Doorgaan naar hoofdcontent

Moedervlekken

Eergisteren heb ik tijdens een periodiek (arbeidsgeneeskundig) onderzoek een man gezien, die op mijn vraag hoe zijn voorbije jaar was verlopen, aangaf dat het "zwaar" was geweest. Zijn vrouw, 30 jaar, moeder van 2 kindjes, was overleden aan een melanoom. Het was niet de eerste maal dat ze een melanoom had gehad. Vijf jaar ervoor had ze al een operatieve ingreep hiervoor ondergaan. En bij een zesmaandelijkse controle bleek dat ze opnieuw een melanoom had, nu in de liesstreek. Deze werd ook verwijderd, maar zoals weleens kan gebeuren met kankergezwellen, het was uitgezaaid en een maand later was zijn vrouw dood.

Wanneer ik iemand zie met veel moedervlekken, of met een onregelmatige moedervlek waarvan ik vind dat het misschien toch niet helemaal pluis is, raad ik die aan om eens naar de huisarts te gaan voor een controle ervan, of zelfs naar de huidspecialist. "Die bekijkt het onder een vergrootglas," zeg ik dan, "stuurt eventueel een klein stukje ervan op ter analyse, en dan ben je zeker dat alles in orde is. Het zal wel niets zijn", zeg ik geruststellend, "maar ik zou het toch eens laten nakijken"
Het jaar erop vraag ik na of ze die moedervlekken zijn laten controleren. Het antwoord wisselt nogal eens. Misschien de helft heeft niet de tijd gevonden om het na te laten kijken. Er zijn een aantal die geweest zijn, maar "het was niets". En soms kijken ze dan wel eens verwijtend, "waarom heeft hij me voor niets dat laten nakijken," lijken ze te denken. Er zijn er ook wel eens enkelen die een klein operatielitteken hebben overgehouden aan hun consult. "Het was niet verontrustend, maar voor alle zekerheid heeft de dermatoloog het toch verwijderd. En ik moet om het jaar eens terug langsgaan, om de andere moedervlekken te laten nakijken."
Preventie. Het heeft soms zijn nut.

---
Op 7 mei kan u zich gratis laten onderzoeken op melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker.
Vroegtijdige opsporing is de sleutel tot een stijging van de overlevingskansen. Euromelanoma wil daarom zoals elk jaar de aandacht vestigen op deze problematiek door iedereen met een verhoogd risico op de ziekte op te roepen de huid te laten controleren.
Sommige mensen lopen meer risico op huidkanker dan anderen. Indien één of meerdere van onderstaande stellingen op u van toepassing zijn, doet u er goed aan af en toe eens een controleconsultatie bij de dermatoloog in te lassen in uw agenda. Een melanoom wacht niet!
• U heeft een (zeer) lichte huid, blonde of rode haren en u verbrandt gemakkelijk.
• Uw huid vertoont schoonheidsvlekjes, waarvan er bovendien enkele een onregelmatige vorm hebben.
• Uzelf of iemand in de familie had ooit een kwaadaardig melanoom.
• U heeft enkele malen nogal ernstige zonnebrand opgelopen in
uw jeugd.
• U gaat regelmatig zonnen of onder de zonnebank.
• U heeft een donkere vlek die plots veranderd is.
• U heeft meerdere moedervlekken die groter zijn dan 0,5 cm.

Wie een afspraak wil maken bij de dichtstbijzijnde dermatoloog kan dat doen vanaf 26 maart 2007 via het gratis telefoonnummer 1700 .
Daar zullen ze u een plaats geven in de beperkte agenda van 7 mei van de dermatoloog in uw buurt.

Bron: Gezondheid.be. Euromelanoma 2007. 19 april 2007.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee