Doorgaan naar hoofdcontent

Langdurige gezondheidseffecten van werkonzekerheid

Werkonzekerheid heeft niet alleen directe gevolgen voor de gezondheid, maar veroorzaakt ook blijvende negatieve effecten, zelfs wanneer de situatie verbetert. Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Scandinavian Journal of Environment and Health.

Wat is werkonzekerheid?

Werkonzekerheid verwijst naar de ervaren angst of bezorgdheid over het verliezen van werk. Deze onzekerheid heeft vergelijkbare gezondheidsgevolgen als daadwerkelijke werkloosheid, zoals stress, gevoelens van onvoorspelbaarheid en een gebrek aan controle. Naast directe stressreacties leidt werkonzekerheid ook tot ongezond gedrag, zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

Langdurige gezondheidsimpact

Nieuw onderzoek toont aan dat de gezondheid niet volledig herstelt na periodes van werkonzekerheid. Herhaalde blootstelling vergroot de impact op lange termijn. Zo kan werkonzekerheid blijvende schade veroorzaken, zoals een afname in mentale en fysieke gezondheid vergelijkbaar met de achteruitgang die gepaard gaat met meerdere jaren van veroudering.

Gezondheidstrajecten van mannen geboren in 1965 bij variërende werkonzekerheid, gebaseerd op 12 jaar onderwijs zonder werkloosheid of inactiviteit. Leeftijd staat op de horizontale as, met vier scenario's van blootstelling. Bron: Mikucka et al.

Kernpunten uit het onderzoek

  • Elk geval van werkonzekerheid laat een blijvende negatieve voetafdruk achter op de gezondheid.
  • Respondenten die vaker onzekerheid ervoeren, vertoonden een sterkere verslechtering in gezondheid op de lange termijn.
  • Lager opgeleiden zijn extra kwetsbaar voor de negatieve effecten van werkonzekerheid.

Onderzoeksmethode

De onderzoekers gebruikten gegevens van 12.624 personen over een periode van maximaal 19 jaar. Gezondheid werd beoordeeld met de SF-12 schaal, terwijl werkonzekerheid werd gemeten via zelfgerapporteerde zorgen over baanzekerheid. De resultaten tonen zowel kortetermijneffecten als een onvolledig herstel, wat leidt tot een accumulatie van gezondheidsrisico's op lange termijn.

Conclusie

Werkonzekerheid heeft blijvende gevolgen voor zowel mentale als fysieke gezondheid. Het is dus voor beleidsmakers belangrijk om werkonzekerheid niet alleen te zien als een tijdelijk probleem, maar als een belangrijke risicofactor voor de lange termijn.

Bron

Mickucka M et al. Short- and long-term health effects of job insecurity. Fixed effects panel analysis of German data. Scand J Work Environ Health. Published online: 13 Jan 2025.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Beroepsrisico's voor kappers zwaar onderschat, blijkt uit nieuw Europees onderzoek

Onderzoeksproject richtte zich op implementatie van Europese kaderovereenkomst over gezondheid en veiligheid in kapperssector. Meer dan een op de drie kappers in Europa heeft eczeem en kappers worden dagelijks blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën die kunnen leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten. Een onderzoeksproject gericht op de gezondheid en veiligheid van kappers is afgerond. Het project richtte zich op de implementatie van de Europese kaderovereenkomst over beroepsgezondheid en veiligheid in de kapperssector. Kappers hebben veelvuldig contact met gevaarlijke chemicaliën, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt zoals huidschade, ademhalingsproblemen en kanker. Het onderzoek toonde aan dat meer dan een op de drie kappers in Europa eczeem heeft. Daarnaast worden kappers dagelijks blootgesteld aan een breed scala aan haarcosmetische producten en gevaarlijke kapselchemicaliën, wat kan leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en ander...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...