Doorgaan naar hoofdcontent

Gecoördineerd beleid voor menopauze: steun voor werknemers en werkgevers

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) heeft de oprichting van een interfederale werkgroep goedgekeurd om een gecoördineerd beleid rond de menopauze te ontwikkelen. Dit initiatief onderstreept de urgentie om de overgang als een volwaardige gezondheidskwestie te erkennen.

Menopauze vs overgang

Vaak worden de termen "menopauze" en "overgang" door elkaar gebruikt. De menopauze is in feite alleen de laatste menstruatie, een moment. De overgang geldt voor de hele fase waarin de vrouw van een vruchtbare status naar een niet-vruchtbare status gaat.


De impact van de overgang op welzijn en werk

De menopauze heeft niet alleen een aanzienlijke invloed op de fysieke en psychologische gezondheid, maar ook op het welzijn en de professionele loopbaan van betrokkenen. Hoewel het vaak als een "vrouwenkwestie" wordt gezien, kunnen ook mannen symptomen ervaren die gelinkt zijn aan hormonale veranderingen (andropauze).

Toch blijft de overgang een taboe-onderwerp, waardoor veel werknemers zich onvoldoende begrepen en gesteund voelen, zowel thuis als op de werkvloer. Dit gebrek aan erkenning kan leiden tot ongemak, verminderde prestaties en zelfs uitval. Daarnaast is er een tekort aan toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde behandelingen, terwijl commerciële alternatieven vaak duur en ineffectief blijken.


Naar een inclusieve aanpak

Om deze uitdagingen aan te pakken, zet de IMC in op een gestructureerd beleid. De nieuwe werkgroep zal eerst een inventaris opmaken van bestaande initiatieven in België. Op basis hiervan zullen aanbevelingen worden geformuleerd voor een actieplan dat concrete en haalbare oplossingen biedt. Het doel is een inclusief beleid dat de levenskwaliteit en het welzijn van personen in de overgang structureel verbetert.


Wat betekent dit voor preventieadviseurs?

Preventieadviseurs spelen een sleutelrol in het bespreekbaar maken en ondersteunen van het onderwerp op de werkvloer. Dit kan onder meer door:

  • Sensibilisering: Werkgevers en werknemers informeren over de impact van de overgang.
  • Praktische ondersteuning: Werken aan aanpassingen zoals flexibele werktijden, ergonomische oplossingen en toegang tot hulpbronnen.
  • Beleid en procedures: Helpen bij het implementeren van een werkvloeraanpak die de overgang erkent als een gezondheidskwestie.


Ik geef het maar mee: Wie op zoek is naar praktische handvatten, kan bijvoorbeeld de Toolbox Overgang op de werkvloer raadplegen, een overzicht dat ik in 2023 voor Kluwer heb opgesteld met concrete richtlijnen en tips om deze uitdagingen effectief aan te pakken.


Bronnen

PERSMEDEDELING van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid

Kluwer - Toolbox Overgang op de werkvloer

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...