Doorgaan naar hoofdcontent

EU-OSHA-onderzoek: uv-straling en dieseluitlaatgassen grootste kankerrisico’s

Van september 2022 tot en met februari 2023 onderzocht het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) de belangrijkste kankerrisico’s voor werknemers. In Duitsland, Ierland, Spanje, Frankrijk, Hongarije en Finland werden via CATI (Computer Assisted Telephone Interview) 24.402 gesprekken gevoerd. De volledige dataset, een csv-bestand van 107 MB, is nu door EU-OSHA vrijgegeven.

Omvang en methode van het onderzoek

Dit onderzoek, het eerste in zijn soort, bestreek een breed scala aan beroepen, inclusief die waar normaal gesproken minder aandacht aan wordt besteed, zoals zelfstandigen en werknemers in micro- en kleine organisaties. De enquête richtte zich op 24 bekende risicofactoren voor kanker, waaronder chemische stoffen, procesgegenereerde stoffen, en fysieke risicofactoren. Werknemers uit zes EU-lidstaten namen deel, waardoor het onderzoek een gedetailleerd beeld geeft van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek.

De voornaamste risicofactoren

De belangrijkste bevindingen wijzen uit dat werknemers het meest worden blootgesteld aan ultraviolette (UV) zonnestraling en dieseluitlaatgassen. Andere noemenswaardige risicofactoren zijn benzeen, respirabel kristallijn silica (RCS), en formaldehyde.

Percentage werknemers dat waarschijnlijk is blootgesteld aan de 24 kankerrisicofactoren die in de WES zijn opgenomen, naar blootstellingsniveau (% van alle werknemers). Bron: Rapport EU-OSHA.

De studie besteedde ook aandacht aan werknemers die tegelijkertijd aan meerdere risicofactoren werden blootgesteld.

Aantal kankerrisicofactoren waaraan de werknemer is blootgesteld (van 24).

UV-straling: De meest voorkomende blootstelling

UV-straling, met inbegrip van oogblootstelling, is de meest voorkomende blootstelling, waarbij 20,8% van de werknemers betrokken is. Deze blootstelling komt vooral voor bij buitenwerkers, zoals bouwvakkers, landarbeiders, chauffeurs, transportmedewerkers en werknemers in beschermende diensten. Het werken in sneeuwrijke omgevingen zonder oogbescherming draagt bij aan een hoog niveau van UV-straling.

Dieseluitlaatgassen: Blootstelling van één op vijf werknemers

Ongeveer 20% van de werknemers wordt blootgesteld aan dieseluitlaatgassen, veelal op een laag niveau. De blootstelling is het hoogst onder werknemers bij benzine- en benzinestations, in mijnen, bij wegenbouw en onderhoud, en bij chauffeurs en transportmedewerkers. Risicovolle omstandigheden omvatten het werken met dieselvoertuigen in gesloten ruimtes en onvoldoende beschermingsmaatregelen bij het onderhoud van dieselvoertuigen.

Benzeen: Blootstelling in specifieke sectoren

13% van de werknemers wordt blootgesteld aan benzeen. Dit is voornamelijk het geval bij werknemers van benzine- en benzinestations, wegenbouw, onderhoudspersoneel en brandweerlieden. Belangrijke blootstellingsbronnen zijn het bijtanken van benzine, onderhoudswerkzaamheden aan benzinevoertuigen en werken in de buurt van draaiende benzinevoertuigen.

Respirabel kristallijn silica (RCS): Belangrijkste risicogroepen

8,4% van de werknemers wordt blootgesteld aan RCS. Bouwvakkers, mijnwerkers, wegenbouwpersoneel en werknemers in de keramiekproductie lopen het meeste risico. Risicovolle omstandigheden zijn onder meer het onjuist reinigen van zandstof, het mengen van beton of cement, werken met kunststeen, en onvoldoende beschermingsmaatregelen bij het werken met natuursteen of beton.

Formaldehyde: Diverse sectoren betrokken

6,4% van de werknemers wordt blootgesteld aan formaldehyde. Vooral werknemers in de stoffeerderij, bloemisten, brandweerlieden, schoen- en lederwarenproducenten, en werknemers in de rubber- en kunststofindustrie worden hieraan blootgesteld. Het gebruik van bepaalde soorten lijm, zoals tweecomponenten epoxy of kunsthars houtlijmen, en het werken met bepaalde soorten houtproducten zoals multiplex, spaanplaat, triplex of MDF, zijn voornaamste blootstellingsbronnen.

Conclusie

De bevindingen van deze studie zijn nuttig voor het aanscherpen van preventieve maatregelen en het bijwerken van het beleid. Ze kunnen bijdragen aan aanpassingen in de richtlijn voor carcinogene, mutagene en reprotoxische agentia en een bijdrage leveren aan het Europees kankerbestrijdingsplan.

EU-OSHA stelt naast de dataset ook diverse ondersteunende documenten beschikbaar, zoals de vragenlijst, documentatie, toelichting en een lijst van gerelateerde publicaties. Hier kunnen onderzoekers de WES-dataset en alle bijbehorende technische bestanden downloaden.


Bronnen

EU-OSHA - Risicofactoren voor kanker in Europa – bekijk de eerste bevindingen van de enquête van EU-OSHA over de blootstelling van werknemers https://osha.europa.eu/nl/highlights/cancer-risk-factors-europe-discover-first-findings-eu-oshas-workers-exposure-survey

EU-OSHA - Occupational cancer risk factors in Europe – first findings of the Workers’ Exposure Survey https://osha.europa.eu/sites/default/files/documents/WES_first_findings_en.pdf

OSH News - The Workers’ exposure survey dataset is now available for research

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Beroepsrisico's voor kappers zwaar onderschat, blijkt uit nieuw Europees onderzoek

Onderzoeksproject richtte zich op implementatie van Europese kaderovereenkomst over gezondheid en veiligheid in kapperssector. Meer dan een op de drie kappers in Europa heeft eczeem en kappers worden dagelijks blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën die kunnen leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten. Een onderzoeksproject gericht op de gezondheid en veiligheid van kappers is afgerond. Het project richtte zich op de implementatie van de Europese kaderovereenkomst over beroepsgezondheid en veiligheid in de kapperssector. Kappers hebben veelvuldig contact met gevaarlijke chemicaliën, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt zoals huidschade, ademhalingsproblemen en kanker. Het onderzoek toonde aan dat meer dan een op de drie kappers in Europa eczeem heeft. Daarnaast worden kappers dagelijks blootgesteld aan een breed scala aan haarcosmetische producten en gevaarlijke kapselchemicaliën, wat kan leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en ander...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...