Doorgaan naar hoofdcontent

Werkgeversaansprakelijkheid bij arbeidsongevallen na personeelsfeesten: wat preventieadviseurs moeten weten

Personeelsfeesten zijn een moment van ontspanning, maar ze brengen ook risico's met zich mee, zoals verkeersongevallen na afloop. Het recente tragische ongeval waarbij een spookrijder, die terugkwam van een bedrijfsfeest, betrokken was, roept vragen op over de aansprakelijkheid van werkgevers en het belang van preventieve maatregelen.

Wanneer is een ongeval een arbeidsongeval?

Een ongeval tijdens een personeelsfeest of op weg van en naar het feest wordt doorgaans beschouwd als een arbeidsongeval, zelfs als het feest op een externe locatie plaatsvindt. Dit geldt onder meer als:

  • Het personeelsfeest georganiseerd werd door het bedrijf of een evenementenbureau namens het bedrijf.
  • De werknemer een normale route naar huis volgt zonder onnodige tussenstops.

Wanneer een medewerker onder invloed een ongeval veroorzaakt, wordt de situatie complexer. Hoewel de medewerker strafrechtelijk verantwoordelijk blijft, kan de werkgever burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld worden als blijkt dat er onvoldoende maatregelen genomen zijn om risico’s te beperken.


Wettelijke verplichtingen voor werkgevers

Werkgevers zijn verplicht om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen, ook buiten de reguliere werkuren. CAO100 verplicht bedrijven om een preventief alcohol- en drugsbeleid te hebben. Dit beleid moet niet alleen op de werkvloer toegepast worden, maar ook bij evenementen die het bedrijf organiseert. Preventieve maatregelen kunnen onder meer bestaan uit:

  • Het aanbieden van alcoholvrije dranken.
  • Het beperken van alcoholgebruik door bijvoorbeeld geen "open bar" te voorzien of na een bepaald tijdstip alleen nog alcoholvrije dranken te schenken.
  • Het organiseren van veilig vervoer, zoals shuttlebussen, taxidiensten of carpooling.


Rol van evenementenbureaus

Ook het evenementenbureau zou mee aansprakelijk kunnen worden gesteld. Ze kunnen adviseren over het beperken van risico’s, bijvoorbeeld door alcoholtests te voorzien of alcoholvrije alternatieven te promoten. Uiteindelijk blijft de opdrachtgever dan verantwoordelijk voor de beslissingen en de implementatie van deze maatregelen.


Sociale controle: een gedeelde verantwoordelijkheid

Volgens Vias, het verkeersveiligheidsinstituut, ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij werkgevers, maar ook bij de medewerkers zelf en hun collega’s. Sociale controle speelt een belangrijke rol. Collega’s kunnen bijdragen aan veiligheid door:

  • Actief in te grijpen als iemand te veel gedronken heeft.
  • Alternatief vervoer te regelen, zoals een taxi of Uber.
  • Duidelijk afspraken te maken over wie als BOB fungeert.

In sommige landen is het gebruikelijk dat mensen de politie waarschuwen als iemand onder invloed dreigt te gaan rijden. Dit soort sociale verantwoordelijkheid kan levens redden.


Preventieadviseurs: zorg voor een duidelijk beleid

Als preventieadviseur kunt u werkgevers ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van een effectief alcohol- en drugsbeleid. Zorg ervoor dat het beleid niet alleen op papier bestaat, maar ook actief wordt toegepast, zeker bij bedrijfsfeesten. Adviseer proactief over maatregelen en benadruk het belang van sociale controle. Zo helpt u werkgevers om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen en mogelijke aansprakelijkheid te vermijden.


Zie ook

VRT NWS - 2 doden en 1 zwaargewonde bij dodelijk ongeval met spookrijder op A12 in Meise

Het Nieuwsblad - Spookrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte, kwam van bedrijfsfeest: “Als werkgever nalatig is geweest, zal die mee moeten opdraaien”

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...