Werkonzekerheid heeft niet alleen directe gevolgen voor de gezondheid, maar veroorzaakt ook blijvende negatieve effecten, zelfs wanneer de situatie verbetert. Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Scandinavian Journal of Environment and Health.
Wat is werkonzekerheid?
Werkonzekerheid verwijst naar de ervaren angst of bezorgdheid over het verliezen van werk. Deze onzekerheid heeft vergelijkbare gezondheidsgevolgen als daadwerkelijke werkloosheid, zoals stress, gevoelens van onvoorspelbaarheid en een gebrek aan controle. Naast directe stressreacties leidt werkonzekerheid ook tot ongezond gedrag, zoals roken en overmatig alcoholgebruik.
Langdurige gezondheidsimpact
Nieuw onderzoek toont aan dat de gezondheid niet volledig herstelt na periodes van werkonzekerheid. Herhaalde blootstelling vergroot de impact op lange termijn. Zo kan werkonzekerheid blijvende schade veroorzaken, zoals een afname in mentale en fysieke gezondheid vergelijkbaar met de achteruitgang die gepaard gaat met meerdere jaren van veroudering.
Kernpunten uit het onderzoek
- Elk geval van werkonzekerheid laat een blijvende negatieve voetafdruk achter op de gezondheid.
- Respondenten die vaker onzekerheid ervoeren, vertoonden een sterkere verslechtering in gezondheid op de lange termijn.
- Lager opgeleiden zijn extra kwetsbaar voor de negatieve effecten van werkonzekerheid.
Onderzoeksmethode
De onderzoekers gebruikten gegevens van 12.624 personen over een periode van maximaal 19 jaar. Gezondheid werd beoordeeld met de SF-12 schaal, terwijl werkonzekerheid werd gemeten via zelfgerapporteerde zorgen over baanzekerheid. De resultaten tonen zowel kortetermijneffecten als een onvolledig herstel, wat leidt tot een accumulatie van gezondheidsrisico's op lange termijn.
Conclusie
Werkonzekerheid heeft blijvende gevolgen voor zowel mentale als fysieke gezondheid. Het is dus voor beleidsmakers belangrijk om werkonzekerheid niet alleen te zien als een tijdelijk probleem, maar als een belangrijke risicofactor voor de lange termijn.
Bron
Mickucka M et al. Short- and long-term health effects of job insecurity. Fixed effects panel analysis of German data. Scand J Work Environ Health. Published online: 13 Jan 2025.