Doorgaan naar hoofdcontent

Vaccinatie tegen kinkhoest

Bij kinderdagverblijven wordt het dus ook aangeraden om een herhalingsvaccinatie kinkhoest toe te dienen. Je blijft natuurlijk wel bezig: eerst was er de vaccinatie tegen hepatitis B (een reeks van 4 spuiten), dan is hepatitis A gekomen (2 spuiten) - gelukkig is er op heden een combinatievaccin voor zowel hepatitis A als B beschikbaar (3 spuiten), maar daar heeft de oudere generatie niet zo veel aan.
Het kost allemaal wel wat voor de werkgever, en het Fonds voor de Beroepsziekten is altijd wat trager dan de wetenschappelijke kennis. Het is pas sinds kort dat ze naast de vaccinatie tegen hepatitis B ook het risico hepatitis A erkennen. Werkgevers die hun verantwoordelijkheid al hebben opgenomen, zijn er in feite aan voor de moeite.
En nu dus kinkhoest. Tot dusver is enkel het combinatievaccin Boostrix beschikbaar. Dit beschermt zowel tegen kinkhoest, als tegen tetanus en difterie. In tegenstelling tot het Tedivax vaccin (dat beschermt tegen tetanus en difterie), is dit geen gratis vaccin. Het kost maar liefst 21,85 Euro. Dat is niet het einde van de wereld, maar het is niet zo eenvoudig om de werkgevers warm te maken voor de investering in vaccins die nog niet eens hun eigen personeel beschermen, maar wel de kinderen die er opgevangen worden (wat ikzelf wel voldoende reden zou vinden, maar wie ben ik). Voeg daar nog eens aan toe dat het Boostrix vaccin toch meer last blijkt te geven dan gemeld door de producent (toch al van veel mensen gehoord, die er enkele dagen niet goed van waren - en méér dan een derde die behoorlijk pijn hadden in de arm), en je zit met een nuttige, maar zeer onpopulaire preventieve maatregel...

---
Vaccinatie blijft een onmisbare schakel in de strijd tegen infectieziekten. Dat is niet alleen het geval voor kinderen, maar ook voor adolescenten en jongvolwassenen, zegt het Vlaams Agentschap Zorg&Gezondheid.

Het Agentschap stelde naar aanleiding van de Europese Vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie een communicatiecampagne voor. Daarmee wil het dit jaar vooral een publiek van 18 tot 30-jarigen aanspreken over de twee basisinentingen tegen mazelen, bof en rubella en over de herhalingsvaccinatie tegen kinkhoest voor wie professioneel met kleine kinderen werkt. (belga/dm)

Bron: De Morgen. Campagne voor vaccinatie van jongeren. 12 april 2007.

---
De toediening van één enkele dosis kinkhoestvaccin samen met de herhalingsvaccinatie tegen difterie en tetanus kan ook door de arts op individuele basis voor elke adolescent of volwassene worden aanbevolen, ongeacht de voorgeschiedenis van kinkhoestvaccinatie. Bijzondere aandacht zal hierbij moeten gaan naar volwassenen die in contact komen met zuigelingen: jonge ouders en hun naaste familiecontacten, alsook het verzorgend personeel van pediatrische diensten en kinderdagverblijven.

Tot op heden werden geen belangrijke nevenwerkingen met het vaccin in verband gebracht. Wel werd bij 1/3 van de patiënten een matige plaatselijke en/of algemene reactie en/of een beperking van de armbeweging vastgesteld.

Bron: Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen kinkhoest. 2003.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal