Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe werknemers in detail- en groothandel lopen het grootste risico op letsel

 Werknemers in hun eerste jaar in de detail- en groothandel hebben een verhoogd risico op werkgerelateerde verwondingen. Recente gegevens benadrukken het belang van gerichte preventiemaatregelen om letsel te voorkomen.

Letselrisico's in het eerste jaar

Volgens het recent verschenen 2024 Retail & Wholesale Injury Report van verzekeraar Sentry was 38% van de werkgerelateerde verwondingen in deze sector afkomstig van werknemers die minder dan één jaar in dienst waren. Het hoge personeelsverloop en de seizoensgebonden aanwervingen in deze sector bemoeilijken een consistente opleiding van medewerkers.

Werknemers met één tot vijf jaar ervaring waren goed voor 28% van de verwondingen. Dit wijst erop dat ervaring en training essentieel zijn om risico’s te beperken.

Kenmerken van de letselgevallen

Uit de analyse van meer dan 22.000 letselclaims kwamen de volgende trends naar voren:

  • Gemiddeld verzuim: Werknemers misten gemiddeld 70 werkdagen na een verwonding.
  • Leeftijdsgroepen met verhoogd risico: 63% van de verwondingen betrof werknemers jonger dan 30 en ouder dan 50 jaar.
  • Belangrijkste oorzaken van letsel: Overbelasting door tillen (11%), geraakt worden door vallende of vliegende objecten (8%) en uitglijden op hetzelfde niveau (7%).

  • Veelvoorkomende verwondingen: Verrekking (27%), kneuzing (18%) en rijtwonden (15%).
  • Lichaamsdelen die vaak gewond raken: Vingers (11%), meerdere lichaamsdelen tegelijk (11%) en de onderrug (10%).

Impact op welzijn

Naast fysieke verwondingen ervaren getroffen werknemers vaak chronische pijn, afhankelijkheid van pijnmedicatie en mentale of sociale problemen. Dit benadrukt de noodzaak van preventieve en nazorgmaatregelen.

Preventieve strategieën

Blijvende training is volgens het rapport nodig voor het terugdringen van letselrisico's. Succesvolle aanpakken binnen de sector omvatten:

  1. Monitoring en evaluatie: Voortdurende controle en ondersteuning van veilige werkmethoden.
  2. Mentorschap en coaching: Het inzetten van ervaren medewerkers als coach of mentor helpt nieuwe werknemers bij het veilig uitvoeren van hun taken en bevordert een cultuur van veiligheid.

Conclusie

Om letselrisico’s te verminderen, is een investering in training, ondersteuning en preventieve maatregelen essentieel. Door consistent te monitoren en een veilige werkomgeving te creëren, kan de veiligheid van werknemers aanzienlijk worden verbeterd. Preventieadviseurs spelen hierbij een sleutelrol in het begeleiden van bedrijven binnen de detail- en groothandel.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...