Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde.


Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell

Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven.


Jessie Singer – There Are No Accidents

Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronterend.


Mary Robinette Kowal – The Calculating Stars

Om niet allemààl non-fictie boeken in het lijstje te zetten. In dit alternatieve historische sci-fi-verhaal verandert een catastrofe in de jaren 50 de toekomst van ruimtevaart. Kowal vertelt het verhaal van Elma York, een "Lady Astronaut" die strijdt voor gelijke kansen in de race naar de ruimte. Spannend en meeslepend.


Charles Duhigg – Supercommunicators: How to Unlock the Secret Language of Connection

Duhigg, bekend van The Power of Habit, onthult in dit boek de geheimen van effectieve communicatie. Met inzichten uit psychologie en praktijkvoorbeelden laat hij zien hoe je verbinding kunt maken, overtuigend kunt overbrengen en misverstanden voorkomt. Een praktisch en inspirerend boek voor wie hun communicatieve vaardigheden wil verbeteren.


Otto English – Fake Heroes: Ten False Icons and How They Altered the Course of History

English ontrafelt de mythen rond tien historische figuren die niet zo heldhaftig waren als men ons wil doen geloven. Met humor en scherpte laat hij zien hoe deze "valse helden" onze geschiedenis hebben vervormd.


Yuval Noah Harari – Nexus: A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI

Ben fan van alles wat Harari schrijft. In dit boek analyseert hij hoe informatienetwerken door de eeuwen heen de menselijke samenleving hebben gevormd. Van vroege communicatie tot kunstmatige intelligentie, dit boek biedt een verhelderende blik op onze verbonden wereld. Nog dank aan Wesley om me erop attent te maken dat dit boek uit was!


David E. Sanger – New Cold Wars: China's Rise, Russia's Invasion, and America's Struggle to Defend the West

Een alarmerend relaas over de geopolitieke spanningen van vandaag. Sanger schetst hoe wereldmachten botsen en wat dit betekent voor de toekomst van democratie en veiligheid in het Westen.


Ellen de Lange-Ros – Een zaak van geld

Een praktische gids voor ondernemers die grip willen krijgen op hun financiën.  De Lange-Ros legt complexe concepten eenvoudig uit en biedt direct toepasbare tips. Het derde boek uit de reeks "Een zaak van", maar het eerste dat ik gelezen heb. Nogmaals dank om me dit boek cadeau te geven Bart!


Amir Raz – The Suggestible Brain: The Science and Magic of How We Make Up Our Minds

Raz duikt in de wetenschap achter beïnvloedbaarheid. Met voorbeelden uit hypnose en neuropsychologie toont hij hoe ons brein beslissingen neemt en vatbaar is voor suggesties. Enorm interessant, zeker in het licht van de huidige  "epidemie" van ziekteverzuim.



Jonathan Haidt – The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness

Haidt analyseert hoe technologische veranderingen, social media en overbeschermend ouderschap hebben geleid tot een mentale gezondheidscrisis bij jongeren. Hij combineert sociologie, psychologie en statistieken om te verklaren waarom angststoornissen en depressie zo explosief zijn toegenomen. Een inzichtelijk en urgent boek voor iedereen die de impact van de moderne technologie beter wil begrijpen.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...