideale gewicht halen ze toch nooit meer.
Die x-en en y-en klinken wel nogal droog. Laat ik een concreet voorbeeld geven. Ik heb een lengte van 1m75. Mijn ideale gewicht is dan 67 kg (22x1,75x1,75). Wat ik in een lang verleden ook woog. Maar dan komt het getrouwde leven. Ik denk dat je dan een nieuwe index moet gebruiken, de MMI (de Married Mass Index), zijnde de BMI x 1,2. Dat zou ongeveer kloppen met mijn nieuw gewicht, 81 kg... ,99 - misschien toch eerder 82 kg, ik zal het maar toegeven. Mijn BMI bedraagt momenteel 27 (81/1,75/1,75). Wat zeg ik dan aan zo iemand? Je weegt VIJFTIEN kg teveel? Dat is gewoon om depressief van te worden! Nee, dan zeg ik toch liever: je hebt een overgewicht van 6 kg. Klinkt al een heel stuk milder.
Maar ik moet toegeven dat de BMI niet een feilloze manier is om overgewicht te beoordelen. Volgens de genadeloze BMI zou bvb. Arnold Schwarzenegger overgewicht hebben - er wordt namelijk geen rekening gehouden met de totale spiermassa.

Een alternatieve methode om overgewicht te beoordelen is de waist-hip ratio. Dit is de verhouding tussen de lenden (ter hoogte van de navel, met de buik ontspannen dus niet zitten valsspelen!) en de heupen (op de dikste plek). Die verhouding moet minder zijn dan 0,95 voor mannen en 0,80 voor vrouwen. Want het is vooral abdominaal vet dat cardiovasculair risico inhoudt. Ik zal mezelf weer als voorbeeld nemen. Een lendenomtrek van 92 cm en een heupomtrek van 100 cm. Dit geeft een WHR van 0,92. Waardoor ik plots géén overgewicht meer heb. Mmh, deze index bevalt me toch wat beter...

Maar wat las ik gisteren? "Thin people may be fat inside". Daar staat in dat vet rond de inwendige organen mogelijk nog schadelijker is dan het zichtbare vet. Tsk, dan dénk je dat je safe zit... Uit onderzoek is dus gebleken dat zelfs mensen met een perfect normale BMI inwendig totaal vervet kunnen zijn, en bijgevolg een verhoogd cardiovasculair risico hebben. Dikke, getrainde sumoworstelaars zijn volgens hun redenering gezonder dan magere, sedentaire fotomodellen.
De oplossing? Gezonder eten en vooral meer bewegen.

Staar je dus niet blind op de weegschaal. Leef gewoon gezonder. Ik zal misschien proberen dat advies zelf eens op te volgen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m