Doorgaan naar hoofdcontent

Vaccinatie tegen kinkhoest

Bij kinderdagverblijven wordt het dus ook aangeraden om een herhalingsvaccinatie kinkhoest toe te dienen. Je blijft natuurlijk wel bezig: eerst was er de vaccinatie tegen hepatitis B (een reeks van 4 spuiten), dan is hepatitis A gekomen (2 spuiten) - gelukkig is er op heden een combinatievaccin voor zowel hepatitis A als B beschikbaar (3 spuiten), maar daar heeft de oudere generatie niet zo veel aan.
Het kost allemaal wel wat voor de werkgever, en het Fonds voor de Beroepsziekten is altijd wat trager dan de wetenschappelijke kennis. Het is pas sinds kort dat ze naast de vaccinatie tegen hepatitis B ook het risico hepatitis A erkennen. Werkgevers die hun verantwoordelijkheid al hebben opgenomen, zijn er in feite aan voor de moeite.
En nu dus kinkhoest. Tot dusver is enkel het combinatievaccin Boostrix beschikbaar. Dit beschermt zowel tegen kinkhoest, als tegen tetanus en difterie. In tegenstelling tot het Tedivax vaccin (dat beschermt tegen tetanus en difterie), is dit geen gratis vaccin. Het kost maar liefst 21,85 Euro. Dat is niet het einde van de wereld, maar het is niet zo eenvoudig om de werkgevers warm te maken voor de investering in vaccins die nog niet eens hun eigen personeel beschermen, maar wel de kinderen die er opgevangen worden (wat ikzelf wel voldoende reden zou vinden, maar wie ben ik). Voeg daar nog eens aan toe dat het Boostrix vaccin toch meer last blijkt te geven dan gemeld door de producent (toch al van veel mensen gehoord, die er enkele dagen niet goed van waren - en méér dan een derde die behoorlijk pijn hadden in de arm), en je zit met een nuttige, maar zeer onpopulaire preventieve maatregel...

---
Vaccinatie blijft een onmisbare schakel in de strijd tegen infectieziekten. Dat is niet alleen het geval voor kinderen, maar ook voor adolescenten en jongvolwassenen, zegt het Vlaams Agentschap Zorg&Gezondheid.

Het Agentschap stelde naar aanleiding van de Europese Vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie een communicatiecampagne voor. Daarmee wil het dit jaar vooral een publiek van 18 tot 30-jarigen aanspreken over de twee basisinentingen tegen mazelen, bof en rubella en over de herhalingsvaccinatie tegen kinkhoest voor wie professioneel met kleine kinderen werkt. (belga/dm)

Bron: De Morgen. Campagne voor vaccinatie van jongeren. 12 april 2007.

---
De toediening van één enkele dosis kinkhoestvaccin samen met de herhalingsvaccinatie tegen difterie en tetanus kan ook door de arts op individuele basis voor elke adolescent of volwassene worden aanbevolen, ongeacht de voorgeschiedenis van kinkhoestvaccinatie. Bijzondere aandacht zal hierbij moeten gaan naar volwassenen die in contact komen met zuigelingen: jonge ouders en hun naaste familiecontacten, alsook het verzorgend personeel van pediatrische diensten en kinderdagverblijven.

Tot op heden werden geen belangrijke nevenwerkingen met het vaccin in verband gebracht. Wel werd bij 1/3 van de patiënten een matige plaatselijke en/of algemene reactie en/of een beperking van de armbeweging vastgesteld.

Bron: Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen kinkhoest. 2003.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal