Doorgaan naar hoofdcontent

HR-uitdagingen in 2025: Praktische inzichten voor preventieadviseurs en HR-professionals

De snelle veranderingen in wet- en regelgeving en de aanhoudende uitdagingen rond talentmanagement vragen om een strategische aanpak. De HR Beacon, een nieuw 105 pagina's tellend rapport van Claeys & Engels, biedt een overzicht van trends en prioriteiten die HR-afdelingen en preventiediensten in 2025 kunnen ondersteunen. Hieronder vat ik de belangrijkste punten samen, met iets meer aandacht aan die aspecten die ik interessant vind vanuit mijn focus.


Rekrutering blijft een knelpunt

Het aantrekken van talent blijft complex. Uit het rapport blijkt dat 74% van de bedrijven moeite heeft om vacatures in te vullen, vooral in kleinere bedrijven. De gemiddelde tijd om een vacature te vervullen varieert tussen 20 en 180 dagen. Strategieën zoals flexibele arbeidsvoorwaarden en het benutten van diverse contracttypes, zoals platformwerk en outsourcing, worden steeds belangrijker.


Focus op retentie en welzijn

Met 70% van de bedrijven die aangeven meer te investeren in het behouden van personeel, staan retentieprogramma’s centraal. Populaire maatregelen zijn telewerken, flexibele werktijden en extra opleidingen. Bedrijven zetten ook vaker in op initiatieven om medewerkers zich gewaardeerd en verbonden te laten voelen, zoals regelmatige check-ins.


De vierdagenwerkweek: beperkte adoptie

De vierdagenwerkweek wint slechts beperkt aan populariteit. Slechts 10% van de bedrijven meldt een toename in aanvragen voor dit werkregime, en veel organisaties geven aan dat ze geen kader hebben om dergelijke aanvragen te faciliteren. Vooral kleinere bedrijven zien praktische uitdagingen in de implementatie. Hoewel de flexibiliteit aantrekkelijk kan zijn voor werknemers, blijven traditionele werkstructuren dominant.


Aanpak van verzuim en re-integratie

Bijna de helft van de bedrijven heeft inmiddels een beleid voor de re-integratie van langdurig zieken. Daarbij is er brede steun (69%) voor het idee om re-integratietrajecten al vanaf de eerste ziektedag mogelijk te maken. Dit kan administratieve lasten verlagen en vroegtijdige terugkeer bevorderen.

Digitalisering en cybersecurity

Digitalisering blijft een topprioriteit. Echter, 36% van de bedrijven heeft geen verzekering tegen cyberhacking, terwijl 32% al te maken heeft gehad met cyberaanvallen. Investeren in training en beveiliging is essentieel om gevoelige HR-gegevens te beschermen.

Discriminatie aanpakken

26% van de bedrijven rapporteert klachten over discriminatie, vooral op basis van ras, gender en leeftijd. De meeste klachten ontstaan tijdens de tewerkstelling, zoals bij promoties en evaluaties. Transparantie in loonbeleid en duidelijke antidiscriminatieprocedures blijven cruciaal. Trainingen over inclusiviteit en anonieme meldsystemen kunnen bijdragen aan een inclusieve werkplek.

Mentale gezondheid en welzijn

Er is een stijgende aandacht voor psychosociaal welzijn, met name rond het verminderen van stress en burn-out. Bedrijven voeren vaker risicoanalyses uit en stellen beleid op rond mentale veerkracht en telewerken.

De rol van de vertrouwenspersoon

Vanaf 1 december 2023 is een vertrouwenspersoon verplicht in bedrijven met meer dan 50 werknemers. Inmiddels heeft 94% van de bedrijven een vertrouwenspersoon aangesteld, en 65% van de overige bedrijven is van plan dit te doen. Vertrouwenspersonen spelen een rol in het signaleren van psychosociale risico’s en bieden een laagdrempelig aanspreekpunt voor medewerkers.


Telewerk: balanceren tussen flexibiliteit en verbinding

Telewerk is na covid stevig verankerd in de werkcultuur, met 83% van de bedrijven die telewerken toestaan. Gemiddeld worden twee dagen per week telewerk aangeboden, terwijl vier- of vijfdaagse regelingen zeldzaam blijven. Hoewel telewerk populair blijft, proberen bedrijven een balans te vinden tussen flexibiliteit en de behoefte aan sociale interactie op de werkvloer. Bij het monitoren van prestaties tijdens telewerk vertrouwen de meeste organisaties (43%) op resultaatgerichte evaluaties in plaats van elektronische monitoring.

Vergoedingen en mobiliteit

Variabele beloningen, zoals mobiliteitsbudgetten en fietsvergoedingen, blijven populair. Daarnaast speelt klimaatverandering een grotere rol in mobiliteitsbeleid, waarbij duurzame oplossingen zoals elektrische voertuigen terrein winnen.


Compliance en juridische veranderingen

De naleving van arbeids- en welzijnswetgeving blijft een aandachtspunt. Proactieve sociale audits kunnen werkgevers helpen om inbreuken te voorkomen en voorbereid te zijn op inspecties.


Conclusie

Het jaar 2025 brengt uitdagingen, maar ook kansen om HR-strategieën verder te optimaliseren. Door te focussen op rekrutering, retentie, welzijn en re-integratie, kunnen organisaties een veerkrachtige en toekomstbestendige werkomgeving creëren.


Bron

Claeys & Engels 2025 HR Beacon

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...