Doorgaan naar hoofdcontent

EuroJEM: Europese genderspecifieke matrix voor fysieke werkbelasting

Een nieuwe, genderspecifieke Europese job-exposurematrix (EuroJEM) voor fysieke werkbelasting biedt een gestandaardiseerd instrument om musculoskeletale klachten in uiteenlopende beroepen te voorspellen en beter te vergelijken. Dat stellen onderzoekers in een nieuwe publicatie van het wetenschappelijk vakblad Scandinavian Journal of Work, Environment and Health.

Inleiding

In internationale epidemiologische studies naar werkgerelateerde gezondheidsrisico’s ontbreekt vaak individuele blootstellingsinformatie. Job-exposurematrices (JEM) kunnen dan uitkomst bieden. Een JEM koppelt blootstellingsschattingen aan beroepstitels of -codes, waardoor grootschalig onderzoek en monitoring mogelijk worden tegen relatief lage kosten en met minder risico op informatiebias dan bij zelfrapportage. Hoewel diverse JEM voor fysieke werkbelasting zijn ontwikkeld, is hun bruikbaarheid over landsgrenzen heen beperkt door verschillen in coderingssystemen en definities. Het Exposome Project for Health and Occupational Research (EPHOR) beoogt een Europese, genderspecifieke JEM (EuroJEM) te creëren voor diverse vormen van fysieke werkbelasting. Deze EuroJEM moet breed inzetbaar zijn in Europese cohorten, de vergelijkbaarheid tussen landen vergroten en de predictieve waarde voor musculoskeletale klachten optimaliseren.

Ontwikkeling van de EuroJEM

Om de EuroJEM te ontwikkelen, werden vier nationale, genderspecifieke JEM’s uit Finland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden vergeleken en geharmoniseerd. De selectie focuste op overeenkomsten in blootstellingsdefinities en beroepscodering. Uiteindelijk werden vijf kernblootstellingen opgenomen: zwaar tillen, snellere ademhaling door zware arbeid, knielen/hurken, voorovergebogen houding en werken met de handen boven schouderhoogte. Een panel van deskundigen heeft vervolgens consensus bereikt over de blootstellingsniveaus per beroepscode (ISCO-88 (COM)).

Validatie van de EuroJEM

De predictieve waarde van de EuroJEM is getoetst door de geharmoniseerde blootstellingen te koppelen aan musculoskeletale klachten in vier Europese cohorten (uit Finland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden). Zo werd onderzocht in hoeverre de blootstellingsniveaus uit de EuroJEM overeenkwamen met klachten aan de lage rug, schouders en knieën. Door de resultaten uit verschillende landen met elkaar te vergelijken, is de betrouwbaarheid en generaliseerbaarheid van de EuroJEM beoordeeld.

Resultaten

De EuroJEM omvatte vijf fysieke blootstellingen voor 374 beroepscodes. In 65% van de beroepen kregen mannen en vrouwen dezelfde blootstellingscategorieën, al traden er geslachtsverschillen op, vooral bij zwaar tillen. De overeenstemming tussen de afzonderlijke nationale JEM’s varieerde van redelijk tot goed. De prevalentie van bepaalde blootstellingen verschilde wel tussen landen, vooral bij zwaar tillen en snellere ademhaling.

In alle vier de cohorten was de prevalentie van musculoskeletale klachten hoger bij vrouwen dan bij mannen. Zwaar tillen, snellere ademhaling en voorovergebogen houding hingen bij beide geslachten consistent samen met lage rugpijn. Ook schouderpijn en kniepijn bleken samen te hangen met deze en andere blootstellingen uit de EuroJEM. De gevonden associaties sloten aan bij eerder gepubliceerd onderzoek.

Discussie

De EuroJEM biedt een geharmoniseerd, genderspecifiek instrument waarmee fysieke werkbelasting in verschillende landen op uniforme wijze kan worden ingeschat. Hoewel er enkele beperkingen zijn, zoals het toekennen van gemiddelde blootstellingswaarden aan hele beroepsgroepen en het gebruik van historische data, bleken de resultaten uit vier nationale cohorten vergelijkbaar en robuust. Deze consistentie, ondanks variatie in populaties en uitkomstdefinities, onderstreept de toepasbaarheid van de EuroJEM.

De EuroJEM kan niet alleen van belang zijn voor musculoskeletale aandoeningen, maar ook voor onderzoek naar andere gezondheidsuitkomsten, zoals cardiovasculaire problemen. Verdere uitbreiding met aanvullende blootstellingsfactoren is mogelijk, evenals validatie in andere landen. Op termijn kan de EuroJEM een waardevol hulpmiddel zijn voor preventieadviseurs, onderzoekers en beleidsmakers om werkgerelateerde gezondheidsrisico’s Europees te vergelijken en te beheersen.

Conclusie

De ontwikkeling van de genderspecifieke EuroJEM voor fysieke werkbelasting en de positieve validatieresultaten in diverse nationale cohorten suggereren dat dit instrument breed toepasbaar is. Hiermee kunnen preventieadviseurs en onderzoekers efficiënter fysieke werkbelasting meten, musculoskeletale klachten beter voorspellen en op langere termijn effectiever preventief beleid vormgeven.


Bron: Solovieva S et al. Development of a gender-specific European job exposure matrix (EuroJEM) for physical workload and its validation against musculoskeletal pain. Scand J Work Environ Health Online-first-article. Published online: 16 Dec 2024. https://doi.org/10.5271/sjweh.4203

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...