Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe gezondheidsproblemen de arbeidsparticipatie beïnvloeden: lessen uit het VK

De arbeidsparticipatie verhogen is een belangrijke uitdaging voor beleidsmakers en werkgevers. Het Verenigd Koninkrijk geeft waardevolle inzichten hoe gezondheidsproblemen en een gebrek aan werkflexibiliteit bijdragen aan economische inactiviteit, en hoe dit aan te pakken.


Stijgende gezondheidsgerelateerde uitval in het VK

Sinds 2020 is het aantal mensen dat de arbeidsmarkt in het VK verliet door langdurige ziekte gestegen tot bijna 2,78 miljoen, een recordaantal. Dit probleem, versterkt door de COVID-19-pandemie, weerspiegelt een langeretermijntrend. Vooral werknemers met meerdere gezondheidsproblemen of mentale gezondheidsproblemen lopen een verhoogd risico op uitval. Zo hebben werknemers met drie of meer aandoeningen 5,6 keer meer kans om hun baan op te zeggen dan gezonde collega’s.

Verandering in economische inactiviteit door langdurige ziekte in het VK, voor personen van 16 tot 64 jaar, in duizendtallen.


Waarom interventies niet altijd werken

Uit onderzoek blijkt dat kortdurende ziekte-interventies zoals ziektegeld vaak onvoldoende zijn om werknemers met gezondheidsproblemen aan het werk te houden. Werknemers zonder controle of flexibiliteit op de werkplek verlaten sneller hun baan. Wie geen zeggenschap heeft over werktijden, werktempo of taken, loopt bijna vier keer meer risico om het werk te stoppen. Flexibiliteit in werkvoorwaarden blijkt essentieel om uitval te voorkomen, maar wordt door minder dan de helft van de werkgevers aangeboden.

Verschillende maatregelen voor interventies voor gezond werk (Stavroula Leka).


Lessen voor Belgische werkgevers

  1. Focus op vroegtijdige interventie: Net als in landen zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland kunnen Belgische werkgevers baat hebben bij een sterkere nadruk op preventieve gezondheidszorg en re-integratieprogramma's.
  2. Verbeter werkflexibiliteit en autonomie: Werknemers met controle over hun werk ervaren minder stress en blijven vaker aan het werk, zelfs bij gezondheidsproblemen.
  3. Integreer gezondheidszorg en werk: Het combineren van bedrijfsgezondheidszorg met beleid rond psychosociale risico’s kan uitval door mentale gezondheidsproblemen verminderen.


Aanbevelingen: een geïntegreerde aanpak

Om arbeidsparticipatie te bevorderen en werknemers gezond en duurzaam aan het werk te houden, zijn de volgende acties van belang:

1. Preventieve maatregelen

  • Bevorder flexibele werkmogelijkheden vanaf de eerste werkdag.
  • Herzie wetgeving zoals de welzijnswet om psychosociale risico’s en mentale gezondheid beter te integreren.

2. Re-integratie versterken

  • Ontwikkel bedrijfsgezondheidsdiensten die toegankelijk zijn voor KMO's en geïntegreerd met publieke gezondheidszorg.
  • Zorg voor uitgebreide ondersteuning van langdurig zieke werknemers, zoals revalidatieprogramma’s en parttime werkmogelijkheden.

3. Financiële prikkels

  • Introduceer subsidies of belastingvoordelen voor werkgevers die investeren in gezondheidsbevordering en re-integratie.


Conclusie

De situatie in het VK laat zien hoe belangrijk een samenhangend beleid rond werkgezondheid is. Preventiediensten in België kunnen een sleutelrol spelen door werkgevers te informeren over het belang van flexibiliteit, controle, en preventieve gezondheidszorg. Samenwerking tussen overheid, werkgevers en preventiediensten is noodzakelijk om duurzame arbeidsparticipatie te garanderen.



Bron: Lancaster University, Centre for Organisational Health & Well-being - Work Foundation. Stemming the tide: Tackling economic inactivity through healthier jobs. Asli Atay, Rebecca Florisson, George D. Williams, Alice Martin and Stavroula Leka. December 2024.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...