Doorgaan naar hoofdcontent

Vervroegde oppensioenstelling van werknemers in de bouw

Er is blijkbaar heel wat commotie rond de CAO van prepensioen in de bouw. Zelf heb ik er nog niet zoveel van gemerkt - ik zie eigenlijk nog niet zo gek veel bouwvakkers, zit meestal in ee onderzoekscentrum, zelden in een onderzoekswagen op een werf. Een collega die wél zeer vaak op bouwwerven komt, heeft er een mail over gedaan. De 56-jarigen vallen blijkbaar voorlopig uit de boot, nog geen nieuwe CAO en nog geen overgangsmaatregel.
Die medische afkeuring toch. Ik vraag me af of er ook maar één 56-jarige bouwvakker te vinden is zonder tekenen van artrose in de rug. For that matter, hoeveel 56-jarigen zijn er te vinden zonder artrose, ongeacht hun werk? Zo'n foto zegt bovendien ook niet alles - iemand met papegaaienbekken van onder tot boven kan klachtenvrij zijn, en omgekeerd kan iemand met een normale RX gebukt gaan onder de pijn. De beoordeling van de arbeidsongeschiktheid is natuurlijk niet hierop gebaseerd, of toch niet énkel hierop. De behandelende arts gaat een verklaring opstellen dat de betrokken man medisch ongeschikt is voor de bouw. En welke huisarts gaat hier voor zijn trouwe, 56-jarige patiënt, niet op ingaan wanneer deze dat vraagt? Een zelfde situatie doet zich voor bij ontslag om medische redenen bij definitieve ongeschiktheid - zwijg me stil daarvan. Nu, 56-jarige bouwvakkers, daar kan ik wel sympathie voor opbrengen. Om met pijnlijke knoken in weer en wind te moeten blijven doorwerken, da's ook maar niks. Maar wat moeten bijvoorbeeld de schoonmaaksters dan doen? Hun emmertjes water zeulen tot ze 65 zijn... daar is dan weer die medische overmacht voor. Maar waar gaat uiteindelijk het geld vandaan blijven komen?

---
De werknemers van 58 jaar kunnen op prepensioen gaan (zonder medisch onderzoek) volgens de CAO. Er is namelijk een verlenging tot juni 2007, als overgangsmaatregel naar de volgende CAO.
De werknemers van 56 jaar kunnen nog niet op prepensioen gaan (met medische afkeuring) volgens de CAO. De vorige CAO prepensioen bouw voor de leeftijd 56 jaar liep eind 2006 af en is niet verlengd. Er is hier geen overgangsmaatregel voorzien naar de volgende CAO.
De werknemers die al 56 jaar zijn geworden in 2007 en medisch niet meer geschikt zijn voor de bouw kunnen niet in afwachting van de volgende CAO medisch afgekeurd worden. In de vorige CAO was de inwerkingtreding voorzien met terugwerkende kracht, maar de confederatie noch de vakbonden weten of deze clausule zal opgenomen worden in de nieuwe CAO. Om de werknemer en de werkgever niet in problemen te brengen, moeten de betreffende werknemers van 56 jaar wachten totdat de CAO getekend en verschenen is, alvorens zich door de arbeidsgeneesheer te laten afkeuren.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels