Doorgaan naar hoofdcontent

Moedervlekken

Eergisteren heb ik tijdens een periodiek (arbeidsgeneeskundig) onderzoek een man gezien, die op mijn vraag hoe zijn voorbije jaar was verlopen, aangaf dat het "zwaar" was geweest. Zijn vrouw, 30 jaar, moeder van 2 kindjes, was overleden aan een melanoom. Het was niet de eerste maal dat ze een melanoom had gehad. Vijf jaar ervoor had ze al een operatieve ingreep hiervoor ondergaan. En bij een zesmaandelijkse controle bleek dat ze opnieuw een melanoom had, nu in de liesstreek. Deze werd ook verwijderd, maar zoals weleens kan gebeuren met kankergezwellen, het was uitgezaaid en een maand later was zijn vrouw dood.

Wanneer ik iemand zie met veel moedervlekken, of met een onregelmatige moedervlek waarvan ik vind dat het misschien toch niet helemaal pluis is, raad ik die aan om eens naar de huisarts te gaan voor een controle ervan, of zelfs naar de huidspecialist. "Die bekijkt het onder een vergrootglas," zeg ik dan, "stuurt eventueel een klein stukje ervan op ter analyse, en dan ben je zeker dat alles in orde is. Het zal wel niets zijn", zeg ik geruststellend, "maar ik zou het toch eens laten nakijken"
Het jaar erop vraag ik na of ze die moedervlekken zijn laten controleren. Het antwoord wisselt nogal eens. Misschien de helft heeft niet de tijd gevonden om het na te laten kijken. Er zijn een aantal die geweest zijn, maar "het was niets". En soms kijken ze dan wel eens verwijtend, "waarom heeft hij me voor niets dat laten nakijken," lijken ze te denken. Er zijn er ook wel eens enkelen die een klein operatielitteken hebben overgehouden aan hun consult. "Het was niet verontrustend, maar voor alle zekerheid heeft de dermatoloog het toch verwijderd. En ik moet om het jaar eens terug langsgaan, om de andere moedervlekken te laten nakijken."
Preventie. Het heeft soms zijn nut.

---
Op 7 mei kan u zich gratis laten onderzoeken op melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker.
Vroegtijdige opsporing is de sleutel tot een stijging van de overlevingskansen. Euromelanoma wil daarom zoals elk jaar de aandacht vestigen op deze problematiek door iedereen met een verhoogd risico op de ziekte op te roepen de huid te laten controleren.
Sommige mensen lopen meer risico op huidkanker dan anderen. Indien één of meerdere van onderstaande stellingen op u van toepassing zijn, doet u er goed aan af en toe eens een controleconsultatie bij de dermatoloog in te lassen in uw agenda. Een melanoom wacht niet!
• U heeft een (zeer) lichte huid, blonde of rode haren en u verbrandt gemakkelijk.
• Uw huid vertoont schoonheidsvlekjes, waarvan er bovendien enkele een onregelmatige vorm hebben.
• Uzelf of iemand in de familie had ooit een kwaadaardig melanoom.
• U heeft enkele malen nogal ernstige zonnebrand opgelopen in
uw jeugd.
• U gaat regelmatig zonnen of onder de zonnebank.
• U heeft een donkere vlek die plots veranderd is.
• U heeft meerdere moedervlekken die groter zijn dan 0,5 cm.

Wie een afspraak wil maken bij de dichtstbijzijnde dermatoloog kan dat doen vanaf 26 maart 2007 via het gratis telefoonnummer 1700 .
Daar zullen ze u een plaats geven in de beperkte agenda van 7 mei van de dermatoloog in uw buurt.

Bron: Gezondheid.be. Euromelanoma 2007. 19 april 2007.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal